Miranda Molengraaf– geslaagd in 2020

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Dat weet ik nog wel ja. Ik was al jaren bezig met fotografie. Had diverse cursussen en workshops gevolgd en haalde veel energie uit fotograferen. Ik wilde me graag blijven ontwikkelen op dat vlak, maar merkte dat veel cursussen gericht waren op beginners en dat vond ik niet uitdagend genoeg meer. Toen kwam ik de 1-jarige opleiding van School voor Fotografie tegen op internet. Voor mij was dat perfect! Geen jarenlange opleiding, maar in 1 jaar de belangrijkste kneepjes van het vak leren. En daarbij zou het niveau hoger liggen dan bij al die cursussen. Die uitdaging wilde ik graag aan gaan. Ik ben begonnen met het idee om mezelf te ontwikkelen. Nog geen idee dat ik me later sterk genoeg in mijn schoenen voelde staan om echt als fotograaf door het leven te gaan.

Hoe is dat gegaan?
In het begin vond ik het best een beetje tegenvallen. Niet de inhoud van de lessen, maar wat er allemaal bij kwam kijken en de kritische kijk van de docenten. Het uitvoeren van de opdrachten gaf me veel voldoening, maar als de foto’s dan beoordeeld werden, werd ik toch wel een beetje zenuwachtig. Uiteindelijk is dat precies wat me sterker heeft gemaakt. Je leert zelf ook kritisch te kijken naar je foto’s. Ik dacht dat ik dat altijd al wel deed, maar we leerden op nog veel meer dingen te letten. En daardoor worden de foto’s alleen maar beter. Soms hoorde ik in mijn achterhoofd al een stemmetje van een docent en wist ik dus dat ik iets aan de foto moest veranderen. Niet om hem een plezier te doen, maar juist om de foto te verbeteren.  Het examen vond ik pittig. Ik ben veel te lang bezig geweest met het vinden van onderwerpen, waardoor ik minder kon focussen op inhoud van de opdrachten. Achteraf zou ik sommige dingen echt anders gedaan hebben. Maar gelukkig is het goed gekomen en ben ik uiteindelijk geslaagd.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Gaandeweg de opleiding kreeg ik meer zelfvertrouwen en kreeg ik steeds meer het idee dat ik mezelf misschien toch wel als fotograaf op de markt zou kunnen gaan zetten. Het behalen van mijn diploma was het laatste zetje dat ik nodig had.

Wat ga je doen met fotografie? En waarbij denk je terug aan wat je hebt geleerd?
Een paar maanden na het behalen van mijn diploma ben ik gestart met Fotostudio Scherp. Ik richt me met name op portretfotografie. Mijn passie ligt bij individuele portretten. Het karakter van de persoon moet in mijn foto’s de hoofdrol spelen. Door te werken met schaduw en licht hoop ik mijn foto’s diepte te geven. Die stemmetjes van docenten hoor ik nog steeds regelmatig; let op de scherpte, geen harde schaduwen, geen ‘uitgevreten’ overbelichte delen in je foto, bij zwart wit foto’s opletten dat er echt zwarttinten en wittinten aanwezig zijn, waardoor het niet te ‘grijs’ wordt, enz.
Behalve Fotostudio Scherp, ben ik sinds januari samen met Saskia Gerrits (ook oud student) gestart met We Shoot Love, trouwfotografie. In april hebben we onze eerst bruiloft waar we beiden erg naar uit kijken. Voor die tijd gaan we nog een styled shoot doen om fotomateriaal te creëren voor onze website en social media. En om te laten zien aan eventuele toekomstige klanten.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je al tips voor de nieuwe afstudeerders?
Met name via mond tot mond reclame. In eerste instantie vooral via bekenden. Nu lijkt het zich al een beetje uit te gaan breiden. Verder speelt social media een grote rol hierin.

Wat zou je nog willen doen?
Zorg dat je bij blijft met de opdrachten. Als je eenmaal achter gaat lopen, dan wordt het lastig om het weer in te halen. Geniet van de opdrachten, het is zo leuk om op een creatieve manier bezig te zijn met fotografie. Maak veel aantekeningen, ik zoek ze nog steeds wel eens op. Neem de opleiding serieus, maar geniet er vooral ook echt van. Ook met de medestudenten. Ik vond het heerlijk om met mensen te brainstormen, kletsen en samen te werken die dezelfde passie hebben als ik.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Mijn werk kun je zien op:
mijn websites: Je kunt mijn werk bekijken bij: mijn websites: Fotostudio Scherp en We shoot love
Facebook Fotostudioscherp, Instagram
Instagram We shoot love

 

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route