Ervaringen oud-studenten School voor Fotografie

Tientallen studenten gingen je de afgelopen jaren voor in de keuze voor de School voor Fotografie. Zij volgden met veel plezier en succes een basisopleiding fotografie, de 1-jarige fotografieopleiding of een specialisatie. Op deze pagina: ervaringen van oud-studenten. Lees wat hen aansprak in de lessen, wat ze geleerd hebben en welke tips ze voor je hebben. Benieuwd hoe het een aantal van hen is vergaan na hun opleiding? Lees dan ook vooral de rubriek In de Picture. Daarin vertellen oud-studenten wat ze na hun opleiding zijn gaan doen met fotografie en hoe ze zich bijvoorbeeld als zelfstandig fotograaf en ondernemer hebben gevestigd.

Harry Scholtes
1-jarige fotografieopleiding afgerond voorjaar 2019

 

Omdat ik meer kennis en verdieping zocht in de fotografie ben ik op zoekgegaan naar een opleiding die ik naast mijn full-time baan kon volgen. Na akkoord vanuit mijn werkgever kon ik 1 dag per 2 weken aan de slag bij De School voor Fotografie en starte ik met de basisopleiding in Utrecht.
Samen met een leuke groep mede-studenten hebben we veel basis technieken geleerd en onze camera (en vooral de mogelijkheden daarvan) beter weten te benutten. Door de grootte van de groep (zo’n 8 personen) is voldoende aandacht voor ieder en kan veel geleerd worden van elkaar.
Na de basisopleiding ben ik nóg meer gegrepen door de fotografie dan ik al was en ben ik mij ondertussen gaan specialiseren in Food-fotografie. Dat wil overigens zeker niet zeggen dat daar alle aandacht naartoe is gegaan. Voor mij persoonlijk is de veelzijdigheid van de fotografie juist zo aantrekkelijk.
 
Het is daarom fijn dat alle vormen van de fotografie wel de revue passeren in de opleiding. Zeker ook met de diverse docenten die je tijdens de opleiding hebt leer je ook echt hele diverse kanten en aspecten van de fotografie.
Iedere docent is specialist in een andere segment en dat geeft je een brede algemene kennis. Het “spelen met licht” heb ik bijvoorbeeld zeker tijdens enkele van de praktisch ingestelde lessen geleerd en weten te omarmen. Aan het einde van de twee-jarige opleiding tot fotograaf wordt je echt aangezet je grenzen te verlegen en te komen tot de perfecte beelden die je reportage of losse foto de juiste kracht geven. Het was zeker aanpoten om alle opdrachten en exame-projecten op tijd af te maken naast een voltijd baan maar het is gelukt en ik ben er nog steeds trots op en ik kijk terug op een paar zeer leerzame en leuke jaren samen met de mede cursisten.
 
Inmiddels heb ik veel shoots mogen verzorgen voor bakkerijen, catering en horecabedrijven via FotoCulinair en familieshorts en bruiloften via Scholtes Fotografie en ben ik mij recent nog meer gaan richten op rouwfotografie waar ik ook al meerdere opdrachten voor heb mogen verzorgen. Nog wel naast een vaste baan, maar mijn eigen bedrijfje loopt inmiddels wel leuk en geeft me veel energie! 
 


Chris Kunst
1-jarige fotografieopleiding afgerond in 2021
website – Instagram – Facebook

Mijn eerste contact met School voor Fotografie was meteen erg positief.
In Groningen de basisopleiding fotografie kunnen volgen, en in een korte tijd veel mogen leren. Dit heeft er in geresulteerd dat ik heel graag ook de opleiding fotografie wilde volgen.

Dit kon helaas niet in Groningen, maar met veel liefde ben ik naar Utrecht afgereisd om daar met heel veel plezier de lessen te volgen. Het was een bijzonder jaar waarin ik heel veel heb mogen leren en mezelf heb mogen ontwikkelen tot een betere fotograaf. Ook op gebied van fotobewerking heb ik de stappen weten te zetten. De wijze waarop les werd gegeven, de persoonlijke aandacht en het meedenken in de ontwikkeling die je graag wil doormaken vond ik erg positief en geweldig. Ook gedurende de Coronaperiode is er een manier gevonden om de student te blijven voorzien van lesstof en kennis.

