Sabine Nobbe – geslaagd in 2014

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Een paar maanden na afronden van mijn studie chemie kreeg ik het verlangen om weer iets nieuws te leren. Ik was altijd wel creatief bezig, maar van fotografie wist ik eigenlijk niet zo veel. Het leek me daarom leuk mij hier meer in te verdiepen. Mijn nieuwe hobby groeide al heel snel tot iets waar ik serieuze plannen mee had en een paar maanden na de aanschaf van mijn eerste camera en een basiscursus schreef ik mij in bij de SVF voor de eenjarige vakopleiding. Met het volgen van de opleiding wilde ik mij technisch ontwikkelen, maar vooral ook ontdekken wat ik kon bereiken en welke richting(en) van de fotografie ik leuk vond.

Hoe is dat gegaan?
Goed! De SVF gaf veel ruimte om mij te ontwikkelen en diverse richtingen te ontdekken. Het lesprogramma was heel leerzaam en de opdrachten uitdagend. Ik ontdekte al snel dat ik het het meest leuk vond om mensen en reportages te fotograferen.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding was best een mijlpaal. Een opleiding volgen naast een fulltime baan is pittig, maar de opdrachten en het fotograferen gaf en geeft nog steeds zo veel voldoening dat het de moeite volledig waard is. Na het afronden van de opleiding heb ik mij ingeschreven bij de KVK. Dat was wel een soort van beloning; als hetgeen dat je doet eindelijk goed genoeg is om er een bedrijfje van te maken.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
De eerste anderhalf/twee jaar was ik all-round fotograaf en deed ik zo’n beetje iedere opdracht waar ik voor gevraagd werd, van newborn tot bedrijfsevenementen. Het was wel een hele waardevolle periode om te ontdekken waar ik nu echt gelukkig van word. En zo ontstond langzaam het besef over wat ik het liefst fotografeer, namelijk de liefde. Ik word ontzettend gelukkig van bruiloften en loveshoots! Ik hou van romantiek!
Als ik terugdenk aan de SVF dan denk ik voornamelijk aan de stevige fundering die het heeft gelegd. Ik heb na de opleiding pas echt manueel leren fotograferen en ook het fotograferen met tegenlicht en mijn nabewerking zijn in de afgelopen jaren gevormd. Maar dat is net als autorijden: wanneer je je rijbewijs hebt gehaald ga je het pas echt leren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het begin deed ik veel voor familie, vrienden en kennissen (soms betaald en soms gratis omdat ik hen graag wilde fotograferen voor mijn portfolio) en door veel te delen op social media kwamen er dan wel nieuwe opdrachten. In mijn ervaring is mond-op-mond reclame nog steeds het aller belangrijkste, dus zorg altijd dat je klanten tevreden zijn!
Wat ik nieuwe afstudeerders ook graag wil meegeven is: laat je niet door ontmoedigen door de verzadigde markt. Er zijn zoveel ‘fotografen’ (lees: mensen die een camera hebben gekocht) De kans dat jij beter fotografeert dan vele anderen is heel groot. Daar moet je op gaan bouwen.
Het is ontzettend belangrijk om jezelf te onderscheiden van de rest. Dit vond ik erg lastig, maar in de loop van de tijd ontdekte ik de sleutel tot succes: ikzelf. En voor jou betekend dat: jijzelf! Jij bent wat jouw bedrijf anders maakt dan al die anderen. Jij bent uniek! En de sleutel tot succes is dan ook dat jij je bedrijf bent. Zo wordt jouw bedrijf uniek. Vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt, wat jouw persoonlijke stijl is en wie jouw ideale klanten zijn. Als je dit eenmaal helder hebt is het een stuk eenvoudiger om de juiste klanten te bereiken.

Wat zou je nog willen doen?
Mijn droom is om meer bruiloften in het buitenland te gaan fotograferen. Er zijn prachtige plekjes in Nederland, maar het buitenland heeft toch altijd iets magisch. De Provence, Toscane en de Zuid-Europese kuststreken zijn voor mij op dit moment absolute droombestemmingen!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk vinden via de website en via social media op Facebook en Instagram. Vooral op Instagram post ik meerdere keren per week nieuwe foto’s!

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route