Exposities

Hilversum – Museum Hilversum – Vincent Mentzel – Fotograaf van de Macht
t/m 09 januari 2022

De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers. Museum Hilversum eert hiermee de 75e verjaardag van de nestor van de Nederlandse fotojournalistiek. Mentzel werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar hij kende ook de macht van de fotograaf. Hij fotografeerde politici en hoogwaardigheidsbekleders als gewone mensen en brak hiermee met de traditionele afstandelijkheid. Zijn benadering kreeg veel navolging en veranderde de fotojournalistiek van karakter.
Museum Hilversum


Breda – Stedelijk Museum Breda – Sacha! – 50 jaar modefotografie
tot 5 december 2021

De tentoonstelling Sacha! – 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda vertelt het verhaal van een bescheiden Rotterdams meisje dat doordringt tot de top van de modefotografie. Haar foto’s weerspiegelen de culturele en maatschappelijke veranderingen die plaatsvinden gedurende haar 50-jarige werkzame leven. Al tijdens haar Parijse stage in 1964 bij modetijdschrift Elle springt het talent van Sacha van Dorssen in het oog.
Stedelijk Museum Breda

 
Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – Eregalerij van de Nederlandse fotografie
 

Vanaf juni 2021 is de permanente tentoonstelling Eregalerij van de Nederlandse fotografie te zien! Voor het eerst in de geschiedenis is er een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium. Deze wereldwijde primeur is voor Nederland en te zien in het Nederlands Fotomuseum.
Nederlands Fotomuseum

Amsterdam – Huis Marseille – Vincent Delbrouck – Champú

tot 05 december 2021

De Waalse fotograaf Vincent Delbrouck portretteert in Champú een vloedgolf van tienergevoelens en stillevens van Cuba in een positieve flow van een honderdtal foto’s. Wanneer beleef je grotere hoogte- en dieptepunten dan wanneer de liefde je voor de allereerste keer overvalt? ‘Life Sux!’ schreef Oriss Abreu Pavie op haar Facebook-pagina: wier zeer persoonlijke relaas in het Spaans, Engels en Nederlands naast Delbroucks foto’s op de wanden van de museumzalen te lezen is. Oriss is een van de tieners uit de wijk La Vibora in Havana die in 2018 samenkwamen in het park waar Delbrouck bij toeval op hen stuitte. Hij raakte vervuld van hun positieve energie, die hij via zijn foto’s wil delen. Die eerste liefde beleef je maar één keer. Het is daarom zo bijzonder dat Vincent Delbrouck dat unieke gevoel in foto’s heeft weten te vatten. Hij zegt daarover: ‘This colorful work is the most exciting and ambitious project of my life.’
Huis Marseille

 
Amsterdam – Foam – Shigeru Onishi – The Possibility of Existence
 t/m 09 januari 2022

Met trots presenteert Foam de eerste Europese solotentoonstelling van de Japanse wiskundige en kunstenaar Shigeru Onishi. Het is de eerste keer dat zijn fotografische oeuvre in Europa wordt getoond, en daarmee krijgt deze bijzondere kunstenaar zijn verdiende plek in de fotografiegeschiedenis.​ In zijn foto’s probeerde Onishi tijd en ruimte te overstijgen: zijn werken doen afstand van fotografie als momentopname. Beelden vermengen zich in montages, of vervagen in zijn onorthodoxe printmethodes; Onishi lapte alle regels van de donkere kamer aan zijn laars.
Foam

Winterswijk– Museum Villa Mondriaan –Marie-José Jongerius – Noctural
t/m 27 februari 2022

Met behulp van de duisternis weet fotograaf Marie-José Jongerius alledaagse taferelen zoals snelwegen, bouwplaatsen en palmbomen om te zetten naar een bijna buitenaardse fantasiewereld. Diepblauwe kleurvlakken met daarin de nauwelijks te herkennen contouren van een industrieterrein of juist een verlaten parkeerplaats badend in het licht; het afgebeelde is herkenbaar, maar voelt tegelijkertijd fictief. In Nocturnal stapt de toeschouwer die verstilling en vervreemding van de nachtelijke wereld in.
Museum Villa Mondriaan

Amstelveen – Cobra Museum voor Moderne Kunst – Clandestien: het lichaam centraal
t/m 27 maart 2022

In de fototentoonstelling Clandestien staat het menselijk lichaam centraal. Circa honderd zwart-witfoto’s tonen een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: perfectonvolmaakt, elegant, erotisch, zelfbewust of juist heel kwetsbaar. De werken zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950) en zijn voor het eerst in Nederland te zien.  
Cobra Museum voor Moderne Kunst

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route