Ik raad iedereen School Voor Fotografie dan ook zeker aan, welke cursus of opleiding je ook maar wilt volgen.In de toekomst zal ik zeker aanvullende cursussen willen gaan volgen.

 

 

Eveline van Baardwijk
1-jarige fotografieopleiding afgerond voorjaar 2021

Je kunt haar werk bekijken op Instagram
en website

 

Wat was het een plezier om deze opleiding te volgen! Ik wist niet meer van fotograferen dan wat foto’s van familie te maken of op vakantie etc. Wel wist ik dat ik fotograferen altijd ontzettend leuk vond. Ik fotografeerde gewoon op de automatische stand want had eigenlijk geen idee van de andere functies op de camera, daarom wilde ik me er verder in gaan verdiepen.
Ik besloot eerst de basiscursus te doen om te kijken of ik het echt leuk zou vinden. Dit vond ik al ontzettend leuk. Nadat ik hier mijn certificaat voor haalde besloot ik om de jaaropleiding te doen. Ik heb de opleiding ervaren als een uitdagende afwisselende opleiding waar ik ontzettend veel geleerd heb.
Wat ik het mooie vind aan de opleiding is dat je veel verschillende manieren van fotografie leert. Hierdoor krijg je een brede blik op wat er allemaal in de fotografie mogelijk is. Toen ik aan de opleiding begon had ik een bepaald idee over wat ik dacht leuk te vinden en waar ik iets mee wilde gaan doen. Totdat ik de opleiding volgde en allerlei verschillende soorten fotografie leerde waardoor ik nu een hele andere richting in ben gegaan. Wat ik erg goed vind aan de opleiding is dat je voor de verschillende vakken docenten krijgt die gespecialiseerd zijn in het vak waar ze les in geven en in die het dagelijks leven ook fotograaf zijn op het betreffende vlak. Hierdoor geven ze vol enthousiasme les en dat vond ik heel inspirerend. De groepen zijn klein waardoor je een leuke band opbouwt met je medestudenten en tegelijkertijd ook veel van elkaar kunt leren.
Het is een opleiding die veel van jezelf vraagt, je krijgt veel huiswerk waardoor het soms wel even aanpoten is maar aan de andere kant zijn de opdrachten zo leerzaam dat je ze ook met veel plezier maakt. Ik keek er iedere keer weer naar uit om naar de les te gaan!
Ik zou de opleiding dan ook absoluut aan iedereen aanraden die verder in de fotografie wil.


Maartje Kuperus
1-jarige fotografieopleiding afgerond in 2019
https://www.maartjekuperus.nl

Maartje Kuperus

2019, wat was je veelzijdig!
Ik mocht dit jaar op zoveel mooie plekken fotograferen. De veelzijdigheid van bedrijfsfotografie, in mijn eerste jaar na het afronden van de 1-jarige fotografieopleiding. Bij de School voor Fotografie: volgens mij verveelt het nooit!

Zo stond ik op een ijskoude winterdag om 5 uur ‘s morgens in de havens van Den Helder om de vissers binnen te zien varen. 
Ik liep een dag met mensen van de vuilophaaldienst mee, stond gehuld in beschermende kleding in een tomatenkas en in nog meer beschermende kleding in een lab waar radioactief materiaal gemaakt wordt. Wist je dat radioactieve straling de hoek niet om kan?
 
Tijdens koningsdag ontroerden de Cliniclowns en de jonge patientjes, ontmoette ik de koning en gaf hem een hand. Ik ontmoette ook prinses Beatrix tijdens een symposium en kreeg een standje van haar (sorry dat ik zoveel foto’s maakte, maar u blijft toch mijn jeugdfenomeen). 
 
Ik ging met stoere en ondeugende pubers op pad voor hun school-beeldbank en fotografeerde elders jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt die worden opgeleid voor horeca of groenvoorziening. Twee ontwapenende groepen jongeren, wat mooi om te doen!
 
Ik fotografeerde events, o.a. van stoere vrouwen, en van stichtingen en verenigingen die 50 en 125 jaar bestonden.
Er werden petities en onderzoeken gepresenteerd en overhandigd, in ziekenhuizen en op ministeries en ik was er bij.
 
