Patricia Gallé-Bernard – geslaagd in 2013

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben begonnen aan de opleiding omdat ik van jongs af aan al met beeld bezig was. Maar er beroepsmatig nooit iets mee deed. Fotografie vond ik altijd enorm leuk om te doen maar ik wilde meer leren over de camera en techniek. Op een dag dacht ik “ nu ga ik eens doen wat ik altijd al wilde “. Daar kwam de start voor de basisopleiding fotografie bij de School voor Fotografie. Tijdens die opleiding wilde ik steeds meer en ontdekte ik mijn passie in de fotografie. Het kunnen maken van een verhaal in een beeld. Iets kunnen en mogen maken voor en met mensen. Ik werd steeds enthousiaster van alles wat ik leerde. Aansluitend ben ik de 1-jarige fotografieopleiding gaan doen.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding ging goed, doordat er kritisch meegekeken werd, wat niet altijd even makkelijk was. Ik  ben steeds bewuster gaan kijken naar alles voordat een beeld tot stand kwam. Tijdens de opleiding werd ik goed ondersteund en uitgedaagd om mezelf steeds te verbeteren. De sfeer was altijd leuk. De leerstof zeer uitgebreid. Het vroeg de nodige tijd en aandacht, wat de passie voor het vak alleen maar groter maakte. Heb er enorm veel van geleerd. Ik ben enorm dankbaar ook dat er altijd ruimte was voor de persoon achter de leerling. Ik heb dat als zeer prettig ervaren

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Trots, heel blij. Na jaren met beeld bezig te zijn had ik dan daar ook echt de opleiding gedaan en met een mooi eindresultaat afgestudeerd. Ik, fotograaf, een droom die uitkwam.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben Pappagaaio fotografie opgestart. In eerste instantie deed ik alles. Studio ( met name portretten en gezinnen ), reportages, product, evenement, documentair. Ik kwam er al snel achter dat portret maken en het  mogen maken van documentaire beelden mij meer energie gaven dan het andere werk. En heb er voor gekozen hierin door te gaan en alle andere takken te laten vallen.  Ik vind het heerlijk samen met iemand een gevoel of verhaal in een beeld of serie vast te kunnen leggen. Pas dan als het beeld goed weergeeft wat er speelt ben ik tevreden. Het werken met en voor mensen. Daar word ik heel blij van. Hierbij denk ik heel vaak terug aan de opleiding en hoor ik geregeld de docenten van de School voor Fotografie nog in mijn achterhoofd. Met hun aanwijzingen en tips. Eigenlijk altijd als ik mijn beelden nakijk gaan de opmerkingen van de opleiding door mij heen. Daardoor blijf ik kritisch op mijn werk en ik denk dat dit wel goed is.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
De meeste mensen komen via via. Social media heeft mij in het begin enorm geholpen.en nog. Ik had ook een website maar kwam er al snel achter door bij te houden hoe mensen mij vonden dat deze weinig toegevoegde waarde had. Netwerk bijeenkomsten heb ik ook gedaan in het begin.Maar toch echt met name het via media laten weten wat ik deed waarom en mijn werk laten zien. Ik heb het altijd best persoonlijk gehouden. Uiteindelijk is de fotograaf die ze zien ook de persoon wie ik gewoon echt ben.
Vrijwillig een bijdrage leveren door middel van een reportage voor locale evenementen heeft me ook geholpen. Iets geven hoort er zeker in het begin wel bij. En een bijdrage leveren aan de gemeenschap of iets anders is dan altijd iets leuks en moois.

Wat zou je nog willen doen?
Op dit moment ben ik met een project bezig om de locale ondernemers in beeld te brengen. En hier straks een boek van te gaan maken. Hun passie de mens achter het ondernemerschap. Het lijkt me geweldig als dit af is soortgelijk week te gaan doen met een ander onderwerp of bijvoorbeeld iemand te mogen volgen. Een team een persoon of iets anders. Iets vertellen met beeld daar ligt toch echt mijn passie.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op Facebookpagina van Papagaaio Fotografie

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route