Exposities

Rotterdam – Kunsthal – Eli Dijkers – Chinese Reis
tot 19 augustus 2018

In de tentoonstelling ‘Chinese reis’ neemt de Rotterdamse fotograaf Eli Dijkers de kijker mee naar China. Hij raakt geïntrigeerd door ‘het land van de draak’, dat zo’n snelle transitie doormaakt dat iedere reis weer als nieuw lijkt. De fotograaf is kijkgierig en niets lijkt hem te ontgaan. Zowel mens, dier als omgeving legt hij met aandacht vast tijdens zijn tochten door Shanghai en Fuijan. Dijkers beelden laten een fotograaf op doortocht zien, vaak met een poëtische blik en altijd met gretige passie.
kunsthal

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – Martin Schoeller – Big Heads
tot 02 september 2018

Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.
Nederlands Fotomuseum

Amsterdam – Huis Marseille – En alles blijft bestaan wanneer je sterft – Hellen van Meene
t/m 02 december 2018

De onbevattelijke combinatie van sterven, rouw en nieuwe levenskracht inspireerde Hellen van Meene tot het maken van haar allernieuwste werk onder de titel En alles blijft bestaan wanneer je sterft. De tentoonstelling omvat onder meer een serie van negen panoramafoto’s die nu voor het eerst getoond worden in Huis Marseille. Het thema van deze serie is de dood als onderdeel van het leven, en die thematiek wordt rechtstreeks verbeeld door het integreren van de doodskist in de gefotografeerde taferelen. Ooit was die doodskist een fysiek ding waar Hellen angst voor voelde, maar gaandeweg is ze de doodskist als onderdeel van het leven – en haar foto’s – gaan omarmen.
Huis Marseille

Leiden – Japanmuseum SieboldHuis- Charlotte Dumas – Het paard in de kalebas
tot 25 november 2018

De tentoonstelling ‘Het paard in de kalebas’ is samengesteld door en met nieuw werk van Charlotte Dumas. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Het paard behoort tot een van de met uitsterven bedreigde Japanse paardenrassen, die Dumas gefotografeerd heeft. Door de ogen van het meisje kijken wij naar het paard, haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren.
Japanmuseum SieboldHuis

Amsterdam – Foam – Thomas Albdorf – Room With a View
tot 09 september 2018

Thomas Albdorf combineert klassieke fotografische genres met moderne visuele technieken. Zijn landschappen en stillevens zijn ongegeneerd esthetisch, maar zijn gebruik van het medium fotografie is uiterst conceptueel. Middels analoge en digitale technieken bewerkt hij online gevonden foto’s van hardnekkige visuele clichés (een berglandschap, een ondergaande zon) – om deze vervolgens te onderwerpen aan beeldherkenningssoftware en automatische beeldgeneratie. Het resultaat is even herkenbaar als surrealistisch. Met zijn montages stelt Albdorf stereotypering in onze digitale online beeldcultuur aan de kaak.
Foam

Den Haag– Fotomuseum Den Haag – Jan Banning – Retrospectief 1981-2018
t/m 02 september 2018

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau; hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia, met jachttrofeeën aan de wand in Texas of tussen de stapels bijna versteende paperassen in India. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes(2010) en de nooit eerder getoonde serie The Sweating Subject (2016), in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht.
Fotomuseum Den Haag

Groningen – Noorderlicht – Ruben Terlou – Dwars door China
tot 16 september 2018

Fotograaf Ruben Terlou heeft een geheel eigen opvatting van documentaire (foto)journalistiek.Hij participeert, maar blijft wél fotograaf. De laatste jaren oogstte hij veel lof met de VPRO- documentaireserie ‘Door het hart van China’, waarin hij van heel dichtbij persoonlijke verhalen uit het China van vandaag toont. Deze serie wordt ook vertoond gedurende de tentoonstelling.Terlou’s kracht zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en je een nieuwe kijk geven op een land in transitie. Met zijn foto’s doorbreekt hij zo het clichébeeld van China. Hij benadert de Chinezen op een persoonlijke manier en is nieuwsgierig naar wat zij denken, voelen en beleven.
Noorderlicht

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route