Ik stond aan het bed van patiënten en patiëntjes die liefdevol werden verzorgd, en hoorde de passie van de mensen in de zorg. Ze vertelden me over hun vak, over het vierjarige meisje aan de hart-longmachine, de impact van de spoedeisende hulp. 
 
 

 

Sandra Coufreur

1-jarige fotografieopleiding voorjaar 2019

Je kunt haar werk bekijken op Instagram
en website

1-jarige Fotografie opleiding Als me dat toch eens zou lukken! Op een regenachtige zaterdagmorgen in december, meldde ik me in Breda aan bij de School voor Fotografie, om mijn portfolio te laten beoordelen door Saskia te Koppele.  Vanaf de eerste lesdag was ik direct in mijn element, de eerder gehoorde verhalen van een leraar, ervaringen van enkele oud studenten en de recensies op de site , het klopte allemaal!  Het is een geweldige fotografie-opleiding vol met (fotografie)uitdagingen, deadlines, smaken en meningen, nog meer deadlines, planningen, onderwerpen zoeken en keuzes afwegen, fotograferen by night, stress en voldoening, pixels, inches, cm, of mm, afdrukken van minimaal 13×18 nee nee niet digitaal, kleur of zwartwit, reportageflitsers, studiolampen, wel of géén,  meer of minder gorilla’s😊,  en soms ook jezelf weer ‘oprapen en opnieuw beginnen’ om er later weer beter uit te knallen…
Het was een leerzaam jaar met fijne leerkrachten en leuke mede studenten.
De examenperiode was echt zwaar en wordt er veel van je verlangt, de spreekwoordelijke “punten op de i”, moeten echt worden gezet, want voor Sinterklaas spelen doen ze niet.  Iedere foto moet op alle fronten kloppen, anders geen diploma.
De lessen examenbegeleiding zal ik niet snel vergeten … Maar als je dan eenmaal je werk mag presenteren aan de examencommissie, vond ik echt zo geweldig. Dat trotse gevoel van toen zal ik nooit vergeten…. En dan als toetje, de expositie voor alle families, vrienden en kennissen en dat papiertje in je handen krijgen, na al het harde werken, is een ware triomf.


 

André Brock Brockbernd 
https://www.brockys-oog.nl/fotografie-is-een-kwestie-van-gevoel/

Basisopleiding fotografie najaar 2018 in Utrecht

Sandra Walraven-de Vet

Basisopleiding fotografie najaar 2018

Je kunt haar werk bekijken op Instagram
en Facebook

Afgelopen september heb ik voor het eerst een camera opgepakt. Tot die tijd maakte ik foto’s met mijn telefoon, eerst enkel van mijn gezin en dagelijks leven maar na verloop van tijd merkte ik dat ik steeds meer mooie en inspirerende beelden zag op onverwachte plekken. Het lukte me niet om die naar tevredenheid vast te leggen, vandaar dat ik in september een oude camera leende die iemand al lange tijd in de kast had liggen. Om het maar meteen goed te leren en te ervaren of fotografie echt iets voor mij was ben ik de Basisopleiding Fotografie in Breda gaan doen. Deze heb ik in november afgerond en ik kan niet anders zeggen dan dat het fotovirus mij te pakken heeft. Ik vind het fantastisch. Inmiddels heb ik zelf een camera gekocht en heb ik een zeer lange verlanglijst met daarop allerlei apparatuur en hulpmiddelen .. en ik vrees dat het einde daarvan voorlopig nog niet in zicht is ;o)
De opleiding heb ik ervaren als pittig, inspirerend en een achtbaan aan indrukken. In die drie maanden heb ik me de basisbegrippen goed eigen kunnen maken en zorgde de diversiteit van de opdrachten voor een heel leuke kennismaking met verschillende genres. Er bleek zoveel meer te ontdekken dan ik voor mogelijk had gehouden.

Verder wil ik nog graag de jaaropleiding gaan doen en mezelf als fotograaf leren kennen. Ik kijk uit naar wat voor opdrachten de docenten bedacht hebben, naar de wisselwerking met de andere studenten en naar het proces tot professionele fotografie. Ik heb er zin in!
Kathelijne, bedankt voor al je hulp en advies bij mijn gestuntel om überhaupt wijs te worden uit mijn camera en Saskia bedankt voor je belangstelling en oprechte to-the-point ondersteuning.

