Over het alumni programma

Wat kan ik in groepsverband nog doen als ik met een diploma de School voor Fotografie heb verlaten? Die vraag hebben we de afgelopen jaren geregeld gekregen. Met de start van een alumni-programma verwachten we je in de toekomst inspiratie te kunnen bieden.

Voor wie is dit bedoeld?
Het alumni programma is bedoeld voor iedereen die is afgestudeerd aan de School voor Fotografie en die zich ook in de toekomst wil laven aan de fotografie.

Wat gaan we doen?
Jaarlijks bezoeken we twee foto-exposities*, waarbij we vragen of de fotograaf of conservator een toelichting geeft op het werk en de expositie.
Daarnaast nodigen we twee keer per jaar een fotograaf uit voor een presentatie over zijn of haar werk.
Twee keer per jaar houden we een portfolio-bespreking.
De presentaties en de portfolio-besprekingen, wisselend in Breda en Utrecht, zijn ook een uitstekende manier om contact te houden en ervaringen uit te wisselen met andere oud-studenten. 

Hoe werkt het?
De kosten bedragen €60 per kalenderjaar. Je aanmelding voor het alumni programma geldt tot wederopzegging, het nieuwe jaar begint telkens op 1 januari.
*) Toegang tot exposities is niet inbegrepen in het jaarbedrag.

Programma najaar 2024 volgt
Donderdag 09 mei 2024 bezoek expositie RATH PACK met werk van Patricia Steur in Den Haag.
Zaterdag 08 juni 2024 SVF Breda Photoshop met Sander Hertogs.

In de nieuwsbrief – meld je hier aan – vermelden we ruim op tijd de nieuwe activiteiten die onderdeel zijn van het alumni programma. 

Aanmelden alumni programma

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route

Bregje van Gellecum geslaagd in 2013

 

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken? 
Ik kreeg tijdens mijn studie tot grafisch vormgever een aantal uur fotografie in de week. Thuis was ik er ook al hobbymatig mee bezig en toen ik afstudeerde wilde ik er meer van weten. Betere en mooiere foto's kunnen maken die bij mijn ontwerpen pasten en meer uit mijn camera leren halen. Voor mijn gevoel prutste ik nu maar wat aan.
 
Hoe is dat gegaan?
Omdat ik pas was afgestudeerd en geen behoefte meer had om hele weken op school te zitten zocht ik naar iets anders. Alleen een online cursus vond ik niks, ik wilde ook praktijklessen van ervaren fotografen. Vragen kunnen stellen als ik ergens niet uit kwam en dat er dingen voorgedaan konden worden. Het was dan ook een makkelijke keuze om me aan te melden voor de basisopleiding bij de School voor Fotografie. Wat voor mij echt werkte was de kleine klas met mede studenten en het elke week bekijken en bespreken van elkaars werk. Hier leerde ik veel van en was elk week weer verrast door de verschillende resultaten van een zelfde opdracht. Iedereen interpreteerde een opdracht op zijn manier en gebruikte andere technieken en daar leerde ik veel van. Na de basisopleiding had ik de smaak te pakken en heb ik me gelijk aangemeld voor de 1 jarige opleiding. Bijna heel de groep van de basis deed dat ook dus dat was heel leuk om elkaar te zien groeien.  Toen we met de groep de opdracht kregen om mensen in het park met hun hond te fotograferen moest ik een drempel over. Fotograferen was eerst iets voor mij zelf nu moest ik mensen aanspreken en ze lastig vallen met mijn camera, tot mijn verbazing reageerde mensen heel tof en kreeg je leuke gesprekken. Zo groeide ik niet alleen in mijn kennis van fotografie maar ook persoonlijk.
 
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je? 
Ik was trots en blij, ik kon de mensen laten zien hoe ik de wereld zag want een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Door de opleiding heb ik veel geleerd en ben zo zelfverzekerder geworden in mijn werk.
 
Wat ben je gaan doen met fotografie? Waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Door de opleiding durfde ik te solliciteren op een baan voor vastgoedfotograaf. Dit werk bleek bij mij te passen. Je bent heel de dag zelfstandig onderweg en komt op de mooiste plekken en in de tofste huizen. De combinatie van het creatieve van het fotograferen en het sociale contact met de bewoners en makelaars is iets wat past bij mij. Ieder dagdeel kan anders zijn, zo sta je 's ochtends in een flatje midden in een centrum te fotograferen en 's middags in een miljoenen villa. Iedere huis is een thuis en dus andere verhalen om te vertellen en te laten zien aan toekomstige bewoners. In het begin was het even wennen om te werken met een groothoeklens maar dat werd al snel een gewoonte. Door de opleiding keek ik automatisch naar licht inval en perspectief en was mijn camera geen vreemde meer. Dit maakte mijn werk makkelijker, vooral in het begin toen ik voor mijn gevoel op alles te gelijk moest letten en dan ook nog contact met de bewoners moest maken was het fijn dat ik me over veel dingen niet meer druk hoefde te maken. Tijdens mijn werk als vastgoedfotograaf heb ik nog veel meer geleerd over fotografie en video. Zo maakte ik 360 graden foto's en leerde ik foto's en video's maken met een drone. Fotografie is zo breed, je kunt alle kanten op en er valt altijd weer iets te leren. Momenteel ben ik ook veel in mijn eigen tijd aan het fotograferen en experimenteren met mijn telefoon, aan het ontdekken wat ik daar mee kan. Je telefoon heb je altijd bij en ik probeer de schoonheid van mijn degelijks leven te zien en vast te leggen en dan is je telefoon heel handig.
 
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? 
Omdat ik nooit voor me zelf begonnen ben hoef ik me daar niet druk om te maken. Ik maak zo af en toe wel foto's voor vrienden of familie. Zo maakte ik een bruidsreportage voor een collega en deed ik een dikke buikenshoot met mijn zus.
 
Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders? 
Blijf om je heen kijken en fotografeer wat jij interessant vind en probeer dingen uit.
 
Wat zou je nog willen doen?
Ik krijg vaak de vraag waarom ik niet voor me zelf begin. Misschien dat ik dat in de toekomst nog wel eens ga doen maar nu voelt dat nog niet goed. Ik zou ook graag meer eigen werk willen maken en daarin een stijl ontwikkelen.
 
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Er staat heel veel werk van mij op Funda 😉, maar meer eigen werk vind je op https://www.instagram.com/sem.and.me/