Pieter Kamp – geslaagd in 2012

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Geslaagd in 2012… Dat is al weer een hele tijd geleden! Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van het volgen van de 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie. Destijds werkte ik bij een architectenbureau waar ik de mogelijkheid had om gerealiseerde projecten te fotograferen zodat deze foto’s gebruikt konden worden voor het portfolio. Een hele gave kans, waarbij ik mijn passie voor fotografie in mijn werk kon uitvoeren! Door het volgen van deze opleiding heb ik mezelf verder ontwikkeld als fotograaf.

Hoe is dat gegaan?
Hoewel het volgen van een studie een behoorlijke belasting is op de planning, ben ik er blij mee dat ik het gedaan heb. De ontmoetingen met docenten en medestudenten en het delen van dezelfde passie is echt een meerwaarde. Daarnaast stimuleren de huiswerkopdrachten je om ‘altijd’ met fotografie bezig te zijn. Hier word je echt een betere fotograaf van! “Vanaf dag 1 alleen fotograferen in de manuele stand is hier een mooi voorbeeld van.”

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Na het afronden van de opleiding heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als freelance fotograaf, onder de naam Pieter Kamp Fotografie. Langzaamaan kwamen de aanvragen binnen en heb ik diverse opdrachten uitgevoerd. Daarnaast heb ik nog fotografiewerkzaamheden uitgevoerd in dienst van het architectenbureau.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
In het begin nam ik iedere opdracht aan die binnen kwam. Op een gegeven moment ga je ontdekken welke typen fotografie je wel en niet leuk vindt. Zo heb ik ontdekt dat ik geen fotograaf ben voor portretten of bruiloften. Deze opdrachten neem ik dan ook niet meer aan. Ik ben nu vooral actief in de architectuurfotografie. Naast mijn baan binnen het Vastgoedbeheer van de Gemeente Goeree-Overflakkee heb ik gelegenheid om regelmatig freelance fotografie-opdrachten op te pakken. Deze combinatie is erg fijn. Daarnaast heb ik me in 2019 toegelegd op dronefotografie. Hierbij gaat letterlijk een nieuwe wereld open. Met de combinatie tussen luchtfotografie en architectuurfotografie kan ik mijn opdrachtgevers een totaalpakket aanbieden.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik heb een aantal vaste opdrachtgevers: projectontwikkelaars, aannemers, architecten, etc. Deze partijen komen ieder jaar terug met nieuwe opgeleverde projecten. Soms maak ik ook foto’s van willekeurige projecten om daarmee betrokken partijen te benaderen. Zo had ik een fotografieopdracht van een nieuwbouwwoning, maar heb ik ook luchtfoto’s gemaakt van de naastgelegen woning in aanbouw. Deze foto’s heb ik gratis naar de aannemer gestuurd. Een jaar later kwam hij met de vraag of ik een aantal opdrachten voor hem wilde uitvoeren. Daarnaast plaats ik regelmatig foto’s op LinkedIn waarin ik zoveel mogelijk betrokken partijen tag. Het creëren van naamsbekendheid is erg belangrijk

Wat zou je nog willen doen?
Vorige jaar heb ik mijn fotografiewerkzaamheden uitgebreid met luchtfotografie. Ik heb mijn ‘vliegbrevet’ gehaald en voer nu ook dronefotografie uit. Dit is een mooie toevoeging op de architectuurfotografie. Op dit moment heb ik eigenlijk geen nieuwe ontwikkelingen in de planning. Ik waardeer de vrijheid die ik heb door de combinatie van een fulltime baan en freelance fotograaf. Ik kan kiezen welke opdrachten ik wil uitvoeren en welke niet. Iedere opdracht die ik kan uitvoeren is een leuk extraatje. Ik voel geen druk om nieuw werk te moeten binnen halen. Voor mij is dit een prima combinatie.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Mijn foto’s zijn te zien op de volgende locaties:
www.kampfotografie.nl
www.facebook.com/pieterkampfotografie
www.instagram.com/kampfotografienl
www.linkedin.com/in/pieter-kamp

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route