Brigitte Evertsen, Sandra Moes en Shadi Noorian

 

Brigitte Evertsen, Sandra Moes en Shadi Noorian zijn afgestudeerd in oktober 2018
Theonie de louw

Theonie is afgestudeerd in juni 2017

Je kunt haar werk bekijken op Instagram

In 2015 ben ik gestart met de basiscursus fotografie bij de School voor Fotografie. Hier kreeg ik helemaal de smaak te pakken en besloot om de vakopleiding eraan vast te plakken. De combinatie 1 keer per 2 weken naar school en de thuisopdrachten waren voor mij een perfecte combinatie.Ik heb hier alles geleerd als basis voor mijn fotografie, de techniek, het kritisch kijken, en de kennismaking met alle facetten van fotografie. Tijdens de 1-jarige fotografieopleiding krijg je een goed idee welke richting van fotografie het best bij je past. Door een goede begeleiding en hard werken heb ik de opleiding met succes afgerond.
Ook de gemixte groep werkte heel leuk, ondanks een hele variëteit ontstond toch een hechte groep waarmee ik nog steeds contact heb.
Ik raad deze opleiding zeker aan!
Tjeerd Postma
Tjeerd is afgestudeerd in maart 2017

Je kunt zijn werk bekijken bij Facebook

‘Als de leerling er klaar voor is, is de meester nabij’
Een boeddhistische uitspraak, waarvan ik de betekenis telkens weer opnieuw ervaar.

Fotograferen heeft altijd een plek in mijn leven gehad , eerst passief en vanaf mijn 11-de ook actief. Soms wat meer aanwezig en ook tijden wat minder. Mijn eerste spiegelreflex ( Praktica TL 1000 met tele-en standaardobjectief) . heeft jaren dienst gedaan en bij het zelf ontwikkelen en afdrukken in de doka was het elke keer weer spannend wat het resultaat was. Het plan om thuis een eigen doka te gaan inrichten is bij een plan gebleven. En altijd proberen 37 opnames te halen uit een rolletje van 36.
Elk rolletje had zeker 1 foto die mijn favoriet was.
Af en toe bekijk ik nog de vele afdrukken in de dozen met foto’s die nooit ingeplakt zijn in een album. Ook de foto’s van onze kinderen zijn vanaf ons tweede kind niet meer ingeplakt.
Foto’s uit de Readers Digest en de Snoecks konden me intrigeren
Als autodidact had ik mijn eigen kennis en vaardigheden ontwikkeld en kon voldoende uit de voeten.
Maar toen begon er toch wat te knagen….Regelmatig fotografeer ik, de afgelopen 5 jaren, jazz-concerten en ik merkte dat de foto’s telkens nagenoeg weer dezelfde waren. Ik was volledig toe aan een nieuwe impulsen.
Lees verder

Gemma de Rooij

Gemma is afgestudeerd in maart 2017

Je kunt haar werk bekijken op haar website

Voorafgaand aan de opleiding, volgde ik de basiscursus op School voor Fotografie in Breda. Ik werd enthousiast door de gevarieerde lesdagen, studie opdrachten en sfeer op school. Naast mijn werk besloot ik om door te gaan met de opleiding SVF.

In de opleiding leerde ik meer technische vakkennis, praktische vaardigheden en oog voor detail. Tijdens de studieperiode ‘vrije opdracht’ heb ik mijn interesse voor bloem fotografie ontwikkelt en hierin mijn eigen stijl ontdekt. Ik heb het persoonlijke karakter van de SVF als bijzonder ervaren en kijk terug op een fijne studietijd en rijke ervaring.

Julija Levkova

Julija is afgestudeerd in 2014 en wint vaak fotografieprijzen
Je kunt haar werk bekijken bij http://www.julijaphotography.nl/
en op Facebook

Ellen Jonges

Ellen is afgestudeerd in april 2017

Je kunt haar werk bekijken op haar website
en op Instagram

Voordat ik deze opleiding startte was ik best wel onzeker over mezelf. Ik had het gevoel alsof ik stil stond en niet wist welk pad ik in moest slaan. Ik werkte een paar jaar in de financiële dienstverlening en besefte dat ik iets miste. Ik wilde iets creëren. Ik fotografeerde al een tijdje en kreeg van de mensen om mij heen steeds meer positieve reacties. Daar moet ik iets mee… dacht ik.

