Peter Gude – geslaagd in 2014

Peter Gude vertelt donderdag 21 september over zijn ervaringen, tijdens de Kennis-netwerkbijeenkomst van School voor Fotografie, vestiging Utrecht.

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Goeie vraag! Ik wilde destijds een stevige basis krijgen als fotograaf. Mijn doel was om als fotograaf groepen te begeleiden tijdens een extreem weer fotoreis opzoek naar tornado’s, bliksem etc. Met een basis opleiding opzak had ik niet het idee dat ik voldoende kennis en ervaring had opgedaan. De 1 jarige opleiding heeft mij hierin zeer geholpen door de diversiteit aan onderwerpen en opdrachten die we kregen.

Nu kan ik zonder twijfel uitleggen hoe je een bepaalde situatie fotografisch kan aanpakken, maar kan ik ook snel een leuke groepsfoto maken of een portret foto. Het lukt nu ook beter om op moment suprême de juiste setting te hebben en de juiste compositie te pakken. De momenten duren vaak maar even dus is het belangrijk dat het “gelijk goed” is.

Hoe is dat gegaan?
Ja eh, met vallen en opstaan toch wel. Soms waren de opdrachten best lastig. Vooral omdat ik me al helemaal had toegespitst op landschap en natuur fotografie was het soms best moeilijk om iets geheel anders te doen, bv in de studio. De diversiteit van de opdrachten en het tempo van de opleiding waren voor mij wel fijn om goed gemotiveerd te blijven en breder te oriënteren.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ja, dat was toch wel een mijlpaal. Ik was ook erg trots op de series die uiteindelijk op de expositie hingen. De examen opdrachten vond ik behoorlijk pittig en moest echt doorbijten om met “nog” betere foto’s te komen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben nu begonnen als “Stormfotograaf” en organiseer extreem weer reizen naar de verenigde staten. De afgelopen 2 jaar zijn heel goed verlopen, de interesse voor aparte reizen neemt toe maar ook interesse voor hobby fotografie, dus dat is een goeie combinatie.

Eigenlijk denk je tijdens zo een reis elke keer terug aan wat je hebt geleerd. Je leert namelijk anders kijken, opeens trap je op de rem, rij je terug en verzilver je de prachtige foto opportunity die je zojuist zag. Voor de opleiding was ik gewoon doorgereden 🙂

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik heb niet echt opdrachtgevers maar wel klanten. Deze tonen interesse via de website of Facebook en Instagram. De details worden dan via mail afgestemd en kan de reis geboekt worden. De tip die ik zou willen geven is; zorg vooral dat je vasthoud aan je ideeën, hoe raar die ook zijn. Als het lastig wordt niet opgeven maar focus op het eind resultaat!

Daarnaast komt er een heleboel kijken bij social media marketing en het goed vindbaar maken van je website. Dit zijn nou niet de zaken waar je als fotograaf al je tijd in wil steken maar wel erg belangrijk. Het loont dus zeker wel om hierin wat tijd te investeren of geld te investeren als je het wilt uitbesteden.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil graag het reisaanbod gaan uitbreiden naast de stormreizen. Ik zit te denken aan wildlife reizen naar de moerassen in Florida en door de rode rotsen woestijn in het zuidwesten van de VS. een avondje sterrenhemel fotografie hoort daar dan bv ook bij. Tevens wil ik mijn fotografie skills verder doorontwikkelen oa d.m.v. workshops en korte specifieke opleidingen. Een vermelding bij Nat Geo bijvoorbeeld zou ik wel heel gaaf vinden.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Via het web – www.destormfotograaf.nl
Via Facebook – destormfotograaf
Via Instagram – stormphotographer

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route