Spiros Dijkstra – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Na 17 jaren bij justitie werkzaam te zijn geweest en de zoveelste reorganisatie was het genoeg. Toen kwam ook de vraag wat wil ik en wat kan ik……
Fotograferen was al jaren een geliefde bezigheid van mij. Maar alles wat ik in die jaren heb vastgelegd gebeurde in de automatische stand. Ik zag met regelmaat de mooiste foto’s en dacht dat wil ik ook. Maar zoals met alles in het leven daar moet je wel wat voor doen!
Na enig speurwerk op het internet kwam ik uit bij de School voor Fotografie in Breda. Twee dagen na het telefonische contact met Saskia te Koppele stond ik 110 km van huis in de school, die zo bleek later mijn werkzame leven totaal zou veranderen.
Ik was verkocht. Dit is wat ik wilde doen, leren fotograferen.De basisopleiding gestart en door met de 1-jarige fotografieopleiding.

Hoe is dat gegaan?
Zoals bij eigenlijk al mijn “klasgenoten” ging dit niet altijd van een leien dakje. Er werd zeer kritisch naar je gekeken en beoordeeld. Maar juist het kritische oog van de docenten heeft mij geleerd om kritisch en met de juiste blik naar mijn eigen werk te blijven kijken. 

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
En dan is de grote dag van de diploma-uitreiking. Trots als een pauw met het diploma en de bloemen naar huis. Ik zeg wel eens: “het was net als met mijn rijbewijs. Je hebt het papiertje en je voelt jezelf een hele pief maar het echte werk moet dan nog beginnen”. Maar het fundament is met de opleiding degelijk gelegd.
Met alle opgedane kennis na het behalen van het diploma, was het tijd om mijn justitie sleutels aan de wilgen te hangen en voorzichtig mijn eerste stappen als fotograaf te gaan zetten.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Voorzichtig kwamen de eerste kleine opdrachten uit de vrienden- en kennissenkring. Een kleine twee jaar geleden heb ik de mogelijkheid gehad om zelf foto’s te gaan afdrukken. Dit ging met vallen en opstaan. Maar nu bijna twee jaar later is dit een mooie aanvulling op mijn fotografie. Het is een vak apart waar voor mij nog veel in te ontwikkelen valt. Mijn klanten kan ik nu ook een totaalpakket aanbieden. Zo kan ik bijvoorbeeld een bruiloft verzorgen van foto, traditioneel trouwalbum tot afdruk op groot formaat van 1 x 2 meter. Deze kan ik plakken op polystyreen, aluminium of dibond en is dan klaar om op te hangen. Ook hier vinden mijn klanten hun weg via mond op mondreclame.
Het printen en plakken is maatwerk. Zeker klanten die niet in de buurt wonen sturen mij foto’s met de vraag deze te printen en op te sturen. Meestal maak ik voor de klant eerst een proefstrook zodat ze deze rustig kunnen bekijken en beoordelen op kwaliteit en kleur. Ook bied ik de mogelijkheid om te kiezen uit vele soorten fotopapier zodat de foto ook de uitstraling krijgt die het verdient.
Dit alles doe ik inmiddels vanuit mijn studio annex werkplaats die ik ruim een jaar geleden heb laten bouwen.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Na een aantal kleine opdrachten werden de opdrachten voorzichtig groter en complexer en al snel merkte ik dat vooral de mond op mondreclame mijn grootse uithangbord is waar ik het grootste deel van klanten vandaan komen. Met social media doe ik weinig tot niets. Het andere deel mijn klanten krijg ik vooral door ze zelf te benaderen en door een goed netwerk op te bouwen met mensen die mij verder kunnen helpen. Wees kritisch, blijf jezelf, ken je beperkingen en vertel iedereen dat je fotograaf bent. Dat was de basis waar ik mee begon.

Wat zou je nog willen doen?
Heel lang doorgaan met het mooie werk wat ik nu heb.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken.
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route