Michelle van de Water – geslaagd in 2008

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben in die tijd gestopt met mijn werk in het onderwijs om een tijd bij mijn kinderen thuis te zijn. Ik zocht een nieuwe uitdaging om daarnaast te doen. Fotograferen was altijd al een zeer geliefde hobby van me, maar ik miste technische kennis en ik wilde hulp om kritischer naar mijn eigen werk kijken. Ik was ook zoekende naar een ‘eigen stijl’ en signatuur in mijn vrije werk.

Hoe is dat gegaan?
Ik ben begonnen met de korte cursus van drie maanden, maar dat beviel zo goed, dat ik daarna ben doorgegaan met de beroepsopleiding en de specialisaties portret en reclame. Tijdens de lessen werd ik steeds enthousiaster en meer gedreven om meer te gaan doen met fotograferen dan ik in eerste instantie van plan was. Het voelde steeds meer als: ”Dit ben ik!”

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding gaf in het begin een gevoel van trots dat ik het doel dat ik voor ogen had, bereikt had. Ik kon nu gaan doen wat ik echt leuk vond, maar wel met een gedegen kennis en technische basis. Daarnaast geeft het bij het aannemen van opdrachten de klant of opdrachtgever een stukje zekerheid met een ‘professional’ te maken te hebben.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben de eerste jaren na de opleiding als freelance fotograaf voor particulieren en bedrijven aan het werk gegaan. Voor mij was dat erg prettig, omdat ik zo mijn eigen tijd kon indelen naast de zorg voor mijn gezin. Ook waren er enkele bedrijven met terugkerende opdrachten. Ik heb bij die opdrachten enorm veel gehad aan de technische aspecten van de opleiding. Vooral goed lichtgebruik is  cruciaal bij studio-opdrachten en bij bedrijfsfotografie. Opdrachtgevers zijn wel eens ongeduldig, maar ik nam altijd de tijd om mijn licht goed af te stellen voor en tijdens de shoot. De kennis die ik had opgedaan bij de specialisaties reclame en portret kwamen bij deze opdrachten zeer goed van pas. Alhoewel ik ook ontdekte dat door vallen en opstaan je het vak nog beter leert beheersen. Werken in de praktijk is zeer leerzaam. Een fout maken, doe je maar één keer! Tijdens de crisis werd het steeds lastiger om opdrachten te krijgen. Ik ben toen fotografieworkshops gaan geven aan kinderen en jonge volwassenen in het basis en voortgezet onderwijs (mijn oude beroep van leerkracht kwam hier goed van pas). Er kwam toen tevens meer ruimte voor mijn vrije werk en dat was een verademing. Ik vind opdrachten soms zenuwslopend, door de enorme druk van presteren die erbij komt kijken. Bij vrij werk is het meer een uiting van een kunstvorm en dat werkt voor mij bevrijdend. Met name straatfotografie is de laatste jaren een belangrijke plaats in gaan nemen in mijn vrije werk. Daarnaast is abstracte fotografie al vanaf de opleiding een onderdeel van mijn werk waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.

Vorig jaar heb ik een andere droom vorm gegeven en heb ik een kunstgalerie geopend in Gouda waar ik werk verkoop en exposeer van andere kunstenaars. In de galerie verkoop en exposeer ik ook mijn eigen vrije werk. Daarnaast gebruik  ik de ruimte als fotostudio voor opdrachten.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het verleden kwam ik voornamelijk aan opdrachtgevers door mijn website en reclamebureaus. Een goed netwerk is heel belangrijk. Goed werk afleveren werkt als de beste reclame voor jezelf. Nu is social media belangrijk, dus ik zou Facebook Instagram en LinkedIn zeker aanraden aan nieuwe fotografen om zichzelf te presenteren. Door mijn werk in de galerie weet ik dat het hebben van een eigen signatuur voor vrij werk belangrijk is. En dat je jezelf moet blijven uitdagen en vernieuwen, zodat je mensen blijft verrassen.

Wat zou je nog willen doen?
Ik heb een serie in zwartwitfotografie in mijn hoofd van het vrouwelijk lichaam. De inspiratie is er, maar ik zoek de tijd nog om het uit te voeren.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Mijn werk staat op www.digillusie.com  en op de pagina van de galerie: www.dekunstkast.nl onder kunstenaars “Miche”

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route