Leonie Jansen – geslaagd in 2018

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
In februari 2016 heb ik mijn eerste spiegelreflex camera gekocht. Wat was ik megablij!! Maar ja, op de automatische stand foto’s nemen was voor mij geen optie. Snel volgde een cursus van 4 avonden basisfotografie en een vervolgcursus van 4 avonden bij een fotograaf bij mij in de buurt. Mijn enthousiasme voor het maken van steeds mooiere beelden nam met de dag toe. Ik sliep bijna met mijn camera. Mijn fotografie kennis wilde ik nog veel meer vergroten en ik kwam bij de website terecht van de School voor Fotografie.
Na een toelatingsgesprek met Saskia te Koppele kon ik op het laatste moment nog in Utrecht instromen op de zaterdag voor de 1-jarige fotografieopleiding, dit naast mijn huidige baan als operatiekamer assistent. Mijn doel was in ieder geval veel meer leren, en vooral ontdekken wat en welke richting mij het meeste zou gaan aantrekken.

Hoe is dat gegaan?
Ik vond het een pittig maar vooral leerzaam jaar!
Mijn camera en de bewerkingsprogramma’s op de pc moest ik ook beter leren kennen om daarmee om te gaan. Ik miste technische camerakennis en de ervaring en kennis over de fotografie zelf. Dit was mijn grootste beperking. Ik heb veel “meegelopen” en in de “keuken gekeken” van een fotograaf bij mij in de buurt. Ik kon altijd met al mijn vragen bij hem terecht. Hij was ten alle tijden mijn “help-desk”! Hoe fijn is dat!!
Tijdens de lessen werd zeer kritisch naar de gemaakte foto’s gekeken waardoor ik zelf ook anders naar mijn beelden ben gaan kijken. Ik spendeerde erg veel tijd aan de opdrachten die we kregen. De feedback van de medestudenten en de docenten vond ik erg fijn want anderen kijken toch met hele andere ogen naar mijn foto’s. Daar heb ik erg veel aan gehad en ook echt nodig gehad om te kunnen groeien.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Yes I did it!! Een stuk meer zekerheid over mijn eigen kunnen. Ik was trots en blij. Ik had mijzelf volledig in mijn passie gestort en voor mijn gevoel alles eruit gehaald! Mijn inzet werd beloond met mooie beoordelingen en een diploma in mei 2018!!

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?Tijdens de opleiding kreeg ik mijn eerste opdrachten wat ik enorm spannend vond.
De docenten en mijn mede-studenten gaven mij iedere keer weer de nodige feedback waardoor ik nog meer positieve inzichten kreeg. Ik ben gaan geloven in mijn eigen kunnen en daar heeft de opleiding echt aan bijgedragen.
Inmiddels ben ik sinds oktober 2018 ingeschreven bij Kvk en al meer als fotograaf bezig dan met mijn huidige baan in het ziekenhuis.
Naast het maken van familie- en dierenshoots, sfeerreportages en zakelijke- en particuliere portretten fotografeer ik steeds meer voor websites van bedrijven. De vraag voor familie- en gezinsfoto’s werd steeds groter dat ik inmiddels mijn eigen fotostudio heb. Het is niet meer nodig om in onze woning de woonkamer te “verbouwen” om een shoot te kunnen doen. Ik hou van de samenwerking met andere enthousiaste en gedreven ondernemers. Krachten bundelen, ideeën uitwisselen en werken naar een bepaald doel. Er hangen nog heel veel mooie opdrachten en samenwerkingen in de lucht en wat dat allemaal weer gaat brengen dat zie ik dan wel weer. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. 2 jaar geleden had ik ook nooit gedacht dat ik allemaal doe wat ik nu allemaal doe.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Mond op mond reclame is de allerbelangrijkste. Ook laat ik veel zien op social media. Tip: Wees echt goed zichtbaar via Facebook en Instagram. Aan een website wordt nog gewerkt deze is nog niet in de lucht. Maar voor nu heb ik meer dan genoeg opdrachten en is het (nog) goed te combineren met mijn huidige baan.

Wat zou je nog willen doen?
Ik hou van leren, groeien en bezig zijn en zit eraan te denken om de specialisatie reclamefotografie te gaan volgen bij de School voor Fotografie. Ook komt mijn eigen website er aan.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op Facebook en Instagram

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route