Jantien Flier – geslaagd in 2019

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotograferen deed ik al langer en sinds een paar jaar met mijn eerste digitale spiegelreflex camera. Zoals bij velen stond ook bij mij de camera vaak op de automatische stand en dat wilde ik niet meer. Ik wilde mijn camera beter leren kennen en ben daarom een basis- en vervolgcursus gaan volgen. Daar is mijn enthousiasme alleen maar groter door geworden, ik wilde nog meer uit mezelf en mijn camera kunnen halen op creatief en technisch vlak. Niet alleen mijn camera goed leren kennen maar ook weten in welke situatie de juiste lens te gebruiken. De stap naar de 1 jarige vakopleiding  fotografie aan de School voor Fotografie was snel gezet.

Hoe is dat gegaan?
Na het intake gesprek met Saskia te Koppele kreeg ik te horen dat het maximum aantal deelnemers zich had aangemeld voor de opleiding en ik niet meer kon deelnemen. Oh wat baalde ik daarvan, ik had me er helemaal op ingesteld om in februari 2018 te kunnen beginnen met de opleiding. Gelukkig kwam ruim een week voor aanvang het verlossende telefoontje van Saskia, er was iemand uitgevallen en ik kon toch deelnemen. Wat was ik blij! De 1 jarige opleiding was leerzaam en intensief. Continue werd ik uitgedaagd om het beste uit mezelf en mijn camera te halen. Alle facetten binnen de fotografie kwamen aan bod. Het leuke en leerzame hiervan is, dat je gedurende de opleiding heel goed ervaart welke onderdelen je goed liggen en waar je het meest enthousiast van wordt. Zo vond ik de vrije series echt heel leuk om te doen, het in documentaire stijl vastleggen van een proces vond ik geweldig om te doen. De grootste uitdaging vond ik dan ook om mezelf juist op de onderdelen die me minder goed liggen, of waar ik minder enthousiast van word, te ontwikkelen. Dit was soms best lastig en regelmatig heb ik mezelf tot het uiterste uitgedaagd gevoeld, maar ook hiervan heb ik heel veel geleerd.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Allereerst een eind aan een drukke, hectische en stressvolle periode, want dat waren de laatste maanden voor het examen zeker. Des te groter was de voldoening toen ik mijn opleiding met goed gevolg had afgerond, ja ik was met recht trots op mezelf. Belangrijk hierbij te vermelden is, dat ik dit niet had kunnen bereiken zonder de hulp van iedereen die heeft bijgedragen aan mijn eindopdrachten, op welke manier dan ook. Niet alleen heb ik veel geleerd maar ben ik ook tot de ontdekking gekomen waar mijn kracht als fotograaf ligt en waar ik het meest enthousiast van word. Daarnaast heb ik meer zelfvertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen en fotografie waardoor ik met vertrouwen al de nodige opdrachten heb uitgevoerd.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Gedurende mijn opleiding ben ik al begonnen met het delen van mijn foto’s via Instagram en Facebook wat resulteerde in een aantal opdrachten, die ik tijdens mijn opleiding heb uitgevoerd. Ook na mijn opleiding heb ik de nodige opdrachten mogen uitvoeren en het leukste is dat dit veel verschillende opdrachten zijn geweest. Dit is ook iets wat mij enorm aanspreekt, variatie in opdrachten maar wel altijd met mensen en dan het liefst in documentaire stijl. Foto opdrachten in documentaire stijl zijn tot uitdrukking gekomen in de vorm van een bruiloft, doopsel en uitvaart. Heel speciaal om te mogen doen. Tijdens het fotograferen denk ik nog regelmatig terug aan de termen compositie, standpunt en variatie. Hier is echt op gehamerd tijdens de opleiding. Feit is, dat dit mij nu nog bij iedere opdracht van pas komt zonder dat dit mijn creativiteit in de weg staat. Bijkomend voordeel is dat je bij het bewerken van de foto’s minder tijd kwijt bent aan het verwijderen van dingen die uit hoofden of andere lichaamsdelen komen.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Opdrachten komen vooral uit mijn netwerk en via mond tot mond reclame. Mijn motto is, houd je portfolio en je website up to date en blijf foto’s delen via social media. Mensen die een foto sessie willen gaan plannen vinden het belangrijk om te zien wat ze kunnen verwachten. Verder ben ik als fotograaf van mening dat de mooiste en meest spontane foto’s ontstaan in een ongedwongen en gezellige sfeer, daarvoor ben je bij mij aan het juiste adres. Stel mensen op hun gemak, de meeste mensen zijn het niet gewend om voor de camera te staan, en zorg voor een gemoedelijke sfeer. Mooie foto’s is het doel maar dat deze ontstaan in een gezellige sfeer is voor mij minstens zo belangrijk.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil mezelf in de toekomst verder specialiseren door het volgen van gerichte cursussen. Zo heb ik de eerste cursus al gevolgd, flitsen met de reportage flitser.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website , Facebook en Instagram.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route