Micha van den Oudenhoven – geslaagd in 2015

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik werkte als grafisch ontwerper, en dan heb je veel raakvlakken met fotografie. Zowel visueel als conceptueel gebruik je immers dezelfde principes. Praktisch gezien was er soms weinig goed beeld om mee te werken. Dat prikkelde me om zelf bruikbare beelden te gaan maken. Om professioneel aan de slag te gaan wilde ik mijn kennis naar een hoger niveau tillen en zorgen voor een solide basis. Toen ik een allround opleiding met zowel technische als creatieve aspecten vond in mijn eigen Breda, was de beslissing niet moeilijk.

Hoe is dat gegaan?
Natuurlijk onwennig in het begin. Je moet jezelf min of meer bloot geven en daardoor ontstaat een interessante band met leraren en medestudenten. Dat zorgt voor een respectvolle, intieme sfeer. Je leert veel over jezelf; waarom je dingen doet en waarom je ze op jouw manier doet. De opleiding vergt best veel tijd en energie maar gaf mij enthousiasme, inspiratie en stimulering om me op allerlei gebieden (fotografisch & persoonlijk) te blijven ontwikkelen. Het wakkerde mijn passie voor fotografie verder aan en zorgde voor verrassende resultaten.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding was het juiste duwtje in mijn rug. Ik kwam er achter dat ik fotografie echt heel leuk vind en ben ik serieus gaan nadenken over een toekomst in de fotografie. Daarnaast was ik natuurlijk hartstikke trots!

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben het eerst toe gaan passen in mijn grafische vormgeving. Veel meer denken en werken vanuit het verhaal dat je wilt vertellen. Sinds kort richt ik me volledig op mijn nieuwe passie: portretfotografie. Hierbij werk ik met een persoonlijk concept als uitgangspunt en combineer ik specifieke interesses en individuele kenmerken tot een eigenzinnig beeld. Wat ik heb geleerd is om kritisch te blijven, te reflecteren en evalueren. Maar het belangrijkste blijft dat je in jezelf moet geloven.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Een netwerk opbouwen is erg belangrijk. Mond-tot-mond reclame werkt het beste; mensen moeten je kennen en je iets gunnen. Maar ook social media, als middel om beelden te delen die jouw stijl laten zien, werkt goed. Sowieso wil ik iedereen meegeven om jezelf te blijven ontwikkelen en op zoek te gaan naar jouw specifieke (meer)waarde.

Wat zou je nog willen doen?
Op korte termijn wil ik een eigen studioruimte inrichten om zo mijn eigen stijl verder te ontwikkelen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op www.fartworks.nl en op Instagram.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route