Peter Markesteijn – geslaagd in 2014

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Zeker. De basisopleiding fotografie was goed bevallen en ik wilde mij verder ontwikkelen in het vak fotografie. De 1-jarige fotografieopleiding zou mij een goede, solide basis geven om als fotograaf aan de slag te gaan.

Hoe is dat gegaan?
Goed! Momenteel werk ik één dag in de week als fotograaf. Deze dag is gevuld met één of meerdere opdrachten. In de avonduren kan ik de foto’s ordenen en bewerken. Hoewel architectuur- en bouwfotografie de boventoon voert, krijg ik de laatste tijd meerdere aanvragen voor andere soorten fotografie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruiloften, concerten, portretten, geboorten, enz. Deze werkzaamheden vinden daarentegen vaak in het weekend plaats. Zo lijkt de groei van één dag naar twee dagen realiteit te worden.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Een bevestiging dat ik het kon, een extra steun in de rug! De vele kennis die ik had opgedaan tijdens de opleiding gaf mij zekerheid en vertrouwen om als fotograaf aan de slag te gaan. De inspirerende ideeën van mijn medestudenten en opgedane technische kennis gebruik ik nog steeds.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Hoewel ik natuur- en landschapsfotografie ambieer, bestaan mijn opdrachten voornamelijk uit architectuur- en bouwfotografie. Een markt die minder verzadigd is en zakelijker werkt. Persoonlijk vind ik dat prettiger, omdat afspraken en betalingen sneller verlopen.

Tijdens de opleiding heb ik geleerd om in series te werken. Een reportage bestaat uit meerdere foto’s die het gehele proces laten zien. Om een goed verhaal te vertellen kan er geen stap overgeslagen worden, daarnaast moeten de foto’s moeten bij elkaar passen. Iemand die niet aanwezig is geweest bij het proces moet aan de foto’s het proces begrijpen. Als ik met een opdracht klaar ben, loop ik in mijn hoofd alles na of ik niets vergeten ben. Ik tel de beelden die goed zijn en zorg ervoor dat ik een goede serie kan afleveren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Mijn opdrachtgevers komen veelal uit de bouwwereld. Aangezien ik werkzaam ben in de bouwwereld, is het gemakkelijk om contact te leggen met (nieuwe) opdrachtgevers. Opdrachtgevers vinden het een pluspunt dat ik een bouwachtergrond heb. Ik weet wat juist wel of niet gefotografeerd moet worden. Als er bijvoorbeeld op een foto werknemers staan zonder helm is de foto onbruikbaar, omdat de werknemers de veiligheidsnormen niet naleven. Een opdrachtgever heeft hier vervolgens niets aan. Op de bouwplaats regel en organiseer ik zelf dat beelden gebruikt kunnen worden. Daarnaast is veiligheid ook een belangrijk aspect, denk hierbij aan het dragen van veiligheidsschoenen, een helm en een felgekleurd hesje.

Tips voor de afstudeerders zijn er zeker. Het klinkt misschien cliché, maar klantcontact is ontzettend belangrijk. Als een klant tevreden is komt hij terug en/of geeft nieuwe klanten. Luister goed naar de wensen van de klant en zorg voor duidelijke afspraken. Wat is de verwachting van beide partijen? Houd je aan deze afspraken en mocht het door onverwachte omstandigheden niet mogelijk zijn, communiceer dat met de klant. Als je zelf open en transparant blijft, zorgt dat voor een goede samenwerking.

Wat zou je nog willen doen?
Wensen genoeg, maar op korte termijn zou ik graag dronefotografie willen toevoegen aan mijn expertise. Het is een opkomende markt en opdrachtgevers uit de bouw vragen er regelmatig naar. Op het gebied van natuurfotografie zou ik mij graag willen verbeteren om uiteindelijk een boek met landschapsfoto’s uit te kunnen brengen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Graag gedaan! Je kunt mijn werk bekijken op mijn website: www.markesteijn-fotografie.nl. Maar je kunt mij ook volgen op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route