Violet Johan – geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben als analoog fotograaf begonnen maar ben vijftien jaar geleden overgestapt naar digitale fotografie. Na een tijdje zelf geëxperimenteerd te hebben, merkte ik dat ik vastliep op technische kennis. Ik wilde mijn vaardigheden verbeteren en ben naar diverse open dagen van fotografieopleidingen gegaan. Het lesprogramma van de School voor Fotografie sprak het meest aan. Het voldeed in die tijd precies aan mijn behoefte; van flitstechniek en kalibreren tot nabewerking in Lightroom en alles ertussen in.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb de opleiding in Utrecht gevolgd. Om de week een lesdag, dus dat is prima te combineren met andere activiteiten. Het is een 1-jarige opleiding dus het tempo ligt hoog. Door een goede basiskennis van fotografie kon ik aardig meekomen.
De thuisopdrachten hebben me een stap verder gebracht. Als ik nu terugkijk naar de opdrachten uit die tijd valt me op hoe hoog het niveau was. Ook van het nabespreken van de opdrachten steek je veel op, want de feedback van de docenten en medestudenten is vaak opbouwend.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Na het afronden van de opleiding heb ik diverse freelance opdrachten aangenomen. Veelal in mijn eigen bestaande relatienetwerk. Dat deed ik naast ander parttime werk. Uiteindelijk wilde ik fulltime met fotografie bezig zijn en heb ik mijn bedrijf eind 2019 onder de naam “De Gouden Plaat” bij de KVK ingeschreven.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik heb goed nagedacht over welke kant ik op wilde met fotografie. Tijdens de opleiding heb ik zowel in de studio als op locatie leren werken. Beide disciplines zijn leerzaam en leuk, maar mijn hart gaat sneller kloppen van documentaire- en straatfotografie. Voor mij de ultieme vorm van fotografie. Alles hangt af van je intuitie om het onverwachte moment vast te leggen. In mijn netwerk krijg ik erkenning voor dit werk, helaas is er anno 2020 geen droog brood mee te verdienen. Ik neem daarom uiteenlopende foto-opdrachten aan: van een mooi portret in de studio tot een sfeervolle plaat op locatie.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Het is jammer dat ik juist in deze periode mijn bedrijf wilde opstarten. Ik had wel gerekend op enkele maanden aanlooptijd, maar wilde daarna mijn eerste opdrachten binnen hebben. Daar stak corona een stokje voor. Dat zorgt voor onzekerheid. Maar aan de andere kant inspireert deze vreemde tijd mij ook. Door mijn interesse voor documentairefotografie zag ik ook kansen om deze historische periode in beelden vast te leggen. Ik heb afgelopen drie maanden de ‘nieuwe realiteit’ met de camera vastgelegd en als reportages in blogberichten op mijn website gepost. De berichten trokken de aandacht van (lokale) media en de gemeente Haarlemmermeer (waar ik woon). Mijn foto’s zijn onder meer gepubliceerd in het Haarlems Dagblad en niet-rechtenvrij opgenomen in de beeldbank van de gemeente.
Als tip wil ik meegeven dat je zichtbaar moet blijven, zeker in deze tijd. Deel je werk regelmatig via nieuwsbrieven, website en social media. Of organiseer als de coronatijd voorbij is een expositie.

Wat zou je nog willen doen?
Sinds de opleiding werk ik aan een serie over het dagelijks leven in Europa. Ik ben nu halverwege en hoop snel verder te kunnen met mijn project. Mijn grootste wens is om dit werk in eigen beheer uit te geven. Onder de naam “De Gouden Plaat” zou ik ook andere fotoboeken willen uitgeven, van mezelf, of ander werk dat ik bewonder.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
https://degoudenplaat.nl/
https://degoudenplaat.nl/posts/
https://www.instagram.com/violetjohanfotografie/
https://www.facebook.com/De-Gouden-Plaat-152202154803279/

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route