Exposities

Zwolle – Museum de Fundatie – CONGO TALES – Told by the people of Mbomo
t/m 05 januari 2020

Tentoonstelling met fotografie van Pieter Henket voor Tales of Us. In de tentoonstelling Congo Tales worden verhalen en mythes verteld van bewoners van het Congobekken, het grootste tropische regenwoud ter wereld na het Amazonegebied. Op deze plek in Afrika werkte de organisatie Tales of Us vijf jaar aan Congo Tales. Samen met de lokale bevolking is o.a. een omvangrijke fotoserie gecreëerd waarmee het team nu aandacht vraagt voor de vrijwel onbekende regenwouden van het gebied met zijn bewoners. In de filmische en surrealistische portretten die Henket maakte komen de magie en mysteries van het vrijwel onbekende, maar voor de wereld zo belangrijke gebied tot leven.
Museum De Fundatie

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – Attack – Katrien De Blauwer
t/m 09 februari 2020

Het Nederlands Fotomuseum presenteert Attack, de eerste tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Katrien De Blauwer  in Nederland. De Blauwer werkt al twintig jaar aan een groot en krachtig oeuvre van fotomontages. Attack is een verwijzing naar de werkwijze van de kunstenaar. Intuïtief doorknipt zij afbeeldingen uit oude internationale magazines die zij vervolgens op gevoel combineert. Nieuwe beelden ontstaan. Bijna altijd staan op de knipsels (delen van) vrouwen afgebeeld. Hiermee reageert De Blauwer in haar werk op het beeld van de westerse vrouw zoals dat is gepubliceerd in tijdschriften uit de periode 1920-1960. De Blauwer is hiermee een van de meest toonaangevende kunstenaars op het gebied van fotomontage.
Nederlands Fotomuseum

 
Amsterdam – Huis Marseille – Outside Fashion – Modefotografie van de studio naar exotische oorden (1900–1969)
 tot 08 maart 2020

Tussen 1900 en 1969 is de manier waarop mode werd gefotografeerd sterk veranderd.  Voor het eerst wordt uniek archiefmateriaal uit Palais Galliera, het modemuseum van Parijs, aan het publiek getoond om dit bijzondere verhaal te illustreren. In deze tentoonstelling komt niet alleen de ontwikkeling van studio- naar buitenfotografie aan de orde, maar ook de ontwikkeling van het medium fotografie zelf, evenals de rol van vrouwen, toerisme en prêt-à-porter.
Huis Marseille

Groningen – Noorderlicht – 50 Jaar Lauwersmeer | Fotowandelroute Lauwersmeer & UMCG Groningen
tot 23 mei 2020

In het kader van 50 jaar Lauwersmeer vroegen Noorderlicht en magazine Noorderbreedte begin 2019 aan vijftien fotografen om het Lauwersmeergebied op hun eigen manier in beeld te brengen. De resultaten van deze opdracht zijn nog tot eind mei 2020 te zien in een mooie openluchttentoonstelling in het Lauwersmeergebied en worden tot begin februari tentoongesteld in het UMCG Ziekenhuis, in de Fonteinstraat, Groningen.
Noorderlicht

Amsterdam – Foam – Lorenzo Vitturi – Materia Impura
tot 19 januari 2020

Lorenzo Vitturi onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld.Al spelend met realiteit en fictie, vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio. Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag –Richard Learoyd – De magie van de camera obscura 
tot 05 januari 2020

In samenwerking met Fundación MAPFRE toont Fotomuseum Den Haag dit najaar een grote solotentoonstelling van Richard Learoyd. Learoyd maakt portretten, landschappen en stillevens die sterk verwant zijn aan de schilderkunst. Doordat hij zijn levensgrote foto’s maakt met een zelfgebouwde camera obscura is er geen negatief. Dit betekent dat iedere foto, net als in de schilderkunst, een uniek werk is.
Fotomuseum Den Haag

Tilburg – De Pont – John Riddy Photographs
tot 01 september 2019

De foto’s van John Riddy onderscheiden zich door een combinatie van poëtische verfijning en formele precisie, die al zichtbaar is sinds zijn vroegste foto’s in Londen eind jaren tachtig. Riddy werkt consequent in series en heeft studies gemaakt van zowel stedelijke architectuur als plattelandsgebieden in zeer uiteenlopende landen als Japan, Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
Museum de Pont

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route