Saskia te Koppele – docent

Saskia te Koppele is eigenaar en docent van School voor Fotografie. Na haar opleiding aan de School voor Fotografie in Den Haag is ze acht jaar lang als zelfstandig reclamefotograaf actief geweest.
In 1994 begon ze met het ver- en bewerken van digitaal beeld. Na een periode op een digitale afdeling van een fotovaklab, heeft ze op de foto- en lay-out-redactie van dagblad BN/DeStem in Breda gewerkt. De laatste jaren vult het lesgeven een groot deel van haar tijd. Eerst bij St. Lucas in Boxtel, later bij de Fotovakschool in Apeldoorn, daarbij gebruik makend van alle eerder opgedane ervaringen.

Koen Koenders – adviseur

Kijken. Daar begint het mee en daar eindigt het mee. En zien. Zien hoe je compositie is, zien hoe het licht staat, hoe je onderwerp in beeld komt. Zorgen dat je met je opname in beeld brengt wat je klant of opdrachtgever verlangt.
Jaren fotografeerde ik, of mensen van mijn team, voor klanten. Samen of alleen. Bij Studio Koenders, nu Koenders Workhouse geheten, zag ik fotografen komen en gaan. En steeds weer was voor mij duidelijk hoe belangrijk een goede opleiding is. Een opleiding waarin je leert kijken, maar vooral ook, leert omgaan met licht, je apparatuur, je onderwerp. Zodat je het vak beheerst, weet wat je doet, zodat je het ook anders kunt doen. Of weer hetzelfde, net wat de klant wenst. Een opleiding zoals die bij de School voor Fotografie gegeven wordt. Waarin je je op creatieve wijze als technisch vaardig fotograaf kunt ontwikkelen.
Bij de School voor Fotografie kijk ik, als man uit de praktijk, mee. Zodat studenten die hun opleiding bij School voor Fotografie hebben afgerond, klaar zijn voor hun nieuwe toekomst.

Trudy Stouthamer – assistent van Saskia

Trudy Stouthamer is van huis uit doktersassistent en weet niets van diafragma of sluitertijd. Trudy regelt alles voor de studenten en docenten van SVF. Ook als je interesse hebt in een cursus of opleiding bij de School voor Fotografie kom je bij haar terecht.

Ramon Mangold – docent

Ramon Mangold (1980) studeerde grafische vormgeving en fotografie aan de kunstacademie te Breda; St. Joost. Gedurende deze studie verdiepte hij zich tevens in (kunst)filosofische vakken aan de faculteit wijsbegeerte van de UvT.
Na het afronden van zijn opleiding is hij actief binnen de documentaire- en journalistiekefotografie. Hiernaast houdt hij zich bezig met pop- en concertfotografie.
Voor zijn reportages reisde hij door Europa, Afrika en Azië. Resultaten hiervan zijn zichtbaar in publicaties en op exposities waaraan hij deelneemt.
website: Ramon Mangold

Kathelijne Roosen – docent

Kathelijne Roosen heeft zich na haar afstuderen aan de kunstacademie St. Joost te Breda vooral toegelegd op het ontwikkelen van haar eigen visie. Daarvoor richt ze zich op analoge zwartwitfotografie, waarbij ze haar werk afdrukt op barietpapier. Een groot deel van haar vrije werk heeft als onderwerp de zoektocht naar identiteit achter haar personage in de vorm van zelfportretten. Na vele tentoonstellingen en een aantal kunstopdrachten is zij zich mede gaan toeleggen op het lesgeven. Daarvoor volgde ze de Bikopleiding (Beroepskunstenaars in de Klas) in Rotterdam. Nu verzorgt ze workshops voor bedrijven, particulieren en het onderwijs. Bij de School voor Fotografie geeft ze de basisopleiding.
website: Kathelijne Roosen

Anjes Gesink – docent

Anjes Gesink is in 2007 afgestudeerd aan de Academie St. Joost in de richting fotografie.
Als documentair fotograaf heeft ze grote interesse in de ongewone dingen bij gewone mensen.
Ze vindt het fascinerend om te zien hoe mensen leven, hoe ze opgaan in hun dagelijks doen en laten, wat hun fascinaties zijn. Dit resulteert in een aantal serie foto’s die serieus en oprecht zijn maar waarin ook een vorm van humor in schuil gaat.
Bij de School voor Fotografie geeft ze de basisopleiding.
website: Anjes Gesink

Peter van den Kerkhof – docent

Peter van den Kerkhof werkt sinds 1990 met veel plezier voor diverse opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en sinds 1995 ook voor particulieren. Peter heeft zich gespecialiseerd in reclame en publiciteitsfotografie, bruids- en portretfotografie.
Hij verzorgt voor de School voor Fotografie de lessen: product- en portretverlichting in de studio en de specialisatie portretfotografie.
website: Peter van den Kerkhof