Ik koos voor de eenjarige vakopleiding van de School voor fotografie in Utrecht waarbij ik een keer in de twee weken les had op de zaterdag. Dit beviel me erg goed in combinatie met mijn baan (32u). Plannen en organiseren is het halve werk!

Deze opleiding heeft me echt geleerd om initiatief te nemen en mijn ideeën uit te werken. Door alle opdrachten die ik deed heb ik veel waardevolle contacten opgedaan waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Ondanks het feit dat ik het gevoel had er nog niet helemaal klaar voor te zijn heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben erachter gekomen dat ondernemen en fotograferen een kwestie is van doen. En elke keer als ik me weer onzeker voel denk ik aan wat Saskia tijdens de opleiding zei: behaal iedere dag een klein succesje. Wanneer ik daar bij stil sta motiveert het me om door te blijven gaan!

Sophie Jolink

Sophie is afgestudeerd in 2015.
Je kunt haar werk bekijken bij http://www.sophiejolinkfotografie.nl/

schermafbeelding-2016-10-08-om-09-33-18
Tamara Heck

Tamara is afgestudeerd in oktober 2015.

Portret-bij-Tamara-Heck

Je kunt haar werk bekijken bij www.tamaraheck.nl

Ze zeggen altijd “volg je hart dat klopt” dus in 2015 ging ik op zoek naar een school om meer te leren over de fotografie en me een echte fotografe te kunnen noemen. Na bij 2 andere fotoscholen gekeken te hebben kwam ik bij SVF terecht in Breda. Bij het kennismakingsgesprek wist ik dat dit de juiste plek voor mij was om me als fotografe verder te ontwikkelen. Tijdens heel de opleiding vond ik het erg fijn dat de lijntjes met de docenten kort waren, als er vragen of onduidelijkheden waren werd er voldoende tijd genomen om dit verder toe te lichten of uit te leggen. De diversiteit aan lesstof was ook een positief iets.  Ik heb me altijd erg om mijn gemak gevoeld op de School voor Fotografie en heb het gevoel gegroeid te zijn in mijn vak. Zoals Saskia altijd zei, je moet kilometers maken om het vak eigen te maken.

Lees meer

De examenperiode was best zwaar en ik heb even op het punt gestaan later examen te doen, wegens gezondheidsproblemen. Maar mede door de hulp van de docenten ben ik blij dat ik doorgezet heb en in oktober 2015 geslaagd ben voor de opleiding. Het hoogtepunt was dan ook de expositie, moe maar zeer voldaan je werk vol trots te mogen tonen en dan eindelijk je diploma in ontvangst te mogen nemen. Ja ik zou ’t zo nog een keer doen. Op dit moment heb ik een eigen studio ruimte waar ik vooral portretfotografie doe, ik vind het heerlijk om mensen op hun gemak te stellen en een mooi beeld te mogen maken. Ook doe ik fotoshootverjaardagsfeestjes en ben ik bezig met een fotoboek over mensen met autisme. De bal is nog niet helemaal rond maar ik ben vastbesloten hem te laten rollen
Nicole Tanke

Nicole is afgestudeerd in maart 2016.
Je kunt haar werk bekijken bij fotografienicole

Ik ben heel blij dat ik in de oriëntatiefase voor de School voor de Fotografie van Saskia heb gekozen. Ik heb in 2014 begonnen met het fotograferen met een spiegelreflex dus was een beginner. Na de basisopleiding van een concurrent ben ik overgestapt naar deze persoonlijke deeltijdstudie die ook nog eens goed te combineren is naast de zorg voor kleine kinderen. Vanuit Twente reisde ik één dag in de twee weken naar Utrecht om daar ruim een jaar lang de technische en creatieve vakken te volgen door vakkundige docenten.

