Mirjam Schneijderberg – geslaagd in 2006

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Poeh dat is alweer 12 jaar (!) geleden. Maar ik kan het me nog wel herinneren. Ik ben altijd heel erg creatief geweest en ik wilde in die tijd naast mijn IT baan een creatieve carrière ontwikkelen. Een jaar daarvoor had ik het fotograferen ontdekt en ik vond het erg leuk om te doen én het ging me gemakkelijk af. Ik kon er heel veel van mijn creativiteit in kwijt dus de keuze was toen snel gemaakt. Ik besloot een opleiding te gaan doen om zo de basis onder de knie te krijgen. En juist op dat moment startte Saskia met een nieuwe opleiding in Breda, die toen overigens nog de FotoFactory heette. Ik was één van de allereerste studenten. 
 
Hoe is dat gegaan?
Ik had nul ervaring of kennis dus het was verstandig om eerst de basis opleiding te doen. Met name het analoge gedeelte vond ik bijzonder inspirerend. Lekker kliederen in de donkere kamer en verrast worden door de beelden die tevoorschijn kwamen. Drie maanden later stroomde ik de 1-jarige opleiding in. Het werd een hele leuke tijd met fijne lessen en mooie opdrachten waar ik steeds weer naar uitkeek. Ik leerde zoveel! En ik kwam er achter waar mijn kracht lag: sfeer en uitsnede. Voor ik het wist was de opleiding voorbij en had ik mijn diploma op zak.
 
Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Allereerst wennen dat het voorbij was en daarnaast dat ik voor mezelf uit moest gaan zoeken hoe ik verder wilde. Ik zag mezelf namelijk op een of andere manier niet als fotograaf. Na verloop van tijd werd me duidelijk wat het voor mij betekende: fotografie bleek niet het doel te zijn maar veel meer een middel/tool om ergens te komen of iets voor elkaar te krijgen. Het kreeg een ondersteunende functie.
 
Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Toen ik er achter kwam dat ik dus eigenlijk geen fotograaf wilde zijn maar dat het voor mij meer een middel was om mijn verhalen/teksten en mijn leven te illustreren besloot ik een online foto programma te ontwikkelen, Hierin kijk je op een frisse manier aan de hand van 52 creatieve opdrachten naar je leven en de wereld om je heen. Je maakt een mooi persoonlijk document van je leven van nu. Dit programma loopt nog steeds
Twee jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar illustreren en grafisch- en webdesign. Dit is waar mijn hart en passie ligt. Hier word ik zo ongelooflijk blij van! En de fotografieopleiding is hier heel goed bruikbaar: ik weet hoe ik sfeervolle beelden maak die precies binnen mijn branding passen. Fotografie ondersteunt mijn werk.
 
Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Foto opdrachten heb ik niet maar voor mijn illustratie en design werk werk ik veel met mond-op-mond reclame. Ik zit in een heel groot netwerk van vrouwelijke onderneemsters en van daaruit komen de opdrachten veelal.
Wat ik als heel belangrijk ervaar is de persoon achter de illustrator, designer of fotograaf te laten zien. Uiteraard laat je je werk zien (op social media en website) maar net zo belangrijk is wie jij bent. Laat de wereld zien waarom je doet wat je doet. Laat de emotie zien. Mensen haken aan op jouw energie. En blijf je ontwikkelen, in je vakgebied maar zeker ook als mens.
 
Wat zou je nog willen doen?
Oh nog zoveel! 🙂
Mezelf verder ontwikkelen als illustrator, een mooie t-shirt lijn opzetten, een boek maken, toffe samenwerkingen aangaan en verder ontwikkelen van eerlijke en verantwoorde produkten voorzien van mijn illustraties. Maar bovenal wil ik verder gaan met voluit leven en dicht bij mezelf blijven.
 
Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? 
Je kunt mijn werken bekijken op mijn website op Facebook en op Instagram 
 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route