Guido Mutsaars – geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotograferen was altijd al een passie van me en het ging me ook best prima af, alleen ik wilde graag constanter worden wat betreft de kwaliteit. Met andere woorden: het kijken, het zien van het moment of verhaal, lukte al wel, echter wilde ik de techniek meer eigen maken. Zodat ik ook sneller kan acteren. Zodat ik onder druk ook kan presteren. Voor een opdrachtgever. Want dat was het uiteindelijke doel. Verhalen vertellen, emotie vastleggen en professionele beelden en series schieten voor échte opdrachtgevers.

Hoe is dat gegaan?
Ja de opleiding ging goed. Erg leuk op te doen. Vooral de zeer uiteenlopende thuisopdrachten waardoor je toch eens uit je comfortzone werd getrokken. Dit helpt nu ook echt. Tenslotte kom je in veel verschillende situaties terecht. En dan moet je snel kunnen schakelen. Echter naast de techniek skills, heb ik ook weer beter leren kijken. En dat blijft toch de basis.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Als eigenaar van WAKKR merkburo blijft er nog altijd niet heel veel tijd over om fulltime als fotograaf aan de slag te gaan, maar is ook niet hetgeen ik ambieer. De combi vind ik erg leuk. Zo heb ik inmiddels ook regelmatig een klus die niet gerelateerd is aan mijn werk als concept creatief. Zo ben ik onlangs als fotograaf naar het Wereldkampioenschap Wielrennen in Yorkshire (UK) geweest, in opdracht van een groot sportkledingmerk. Erg gaaf om dan ineens tussen de professionals te staan en zelf met een officiële perskaart rond te lopen. Wanneer je ook echt kort op de actie zit, kun je nog beter het verhaal vertellen en de beelden schieten waar je blij van wordt.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Dat komt vaak uit mijn netwerk, maar ook weten ze me inmiddels online te vinden. Via de diverse social media kanalen als facebook, instagram en linkedIn tot mijn website. Als tip zou ik willen meegeven om je duidelijk te profileren. Wat voor fotograaf wil je zijn? Wat voor soort klussen wil je doen. Hoe scherper jouw eigen profiel en stijl, hoe beter de opdrachtgevers je weten te vinden. En om tot een duidelijk profiel te komen, wordt het zaak te investeren in een goed portfolio. Referentiecases zijn erg belangrijk. Het is het bewijs dat ze bij jou goed zitten met hun opdracht.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
De meeste mensen komen via via. Social media heeft mij in het begin enorm geholpen.en nog. Ik had ook een website maar kwam er al snel achter door bij te houden hoe mensen mij vonden dat deze weinig toegevoegde waarde had. Netwerk bijeenkomsten heb ik ook gedaan in het begin.Maar toch echt met name het via media laten weten wat ik deed waarom en mijn werk laten zien. Ik heb het altijd best persoonlijk gehouden. Uiteindelijk is de fotograaf die ze zien ook de persoon wie ik gewoon echt ben.
Vrijwillig een bijdrage leveren door middel van een reportage voor locale evenementen heeft me ook geholpen. Iets geven hoort er zeker in het begin wel bij. En een bijdrage leveren aan de gemeenschap of iets anders is dan altijd iets leuks en moois.

Wat zou je nog willen doen?
De Tour de France en Olympische Spelen. Voor een commercieel merk, dagblad of magazine maakt me niet uit. Het ultieme doel voor mij: thuiskomen met verhalen die beklijven. Dus niet alleen de actie vastleggen, maar juist de emotie. De verhalen achter de atleet. Winst en verlies.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op:
Website: www.gudok.photo
Instagram: @gudok_photography
Facebook: @gudokphotography

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route