Lees meer

Naast de lesdagen is het ook veel thuisstudie,  het fotograferen is mij in het bloed gaan zitten.Wat ik zelf heel bijzonder vind, is het erg persoonlijke karakter van deze opleiding en de enorme betrokkenheid van Saskia. Ik ben een type dat veel vraagt en vind het fijn om feedback te krijgen. Ik heb extra les gekregen, vaak gemaild en gebeld en elke keer reageert Saskia direct op een coachende en persoonlijke, positieve maar ook realistische manier en dit gegeven heb ik nooit eerder gezien bij geen andere opleiding. Het is hard werken in zo´n jaar, vooral aan het einde. Zelf veel leren, zelf veel doen, actie ondernemen, ideeën bedenken en uitvoeren, corrigeren en overnieuw plannen aanpakken. Deze opleiding was een cadeau voor mijzelf, het heeft me een goede basis gegeven om mijzelf verder te ontwikkelen in de fotografie.
Esther Hokke

Esther Hokke

Ik koos voor de eenjarige vakopleiding aan de SvF in Breda omdat het een brede opleiding is. Je verdiept je in veel verschillende disciplines van de fotografie, zoals techniek, beeldanalyse, kunstgeschiedenis en ondernemerschap. De groepen zij klein, je krijgt persoonlijke begeleiding en je werkt aan praktijkgerichte en thematische opdrachten. De praktijkervaring van de docenten vond ik erg waardevol. Ik heb de opleiding met heel veel plezier gevolgd!
Ingrid Mol

Ingrid is afgestudeerd in 2014.
Je kunt haar werk bekijken bij: www.fotodoor.nl

Bij de 1-jarige vakopleiding fotografie maak je kennis met meerdere vormen van fotografie kom je erachter wat het beste bij je past en dat is fijn om te kunnen ervaren. Waar ik zelf erg blij mee ben is dat ik door het fotowerk van  mijn 2 eindexamen opdrachten het nodige werk en publiciteit krijg…namelijk de voetbalfoto’s en afscheidsfotografie. Fotografie die dichtbij jezelf staat kun je toch het beste gevoel meegeven.
Nikon Club Magazine
Nikonartikel
Mooi artikel over SVF in Nikon Club Magazine december 2015.
Met schitterende foto’s van Esther de Koning, Miranda Lemmens, Carla van den Bergh, Theo Ruyter en Marenne Hoogendijk.
Mayke Willems

Mayke volgde de fotografieopleiding in 2012-2013. Haar werk kun je zien bij www.inbeeldbymayke.nl of  Facebook

Toen ik mezelf had beloofd dat ik mezelf weer mocht ontwikkelen, was de keuze voor fotografie snel gemaakt! Ik zocht naar een opleiding die aansloot op waar ik naar op zoek was: meer technische kennis, nóg beter leren kijken en meer controle over mijn fotografie. Wat voor mij tevens van belang was, is om les te krijgen op een positieve, opbouwende manier. Dat heb ik gevonden bij de School voor Fotografie.

Lees meer

Doordat iedere docent zijn/haar eigen vakgebied had, kreeg ik de ruimte te bezien waar mijn kwaliteiten liggen, welke fotograaf ik wil zijn. Mijn werk in de psychiatrie als ambulant zorgcoördinator bleek een goede basis voor de fotograaf die ik graag wilde worden: door contact te maken mensen, kinderen, puur, zoals ze zijn, vast te kunnen leggen. Ook het commerciële aspect van de fotografie was onderdeel van de opleiding: hoe verkoop en presenteer je jezelf, wat komt daar bij kijken, heeft me erg geholpen. Ik geniet ontzettend van de opdrachten die op mijn pad komen!
Erik Veldmeijer

Erik volgde de fotografieopleiding
in 2011-2012. Hij is nu zelfstandig fotograaf.
Meer over zijn werk op zijn eigen website

n005790

Mijn kennis van fotografie was zo goed als nihil toen ik met de opleiding begon. Ik kende de basisinstellingen van mijn camera, maar dat was het dan ook wel, door de opleiding kreeg ik al vrij snel meer inzicht in wat ik nu echt aan het doen was. Die kennis maakte het fotograferen daarmee ook meteen een stuk leuker om te doen en het echte fotograferen kon daarmee beginnen. Wetende wat je aan het doen was met je camera vergrote daarmee ook de creativiteit, omdat je begon te snappen wat er wel en niet zou kunnen en daarmee ook mooiere beelden ging maken.
Toen ik begon met de opleiding was ik vooral bezig met straatfotografie en dacht dat dat mijn fotografie zou zijn, maar verderop in de opleiding kregen we lessen studio fotografie. Bij deze lessen krijg je uitleg in het werken en spelen met het licht met studio lampen en sinds dien is dat de fotografie waar ik het meest om geef, je hebt het helemaal zelf in de hand wat voor mij de absolute vrijheid in de fotografie geeft.
Verzin een concept en werk het uit zoals je zelf wilt. [/learn_more]
Claudia Broekhoff

Claudia volgde de fotografieopleiding in 2012-2013. Ze is nu zelfstandig fotograaf.
Meer over haar werk op haar eigen website of Facebook.

