Exposities

Maastricht – Museum aan het Vrijthof – Jan Stel – Manmade / No Human
t/m 15 september 2019

De overzichtstentoonstelling  ‘Manmade / no human’ van kunstfotograaf Jan Stel omvat 75 fotowerken van verlaten gebouwen met een karakteristieke architectuur; locaties die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid. De fotograaf toont op imposante wijze de schoonheid van verval. Jan Stel exploreert en fotografeert desolate plekken van onze tijd. Een vergeten wereld waaruit de menselijke aanwezigheid is verdwenen. In de afgelopen twintig jaar heeft hij in binnen- en buitenland talrijke locaties gefotografeerd.
Museum aan het Vrijthof

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum –  Attack – Katrien De Blauwer
vanaf 16 november 2019 t/m 09 februari 2020

Het Nederlands Fotomuseum presenteert Attack, de eerste tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Katrien De Blauwer  in Nederland. De Blauwer werkt al twintig jaar aan een groot en krachtig oeuvre van fotomontages. Attack is een verwijzing naar de werkwijze van de kunstenaar. Intuïtief doorknipt zij afbeeldingen uit oude internationale magazines die zij vervolgens op gevoel combineert. Nieuwe beelden ontstaan. Bijna altijd staan op de knipsels (delen van) vrouwen afgebeeld. Hiermee reageert De Blauwer in haar werk op het beeld van de westerse vrouw zoals dat is gepubliceerd in tijdschriften uit de periode 1920-1960. De Blauwer is hiermee een van de meest toonaangevende kunstenaars op het gebied van fotomontage.
Nederlands Fotomuseum

 
Amsterdam – Huis Marseille – Portretten van het Moderne Leven – Berenice Abbott
 tot 01 december 2019

Dit najaar presenteert Huis Marseille een grote overzichtstentoonstelling van de beroemde Amerikaanse fotograaf Berenice Abbott. Voor het eerst is er in Nederland een omvangrijke selectie van haar werk te zien uit belangrijke Amerikaanse collecties. Abbott is een van de sleutelfiguren in de geschiedenis van de 20e-eeuwse fotografie. Zij heeft niet alleen een veelzijdig oeuvre nagelaten, maar had ook een uitgesproken mening over de rol van de fotografie in de maatschappij, die zij in diverse publicaties ventileerde. Haar werk sloeg een brug tussen de artistieke avant-garde op ‘het oude continent’ en de opkomende kunstscene in het New York van de jaren twintig en dertig.
Huis Marseille

Groningen – Noorderlicht – Fotofestival Taxed to the Max – 68 fotografen
t/m 01 december 2019

TAXED TO THE MAX, de 26e editie van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival, onderzoekt de maatschappelijke spanningen die internationale mega-corporaties creëren met hun enorme accumulatie van kapitaal en invloed op de nationale en mondiale politiek. Hoe beïnvloedt dit het leven van gewone mensen?
Noorderlicht

Amsterdam – Foam – Lorenzo Vitturi – Materia Impura
tot 19 januari 2020

Lorenzo Vitturi onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld.Al spelend met realiteit en fictie, vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio. Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag – Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland
tot 08 december 2019

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst. In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.
Fotomuseum Den Haag

Tilburg – De Pont – John Riddy Photographs
tot 01 september 2019

De foto’s van John Riddy onderscheiden zich door een combinatie van poëtische verfijning en formele precisie, die al zichtbaar is sinds zijn vroegste foto’s in Londen eind jaren tachtig. Riddy werkt consequent in series en heeft studies gemaakt van zowel stedelijke architectuur als plattelandsgebieden in zeer uiteenlopende landen als Japan, Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
Museum de Pont

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route