Jorgen Janssens – docent

Jorgen Janssens studeerde Grafische Vormgeving aan de Academie voor Schone kunsten in Antwerpen en heeft daarna lange tijd in het bankwezen gewerkt. Omdat het (foto-) grafische bleef kriebelen besloot hij uiteindelijk de stap naar zelfstandig fotograaf te zetten. Verhalende fotografie trekt hem het meeste aan en omdat hij de stad Breda erg goed kent kwam daar de focus te liggen onder de noemer Stadsfotograaf Breda. De drang om informatie te delen leidde tot de oprichting van de eigen uitgeverij waar boeken verschijnen over de (Bredase) bedrijfsgeschiedenis en -cultuur en tot het lesgeven aan de School voor Fotografie.
website: www.stadsfotograafbreda.nl

Colinda Boeren – docent

Colinda heeft zich, na het afronden van haar opleiding aan de School voor Fotografie, vol passie gestort op het ondernemerschap. Startend vanuit haar eigen huiskamer, was ze al snel toe aan een eigen kleine studio en tegenwoordig werkt ze vanuit een grotere studio aan de Heerbaan in Breda voor zowel particulieren als bedrijven. Sinds 2008 is Colinda Boeren het gezicht achter ImiraFoto. Mira staat voor kijken. Kijken naar je beeld, het licht, produkt, persoon of juist kijken naar je compositie. Als allround professional keert deze oud-student terug als docent voor de lessen product- en portretverlichting  op de School van Fotografie.
website: Colinda Boeren

Harm van den Broek – docent

Harm van den Broek is inmiddels ruim 28 jaar werkzaam als zelfstandig reclame fotograaf in zijn eigen studio HAL158 te Rotterdam. Direct na zijn opleiding aan de School voor Fotografie in Den Haag besloot hij in het diepe te springen waarbij hij al snel Calvé als klant binnen haalde.
Naast reclame fotografie in opdracht van diverse reclameburo’s is hij steeds meer direct gaan werken voor diverse (multi)nationals uit onder meer de food sector. Het gebruik van licht en daarmee sfeer is een van zijn speerpunten.
Sinds 2006 heeft hij als (gast) docent diverse lessen gegeven aan de FotoFactory, de Fotovakschool, de Willem de Kooning en nu weer aan de School voor Fotografie te Breda. Het lesgeven vindt hij een hele inspirerende afwisseling naast het werk als zelfstandig fotograaf.
Harm geeft bij de School voor Fotografie de specialisatie reclamefotografie.
website: www.hal18.nl

Nico Hermans– docent

Licht en zicht. Zien wat het licht op je onderwerp doet en dit vastleggen. Dit is de basis voor de fotograaf. Van een professioneel fotograaf wordt echter meer gevraagd. Deze moet een goede foto op bestelling kunnen leveren en dit ook kunnen wanneer de omstandigheden minder dan perfect zijn. Dit is wat mij intrigeerde toen ik destijds startte als beginnend liefhebber. Het werken met belichtingstijden, aangepaste ontwikkelingen van mijn films en daarna on de doka eindeloos doorploeteren tot ik een afdruk had waar ik tevreden mee was. Toen kon dat nog, want ik was mijn eigen opdrachtgever en criticus.
Ik was er al vrij snel achter dat ik productfotografie als werkterrein wilde gaan verkennen, als ik als fotograaf aan de slag wilde gaan. Daarnaast hadden gesprekken met reclamemensen me al snel duidelijk gemaakt dat ik vaak andermans ideeën zou moeten uitwerken. Een technisch goed resultaat zou als vanzelfsprekend worden ervaren. Dit heb ik geleerd tijdens mijn studie aan de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag.
Werken in de studio en met mijn flitsinstallatie op locatie gaven mij controle over het licht op mijn onderwerp. Werken met Technische Camera’s gaven mij controle over mijn scherpteverlopen en perspectieven binnen mijn beelden. Toen ik in 2001 overstapte op digitale fotografie werden de mogelijkheden om controle op het beeld te houden enorm verruimd. Programma’s als CaptureOne en Photoshop zijn onmisbaar om volledige controle op mijn beeld te houden. Dit betekent dat mijn klanten foto’s krijgen waarbij standen en kleuren volledig voorspelbaar zijn geworden.
Een ding is echter nooit veranderd: het start altijd met zicht en licht op het onderwerp. En dat wil ik graag binnen de School voor Fotografie op jullie overbrengen.
website: Nico Hermans

Romi Tweebeeke – docent
Romi Tweebeeke (1989) studeerde in 2014 af aan AKV|St. Joost in Breda. Sindsdien is Romi werkzaam als freelance documentaire fotograaf voor diverse media. Oprecht geïnteresseerd observeert zij hoe senioren hun (vrije) tijd doorbrengen en legt zij hun bezigheden vast in niet-geënsceneerde foto’s. Door haar werk regelmatig te exposeren en publiceren hoopt Romi een brug te slaan tussen fotojournalistiek, kunst en (ouderen)zorg.
Romi geeft bij de School voor Fotografie de lessen, kunstgeschiedenis en beeldanaliyse, journalistiek en documentaire fotografie bij de fotografieopleiding en de basisopleiding PLUS.
website: www.romitweebeeke.com

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4 
9725 BG Groningen
Route