Fotografie, maar dan analoog, was jaren geleden slechts een onderdeeltje van mijn opleiding grafische vormgeving op St. Joost. Omdat ik na het aanschaffen van een digitale spiegel reflex camera ontdekte dat ik digitaal fotograferen heel erg leuk vond en mijn techniek wilde verbeteren, ben ik met Saskia in gesprek gegaan. De opleiding was inmiddels begonnen maar ik mocht, nadat Saskia me had bijgepraat over de gemiste lessen, toch instappen. De basisopleiding hoefde ik hier niet meer te volgen want ik had inmiddels al voldoende basis opgebouwd in de praktijk.

Lees meer

De lessen waren erg leerzaam en mijn groep, bestaande uit zeer verschillende mensen, was erg gezellig. Inspirerend om elkaar te spreken en elkaars werk te bekijken. Dat leidde tot nog beter kijken en betere fotografie. De docenten zorgden, mede door hun verschillende expertise, voor die feedback waarmee ik verder kon. Ze wisten de juiste snaar te raken zodat ik alles uit mezelf kon halen. Ook al werden mijn foto’s goed genoeg bevonden om te kunnen slagen voor het examen, ging ik toch op zoek naar hoe ik nog kon verbeteren om ook alles uit die 3 maanden examentijd te halen. Nu kan ik als fotograaf met mijn beelden het verhaal vertellen dat ik wil, eventueel aangevuld met grafische elementen.
Babs van Geel

Babs volgde de fotografieopleiding in 2011-2012. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Een mooi artikel over haar in BC van 21 februari 2013.

Digitale-versie-artikel-BC-21-02-2013-1

Na de komst van mijn derde kind besloot ik uit het bedrijfsleven te stappen en mijn passie voor de fotografie en ambitie op maatschappij vlak op te pakken. De school voor fotografie bood mij precies wat ik nodig had: een juiste afwisseling van techniek en praktijk, kennismaken met de verschillende vakken binnen de fotografie en een realistische tijdsbesteding die ik goed kon combineren met mijn gezin. De opleiding gaf mij precies datgene om de stap te durven zetten om mij als documentair fotograaf in de markt te zetten. Tijdens de opleiding vorm je jezelf, je leert steeds beter kijken en het bood mij inzicht in waar mijn kracht lag. Saskia is realistisch, kundig en kritisch en ik wil haar enorm bedanken voor haar waardevolle feedback en het vertrouwen dat ze mij heeft gegeven.
Hanneke van Oostaijen

Hanneke volgde de fotografieopleiding
in 2010-2011. Ze is nu zelfstandig fotograaf.
Meer over haar werk op haar eigen website

Tweet-Hanneke

Zo fijn dat Saskia van @svfbreda altijd klaar staat voor (oud)studenten met de gekste vragen; tnx!!
— Hanneke v Oostaijen (@HannekeVoo) oktober 23, 2012

 Na jaren geen camera te hebben aangeraakt, ben ik na een ongeval weer gaan fotograferen. Omdat ik uit het analoge tijdperk kwam, ben ik naar de School voor Fotografie gegaan om de digitale techniek te leren. Daar heb ik alle ruimte gekregen om op mijn
tempo de fotografie-opleiding af te maken. Maar wat ik naast een stuk techniek heb geleerd, is geduld en vertrouwen hebben in wat je kunt en jezelf de ruimte te geven om te ontdekken. En langzaam maar gestaag is zich een weg aan het ontvouwen die ik
nooit had kunnen bedenken. Dat is misschien wel het mooiste wat een opleiding je mee kan geven.
Gaby Verheyen

Gaby volgde de fotografieopleiding in 2007-2008. Ze is nu zelfstandig fotograaf.
Meer over haar werk op haar eigen website of Facebook

