Exposities

Rotterdam – Kunsthal – The Anarchist Citizenship – Ode to Youthful Daredevils
tot 16 juni 2019
‘The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils’ is een project van onderzoeker Amal Alhaag en sociaal geëngageerd kunstenaar Nadine Stijns over de bevolking van Somaliland. Dit gebied in het noordwesten van Somalië opereert sinds 1991 als een zelfverklaarde onafhankelijke staat. In ‘The Anarchist Citizenship’ onderzoekt het duo met Somalische kunstenaars hoe Somalilanders hun burgerschap vormgeven door middel van mode, architectuur, vriendschap en cultuur. Stijns en Alhaag fotograferen in samenwerking met de afgebeelde vrouwen, jongeren en andere locals de unieke beeldcultuur van Somalilanders. Afgebeeld op zijden doeken en plexiglas geven de tientallen kleurrijke foto’s een meer genuanceerd beeld van deze regio. De intrigerende foto’s van Stijns en Alhaag laten zien hoe Somalilanders hun eigen imago creëren geïnspireerd op de Oosterse, Oost-Afrikaanse en mediterrane cultuur.
kunsthal
Rotterdam – Nederlands Fotomuseum –  Shadows | Alfredo Jaar
tot 12 mei  2019

Het is de wereldberoemde foto van de Nederlandse fotograaf Koen Wessing uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum die centraal staat in de installatie Shadows van de gerenommeerde Chileense kunstenaar Alfredo Jaar. Het betreft één aangrijpend beeld van twee huilende vrouwen in Nicaragua, die zojuist hebben vernomen dat hun vader is vermoord. In dit recente werk transformeert Jaar de verbeelding van universele emoties als verdriet en wanhoop tot vage contouren die uiteindelijk verdwijnen in een hemels, oogverblindend licht.
Nederlands Fotomuseum

 
Amsterdam – Huis Marseille – Futures Past&Present – Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris
van 09 maart tot 02 juni 2018

De tentoonstelling Futures Past & Present toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Hun afzonderlijke geschiedenissen staan in principe los van elkaar, maar ze hebben ook iets gemeen. Het gaat om vier fotografen met een groot talent, van wie de opkomst – of ondergang – van hun carrière wordt bepaald door bijzondere factoren. Die variëren van persoonlijke omstandigheden tot de invloed van het lot en plaats en tijd van geboorte. Wat deze vier fotografen verder verbindt, is hun grote talent om een direct engagement met hun onderwerp aan te gaan, dat zich vooral uit in hun portretten. Hun modellen worden geportretteerd in hun kracht en waarde, en met het subtiele onderscheid van hun persoonlijkheid. Dat deze fotografen dat zo goed kunnen heeft misschien te maken met het feit dat ze vrouw zijn. Zoals Van Balen ooit zei: ‘Ik denk dat onze betrokkenheid daarmee wel heeft te maken.
Huis Marseille

Breda – Stedelijk Museum Breda – Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks
t/m 10 juni 2019

Teun Hocks speelt met de werkelijkheid. Zijn fotoschilderijen stelt hij samen met eigenhandig gemaakte decors en rekwisieten. Van deze ‘voorstellingen’ – waarin hij zelf figureert – maakt Hocks analoge zwart-witfoto’s die hij inkleurt met olieverf. Altijd wringt er iets in de schijnbaar alledaagse situaties. Je voelt dat het mis gaat lopen, situaties zijn te absurd (of juist te mooi) om waar te zijn. 
Stedelijk Museum Breda

Amsterdam – Foam – Erwin Blumenfeld in Color –  His New York Years
tot 14 april 2019

Blumenfeld (1897-1969) werd geboren in Duitsland. Hij maakte zich fotografie eigen in Nederland, waar hij portretten schoot. In de eerste jaren van zijn carrière in modefotografie in Parijs dat daarop volgde, werkte hij alleen in zwart-wit. Hij experimenteerde graag met verschillende technieken als dubbele belichting, vervorming en solarisatie. Maar vanaf het moment dat kleurenfotografie tot de mogelijkheden behoorde, transformeerde hij zijn originele composities in zwart-wit naar kleur.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag – Erwin Olaf – Celebrating 40 years of visual freedom
tot 12 mei 2019

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf. De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000.
Fotomuseum Den Haag

Zwolle – Museum De Fundatie – Vrijheid de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 
t/m 12 mei 2019

Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 is een ambitieus en tegelijk nogal ongebruikelijk project: op deze tentoonstelling zijn de vijftig ‘kernkunstwerken’ te zien, de toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief, en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Daarmee is Vrijheid een niet te missen expositie voor iedereen die eindelijk eens alle Nederlandse topkunstwerken van de afgelopen vijftig jaar bij elkaar wil zien. 
Museum de Fundatie

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route