Exposities

Rotterdam – Kunsthal – The Anarchist Citizenship – Ode to Youthful Daredevils
tot 16 juni 2019
‘The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils’ is een project van onderzoeker Amal Alhaag en sociaal geëngageerd kunstenaar Nadine Stijns over de bevolking van Somaliland. Dit gebied in het noordwesten van Somalië opereert sinds 1991 als een zelfverklaarde onafhankelijke staat. In ‘The Anarchist Citizenship’ onderzoekt het duo met Somalische kunstenaars hoe Somalilanders hun burgerschap vormgeven door middel van mode, architectuur, vriendschap en cultuur. Stijns en Alhaag fotograferen in samenwerking met de afgebeelde vrouwen, jongeren en andere locals de unieke beeldcultuur van Somalilanders. Afgebeeld op zijden doeken en plexiglas geven de tientallen kleurrijke foto’s een meer genuanceerd beeld van deze regio. De intrigerende foto’s van Stijns en Alhaag laten zien hoe Somalilanders hun eigen imago creëren geïnspireerd op de Oosterse, Oost-Afrikaanse en mediterrane cultuur.
kunsthal
Rotterdam – Nederlands Fotomuseum –  Shadows | Alfredo Jaar
tot 12 mei  2019

Het is de wereldberoemde foto van de Nederlandse fotograaf Koen Wessing uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum die centraal staat in de installatie Shadows van de gerenommeerde Chileense kunstenaar Alfredo Jaar. Het betreft één aangrijpend beeld van twee huilende vrouwen in Nicaragua, die zojuist hebben vernomen dat hun vader is vermoord. In dit recente werk transformeert Jaar de verbeelding van universele emoties als verdriet en wanhoop tot vage contouren die uiteindelijk verdwijnen in een hemels, oogverblindend licht.
Nederlands Fotomuseum

 
Amsterdam – Huis Marseille – Futures Past&Present – Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris
 tot 02 juni 2019

De tentoonstelling Futures Past & Present toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Hun afzonderlijke geschiedenissen staan in principe los van elkaar, maar ze hebben ook iets gemeen. Het gaat om vier fotografen met een groot talent, van wie de opkomst – of ondergang – van hun carrière wordt bepaald door bijzondere factoren. Die variëren van persoonlijke omstandigheden tot de invloed van het lot en plaats en tijd van geboorte. Wat deze vier fotografen verder verbindt, is hun grote talent om een direct engagement met hun onderwerp aan te gaan, dat zich vooral uit in hun portretten. Hun modellen worden geportretteerd in hun kracht en waarde, en met het subtiele onderscheid van hun persoonlijkheid. Dat deze fotografen dat zo goed kunnen heeft misschien te maken met het feit dat ze vrouw zijn. Zoals Van Balen ooit zei: ‘Ik denk dat onze betrokkenheid daarmee wel heeft te maken.
Huis Marseille

Breda – Stedelijk Museum Breda – Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks
t/m 10 juni 2019

Teun Hocks speelt met de werkelijkheid. Zijn fotoschilderijen stelt hij samen met eigenhandig gemaakte decors en rekwisieten. Van deze ‘voorstellingen’ – waarin hij zelf figureert – maakt Hocks analoge zwart-witfoto’s die hij inkleurt met olieverf. Altijd wringt er iets in de schijnbaar alledaagse situaties. Je voelt dat het mis gaat lopen, situaties zijn te absurd (of juist te mooi) om waar te zijn. 
Stedelijk Museum Breda

Amsterdam – Foam – Tyler Mitchell –  I Can Make You Feel Good
tot 05 juni  2019

Foam toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken, Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red. Met deze audiovisuele installaties, experimenteert Mitchell met het gevoel van spel en een kinderlijke vrijheid voor donkere jongeren.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag – Erwin Olaf – Celebrating 40 years of visual freedom
tot 16 juni 2019

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf. De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000.
Fotomuseum Den Haag

Tilburg – De Pont –  John Riddy –  Photographs
tot 01 september 2019

De foto’s van John Riddy onderscheiden zich door een combinatie van poëtische verfijning en formele precisie, die al zichtbaar is sinds zijn vroegste foto’s in Londen eind jaren tachtig. Riddy werkt consequent in series en heeft studies gemaakt van zowel stedelijke architectuur als plattelandsgebieden in zeer uiteenlopende landen als Japan, Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
Museum de Pont

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route