Anouk Bosman – geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik werk als Grafisch vormgever bij een groot internationaal bedrijf, BrandLoyalty in Den Bosch. Een paar jaar geleden verliet een collega die vaak fotografeerde het bedrijf en omdat ik ook af en toe fotografeerde werd vanuit twee kanten besloten dat ik het stokje zou overnemen. Voorwaarde was wel dat ik mijn fotografische kennis naar een breder, hoger en professioneler niveau wilde tillen, zodat ik me zekerder zou voelen op alle vlakken. School voor Fotografie sloot perfect aan op mijn wensen, omdat ik 32 uur per week werk, was het goed te combineren om 1 dag in de twee weken naar school te gaan.

Hoe is dat gegaan?
Heel goed, na de intake met Saskia en het bijwonen van een les, had ik enorm veel zin in om met de vakopleiding te starten. We hadden een leuke groep (we zien elkaar nog steeds) en door de verschillende takken van fotografie en de daarbij behorende opdrachten, heb ik veel geleerd. Niet alleen technische kennis maar ook in Lightroom (ik werkte alleen met Photoshop). Elke vorm die we behandeld hebben op school, komt terug op mijn (dagelijkse) werk. Zo heb ik een kleine studio tot mijn beschikking voor Product fotografie en Portret fotografie, ik maak alle portretten van nieuwe collega’s. De opdrachten van documentaire fotografie, waar ik me in het begin toch ongemakkelijk voelde, hebben me brutaler gemaakt. Erg handig voor als ik tijdens een event moet fotograferen.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Dat ik bij BrandLoyalty nu ook als fotograaf ingezet kan worden. Alhoewel ik gedurende de opleiding ook al werd gevraagd voor een aantal fotografie klussen. Zo fotografeerde ik bijvoorbeeld tijdens een congres in combinatie met een externe fotograaf, nu fotografeer ik alleen alle (grote) bedrijfs evenementen (in het buitenland). Ik ben zeg maar de huisfotograaf geworden, want daarnaast schiet ik ook nog portretten, producten, visites, persberichten, sportevenementen en feestjes. Er is ook ruimte voor eigen ideeën. Zo exposeer ik nu in het kantoor 4 foto’s met het thema Cultural Crossover. Een serie portretten en stillevens waar telkens twee nationaliteiten/culturen centraal staan. Ik heb deze serie bedacht omdat er bij ons bijna 50 verschillende nationaliteiten werken over de hele wereld. Ik hoop dat ik de serie verder kan gaan uitbreiden dit jaar.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben heel blij met de combinatie grafisch vomgever en fotograaf. Lekker afwisselend en het vult elkaar goed aan. Het jaar na de opleiding ben ik nog meer gegroeid, door het toepassen wat ik onder andere tijdens de opleiding geleerd heb en door het gewoon vaak te doen. Ik ga niks uit de weg, leer nog steeds bij en blijf mezelf ontwikkelen tot een nog betere fotograaf.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Collega’s van andere afdelingen zijn mijn opdrachtgevers. Maar ook buiten BrandLoyalty fotografeer ik, dat gaat vaak via via. Tips voor afstudeerders heb ik niet echt, buiten dat je je werk moet tonen via de social media kanalen.

Wat zou je nog willen doen?
Ik zou nog graag het Noorderlicht willen fotograferen in IJsland, de Nationale Parken in West Amerika. Wilde dieren in Canada en Afrika en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik ook graag zou willen maar wat niet gaat gebeuren is meedoen aan het programma het perfecte plaatje…

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
De meeste foto’s die ik maak voor BrandLoyalty worden alleen intern gebruikt. Het is jammer dat ik die niet kan/mag delen. Ik heb onlangs een website gemaakt waar je mijn werk kunt bekijken: anoukbosman.wixsite.com/burobosman. Maar je kunt me ook volgen op Facebook.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route