Femke Vink – geslaagd in 2018

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, nadat mijn toenmalige baan mij niet meer de voldoening gaf die ik graag wilde. Met een moeder die altijd foto’s van mij maakte en zelf ook interesse in fotografie, werd ik nieuwsgierig of ik daar wat mee zou kunnen. Ik wilde meer over de theorie weten en leren ‘echt’ goede foto’s te maken en geen kiekjes of selfies.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb de opleiding wel onderschat. Dacht dat ik er wel even bij, maar zo was het zeker niet. Er was veel thuiswerk, natuurlijk allemaal afhankelijk van je eigen inzet. Ik heb dat met veel plezier gedaan, maar had er achteraf wel meer tijd aan mogen besteden. Vooral heel veel meters maken, veel fotograferen. Dat schoot er bij weleens bij in, ik was nog te druk met mijn baan.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Een bevestiging van een stap naar de toekomst. Het uitkijken en opstarten van een droom; mijn eigen bedrijf. Hoe spannend ook, maar dat was gaandeweg de opleiding mijn droom geworden. Waarvoor ik hard aan het werk ging, met een weg vol hobbels.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Mijn fotografie is heel breed. Ik fotografeer eigenlijk alles met mensen, zo omschrijf ik het vaak. Dus van newborn tot aan een begrafenis. De meeste shoots in mijn agenda zijn familieshoots, maar vooral de afwisseling vind ik echt heel tof. Daarnaast werk ik als franchiser bij een bedrijf wat schoolfoto’s maakt. Daarin komen de studiolessen vanuit de opleiding heel goed van pas!
Sommige coaches zeggen dat het kiezen van een duidelijk richting belangrijk is, maar ik kan niet kiezen. Vind het allemaal veel te tof om te doen. Zolang ik maar met mensen/kinderen mag werken. Daar ligt mijn kracht!

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik startte mijn onderneming door heel veel te doen. Shoots weg te geven tegen 100%korting, geleerd op de opleiding. Ik moest meters maken en materiaal hebben om te laten zien. Totaal niet kieskeurig wie ik voor de lens zou hebben, maar gewoon de drang en wil om te fotograferen. En zo werkt het voor mij, mond op mond reclame. Maar ook heel veel tijd, energie en moeite stoppen in social media. Iets wat ik van nature niet vaak inzet, maar wat voor mijn bedrijf echt van belang is. Jezelf laten zien is belangrijk in een markt waarin er veel conculllega’s zijn. Maar ik geloof erin dat er voor ieder zijn eigen markt/eigen klanten zijn. En dat het aan jezelf is om deze te bereiken en tot actie aan te zetten.

Wat zou je nog willen doen?
Dromen blijf ik altijd. Voor nu staat mijn doel op een daglicht studio. Een plek voor mijzelf waar ik mensen kan ontvangen, kan fotograferen, maar ook een echte werkplek buiten het huis. Ik merk dat er veel gebeurd tussen het koken en schoonmaken door en ik wil graag de scheiding meer vinden.
Maar mijn wishlist is lang. Wat voor mij belangrijk is is mijzelf te blijven ontwikkelen. Mee te gaan in de nieuwe technieken, steeds vooruitgang te zien in mijn fotografie. Ik investeer in de maand januari in zelfkennis, ontwikkeling en stel doelen voor dat jaar. Dat helpt, het visualiseren op een moodboard.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route