Exposities

 

Rotterdam – Kunsthal – Eli Dijkers – Chinese Reis
tot 19 augustus 2018

In de tentoonstelling ‘Chinese reis’ neemt de Rotterdamse fotograaf Eli Dijkers de kijker mee naar China. Hij raakt geïntrigeerd door ‘het land van de draak’, dat zo’n snelle transitie doormaakt dat iedere reis weer als nieuw lijkt. De fotograaf is kijkgierig en niets lijkt hem te ontgaan. Zowel mens, dier als omgeving legt hij met aandacht vast tijdens zijn tochten door Shanghai en Fuijan. Dijkers beelden laten een fotograaf op doortocht zien, vaak met een poëtische blik en altijd met gretige passie.
kunsthal

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum – Jacqueline Hassink – Unwired
tot 06 mei 2018

De tentoonstelling Unwired confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust. Jacqueline Hassink reisde voor Unwired de wereld over naar zogenaamde ‘white spots’, plekken waar geen bereik is. Ze fotografeerde onder andere in de afgelegen oerbossen op het Japanse eiland Yakushima, op de eilandengroep Svalbard in de Noordelijke IJszee en op de hooglanden van IJsland. Ook bezocht zij een ‘digital detox’ spa in Duitsland waar je kunstmatig van de digitale wereld bent afgeschermd. In contrast met deze verstilde plekken heeft Hassink portretten gemaakt van mensen in de metro die gekluisterd zijn aan hun telefoon.
Nederlands Fotomuseum

Amsterdam – Huis Marseille – Bernd, Hilla en de anderen – Fotografie uit Düsseldorf
tot 03 juni 2018

In het voorjaar van 2018 staat de zogenaamde Düsseldorfer Photoschule in Huis Marseille centraal. Daarmee worden de fotografen aangeduid die hebben gestudeerd aan de Kunstakademie Düsseldorf onder Bernd en Hilla Becher, en onder hun opvolgers Thomas Ruff en Andreas Gursky. De fotografische visie van Bernd en Hilla Becher is zo invloedrijk en zo succesvol dat deze fotografen – ook bekend als de Becher-Schüler – sinds het midden van de jaren zeventig een belangrijk stempel op de hedendaagse fotografie hebben gedrukt. Huis Marseille heeft een aanzienlijke collectie foto’s van de Düsseldorfer school. Deze worden in de tentoonstelling gepresenteerd naast vroeg, vaak onbekend werk van fotografen als Höfer, Ruff en Struth, en recent werk van jonge fotografen die nu in opkomst zijn.
Huis Marseille

Groningen – Noorderlicht – Dragana Jurisic – ‘YU: The Lost Country’
tot 27 mei 2018

 

Dragana Jurisic groeide op in Joegoslavië, een land dat sinds 1991 niet meer bestaat. Aan de hand van een reisverslag uit 1941 door de Britse schrijfster Rebecca West ondernam ze, samen met goede vriend Michal Iwanowski, een reis door de na het uiteenvallen haar geboorteland ontstane staten. Wat aanvankelijk bedoeld was als een reconstructie van een verloren thuisland werd een aaneenrijging van ervaringen die duidelijk maakten hoe ze zelf in de loop van de tijd veranderd was, en hoe foto’s vorm kunnen geven aan het gevoel ontworteld te zijn. In deze tentoonstelling zullen voor het eerst naast Jurisic’s werk ook door Iwanoski gemaakte foto’s te zien zijn.
Noorderlicht

 

Amsterdam – Foam – Seydou Keïta – Bamako Portraits
tot 20 juni 2018

 

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een Westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Zijn oeuvre toont een tijdsbeeld van Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in de voormalige Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.
Foam

Assen – Drents Museum – Martin Roemers – Kabul Portraits
t/m 17 juni 2018

 

In 2002 maakte fotograaf Martin Roemers een serie portretfoto’s van Nederlandse soldaten in Afghanistan die afkomstig waren uit de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De portretten hebben een extra dimensie gekregen doordat ze zijn gemaakt met een antieke camera die hij leende van een straatfotograaf in Kabul. Met Kabul Portraits heeft Roemers een tijdloze serie foto’s gemaakt van soldaten die van alle opsmuk ontdaan zijn. Het Drents Museum toont op groot formaat veertien van deze indringende foto’s in de tentoonstelling Martin Roemers – Kabul Portraits, Nederlandse soldaten in Afghanistan.
Drents Museum

 

Oss – Museum Jan Cunen – WeAreFood – over de kunst van eten
t/m 16 september 2018

 

Met de tentoonstelling WeAreFood wil Museum Jan Cunen zijn bezoekers op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel laten kijken. Een ruime selectie kunstwerken, van schilderijen, foto’s en beelden tot installaties, videokunst en design, maken de kijker op originele wijze bewust van onze weliswaar dagelijkse maar desondanks gecompliceerde omgang met voedsel. De tentoonstelling met werk van voornamelijk Nederlandse en ook enkele buitenlandse kunstenaars is verrassend, ontregelend en prikkelend, soms bloedserieus, dan weer humoristisch of relativerend. Er wordt niet geoordeeld en ook geen loftrompet gestoken. Wel worden er vragen opgeroepen. Wat zegt ons voedsel over onszelf? Bewustwording, daar gaat het om in WeAreFood.
Museum Jan Cunen

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Dr. Jan Ingenhouszplein 2
4814EH Breda
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route