Exposities

 

Rotterdam – Kunsthal – Eli Dijkers – Chinese Reis
tot 19 augustus 2018

In de tentoonstelling ‘Chinese reis’ neemt de Rotterdamse fotograaf Eli Dijkers de kijker mee naar China. Hij raakt geïntrigeerd door ‘het land van de draak’, dat zo’n snelle transitie doormaakt dat iedere reis weer als nieuw lijkt. De fotograaf is kijkgierig en niets lijkt hem te ontgaan. Zowel mens, dier als omgeving legt hij met aandacht vast tijdens zijn tochten door Shanghai en Fuijan. Dijkers beelden laten een fotograaf op doortocht zien, vaak met een poëtische blik en altijd met gretige passie.
kunsthal

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – Martin Schoeller – Big Heads
tot 02 september 2018

Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.
Nederlands Fotomuseum

Amsterdam – Huis Marseille – Een prachtig moment – Japanse fotografie
tot 2 september 2018

In de tentoonstelling Een prachtig moment wordt het werk van een select aantal fotografen getoond die allemaal uit Japan komen. Ondanks hun gedeelde afkomst onderscheiden zij zich ieder door een eigen onderwerpskeuze en specifieke werkwijze. Toch lijkt er een zeker gemeenschappelijk element te zijn: de geconcentreerde en respectvolle manier waarop zij het fotografisch medium benaderen. Die manier van naar de wereld kijken of die verbeelden lijkt te zijn geboren uit de specifieke Japanse schoonheidsbeleving die bekendstaat als wabi sabi: twee sleutelbegrippen uit de klassieke Japanse esthetiek die een zo uitgestrekt veld van betekenissen dekken dat ze niet met een eenvoudig equivalent te vertalen zijn. Wabi kan omschreven worden als ‘serene aandacht voor eenvoudige dingen’, sabi als ‘schoonheid verleend door het patina van de tijd’.
Huis Marseille

Leiden – Japanmuseum SieboldHuis- Charlotte Dumas – Het paard in de kalebas
tot 25 november 2018

 

De tentoonstelling ‘Het paard in de kalebas’ is samengesteld door en met nieuw werk van Charlotte Dumas. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Het paard behoort tot een van de met uitsterven bedreigde Japanse paardenrassen, die Dumas gefotografeerd heeft. Door de ogen van het meisje kijken wij naar het paard, haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren.
Japanmuseum SieboldHuis

 

Amsterdam – Foam – Thomas Albdorf – Room With a View
tot 09 september 2018

 

Thomas Albdorf combineert klassieke fotografische genres met moderne visuele technieken. Zijn landschappen en stillevens zijn ongegeneerd esthetisch, maar zijn gebruik van het medium fotografie is uiterst conceptueel. Middels analoge en digitale technieken bewerkt hij online gevonden foto’s van hardnekkige visuele clichés (een berglandschap, een ondergaande zon) – om deze vervolgens te onderwerpen aan beeldherkenningssoftware en automatische beeldgeneratie. Het resultaat is even herkenbaar als surrealistisch. Met zijn montages stelt Albdorf stereotypering in onze digitale online beeldcultuur aan de kaak.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag – Jan Banning – Retrospectief 1981-2018
t/m 02 september 2018

 

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau; hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia, met jachttrofeeën aan de wand in Texas of tussen de stapels bijna versteende paperassen in India. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes(2010) en de nooit eerder getoonde serie The Sweating Subject (2016), in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht.
Fotomuseum Den Haag

 

Tilburg – De Pont – Rineke Dijkstra – overzichtstentoonstelling
tot 22 juli 2018

 

Rineke Dijkstra (Sittard 1959) verwierf in de jaren negentig internationale bekendheid met haar Strandportretten. Met deze ontroerende reeks foto’s vestigde zij haar reputatie als maker van portretten die de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid van de geportretteerden op onnavolgbare wijze in beeld brengen. Vorig jaar werd zij onderscheiden met de prestigieuze Hasselblad Award.
De Pont

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Dr. Jan Ingenhouszplein 2
4814EH Breda
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route