Theo van Velthuijsen – geslaagd in 2017

 Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Toen ik een jaar of 15 was wilde ik al fotograaf worden en solliciteerde ik op de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag. Ik werd toen niet aangenomen maar wat later bleek dat rond datzelfde jaar Saskia wél was aangenomen.
Al die tijd is het blijven knagen ergens in mijn achterhoofd. Via verschillende omzwervingen in de ICT en de autorij-instructie ben ik uiteindelijk op mijn 47ebegonnen aan de SVF in Breda! Eén van mijn doelen was om voor mezelf te ontdekken welke tak van fotografie mij het meeste aanspreekt en het meeste ligt. Om vervolgens hiermee professioneel aan de slag te gaan. Eigenlijk wist ik het al van tevoren maar het fotograferen van mensen bleek wel mijn ding te zijn. Dit heb ik altijd al waanzinnig leuk gevonden dus dat verwachtte ik eigenlijk al.
Een ander doel was om ervoor te zorgen dat ik mij niet ging “vervelen”. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe en andere dingen. In de rij-instructie, wat ik overigens nog steeds erg leuk vind om te doen, wilde ik het niet zo ver laten komen dat ik mij hier ging vervelen na een jaar of 4/5. Een combinatie met het vak fotograaf leek mij de beste keuze. Heel afwisselend werk en altijd met mensen werken, fantastisch!

Hoe is dat gegaan?
De opleiding ging redelijk voorspoedig. We hadden met de vrijdag-groep een hele leuke hechte club mensen bij elkaar. Er heerste vrijwel direct een behaaglijke sfeer van onderling respect en vertrouwen. Dit kwam ook door de, soms wat intiemere, opdrachten.
Toen we een maand of negen onderweg waren werd ik helaas ernstig ziek. Door de fantastische inzet van met name Saskia, maar ook de andere docenten en mijn mede studenten, kreeg ik de gelegenheid om mijn opleiding af te maken tegelijkertijd met mijn studiegenoten!

 Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Overwinning! Doordat ik ziek ben heb ik het soms heel erg zwaar gehad maar het afronden van de opleiding is altijd een prioriteit geweest. Het moment dat je dan hoort dat je geslaagd bent… onbeschrijflijk! Dan ben je inmiddels 48 en je springt een gat in de lucht alsof je nog op de middelbare school zit.
Het betekende ook dat ik na zo’n 35 jaar mijn droom had verwezenlijkt. Ik mocht mij nu officieel fotograaf noemen en dat doe ik nu dus maar al te graag!

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Tijdens mijn opleiding kwamen er al opdrachten op mijn pad. Ik heb altijd een zwak gehad voor het fotograferen van mensen dus daar ben ik mij op gaan richten. Ik deed in het begin alles, zolang het maar mensen zijn. In het afgelopen jaar ben ik mij echter gaan specialiseren in bruidsfotografie. Het is geweldig als ik de mooiste dag van een mooi paar mag meebeleven. Dankbaar werk als je het bruidspaar uiteindelijk hun foto’s overhandigt en ziet dat ze er gelukkig mee zijn.
Er zijn veel aspecten waar ik aan terug denk tijdens mijn werk als fotograaf. Een hele belangrijke les is toch wel geweest; dat je altijd bij jezelf moet blijven. Luister naar je eigen gevoel en ga daarmee aan de slag. Natuurlijk moet je af en toe ook buiten je eigen comfort-zone gaan. Dat is ook goed en leerzaam maar uiteindelijk gaat het erom dat je werk levert wat van jou is. Dat bereik je door te creëren met jouw eigen gevoel. Ik denk dat dat wel een hele belangrijke les is geweest waar ik nog vaak aan terug denk.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Via offerte-websites, social media en mijn eigen website kom ik aan nieuwe klanten. Belangrijk hierbij is dat je jezelf laat zien. Post regelmatig jouw mooiste creaties en laat zien wie jij bent! Daarnaast is het ook heel nuttig om veel te netwerken. Dit is nooit een hobby van mij geweest maar ik moet toegeven, uiteindelijk betaalt het de tijd en energie die je erin hebt gestopt echt terug.

Wat zou je nog willen doen?
Het afgelopen jaar ben ik mij meer gaan bezighouden met afscheidsfotografie. Naast bruidsfotografie is dit een richting waarmee ik mij verder zou willen specialiseren. Dit is ontzettend dankbaar en mooi werk. Het komend jaar zal ik gebruiken mij verder te gaan verdiepen hierin.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? 
Mijn website is https://theofotografie.nl
Facebook: https://www.facebook.com/076fotografie/
Instagram: https://www.instagram.com/theo.fotografie/

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route