Mede dankzij de opleiding die ik bij Saskia gevolgd heb aan de School voor Fotografie heb ik van wat ik altijd heb ervaren als een ‘zwakte’, het beelddenken, nu mijn sterke kant kunnen maken. Of beter gezegd, de sterke kant leren zien. We hebben in een aangename omgeving met een zeer gevarieerde groep mensen de opleiding gevolgd. Dit bracht niet alleen fotografische kennis maar vooral ook het ‘open staan’ voor elkaar, de ander, het onderwerp. Nog beter leren kijken, anders kijken, echt zien. Door opdrachten met elkaar te bespreken, te spiegelen leerde je verreweg het meest. Ik denk hieraan terug met een warm gevoel. Ik zie mijzelf nu als iemand die andermans gevoel of herinnering kan verbeelden, een tolk, vertaler maar dan in beelden.  (‘If you could only see you, as I do…’ Songtekst: Trijntje Oosterhuis).
Nicole Panis

Nicole volgde de fotografieopleiding in 2010-2011. Ze is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website of  Facebook

Nicole-Panis

Mijn opleiding aan de School voor Fotografie heeft mij plaatsen laten zien, waarvan ik het bestaan wist, maar nog niet zelf geweest was. Op die bijzondere plekken leerde Saskia en de andere docenten mij op het vlak van techniek, compositie en licht, te kijken en verhalen te schrijven. Tijdens de opleiding zelf werd ik vaak tot het uiterste gedreven, wat mijn natuurlijke drang naar perfectie af en toe flink op de proef stelde. Dit proces was nodig om mij op het juiste spoor te zetten. Ik zie mijn opleiding als een ontdekkingsreis. Een reis die mij meenam naar mooie vergezichten en verborgen plekjes en die uiteindelijk bij mezelf is uitgekomen. Ik wil Saskia dan ook heel erg bedanken voor haar steun en vertrouwen in mij.
Joris van Lieverloo

Joris volgde de fotografieopleiding in 2011-2012. Hij is nu zelfstandig fotograaf. Meer over zijn werk op zijn eigen website

Een camera is een bijzondere trukendoos waar je magische momenten mee kunt vastleggen en kunststukken uit kunt halen. Maar hoe haal je het optimale uit deze trukendoos en hoe kan je magie laten werken. Nou, dit leer je op de School voor Fotografie! De basisopleiding gaf mij de nodige technische kennis, een camera leren snappen. De jaaropleiding nam mij mee naar de omgeving van inzicht en opbouw, en hielp mij creativiteit in een foto te leggen. Hoewel ik degene ben die de uiteindelijk foto maak, zorgen de onderwerpen die tijdens de fotografie opleiding worden behandeld, door leraren die hun sporen in het vak hebben verdiend, voor die extra steun en kennis die ik nodig had om mijn eigen weg in deze fotografische wereld te vinden.
Colinda Boeren

Colinda volgde de fotografieopleiding in 2007-2008. Zij is nu zelfstandig fotograaf. Meer over haar werk op haar eigen website

Nadat ik eerst een paar cursussen fotografie had gevolgd, kwam ik er al snel achter dat fotografie echt een passie begon te worden voor mij. Ik wilde meer en na een onderzoek naar geschikte opleidingen kwam ik terecht bij de School voor Fotografie in Breda. Wel moet ik eerlijk toegeven, dat ik me redelijk vergist had tussen het volgen van een cursus of het volgen van een opleiding.
Was dit wel iets voor mij, kon ik dit wel. Nu had ik ineens met echte concurrentie te maken. Maar ik begon me al snel erg thuis te voelen en ook dankzij mijn medestudenten die elkaar de juiste balans gaven tussen uitdagen en elkaar steunen, heb ik met heel veel plezier aan mijn opleiding deelgenomen. Voor het eerst in mijn leven wist ik wat ik wilde zijn…..FOTOGRAAF…..
Ik ben Saskia dan ook zeer dankbaar dat ze mij steunde tijdens mijn scheiding en het volgen van mijn opleiding. Zij heeft mij laten zien wie ik ben, maar vooral wie ik wilde zijn. Ik kan nu met trots zeggen dat ik de fotograaf ben achter ImiraFoto met een mooie studio aan de Heerbaan in Breda.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route