Susan Trower – geslaagd in 2011

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik schreef als journalist voor de krant en wilde graag ook foto’s maken bij mijn verhalen. Maar ik vond mijn foto’s niet goed genoeg.

Hoe is dat gegaan?
Ik ben op de School voor Fotografie ontzettend vooruit gegaan. Maar ook al ben ik met hoge cijfers afgestudeerd, ik vind mijn foto’s nog steeds niet goed genoeg. Ik ben heel perfectionistisch en kijk kritisch naar mijn eigen werk. Ik vind altijd dat het beter kan. Als ik een opdracht heb afgerond en ik heb vijf goede beelden, dan vind ik dat het er tien hadden moeten zijn. Ik denk dat iedere fotograaf dat gevoel wel kent. Ik las pas geleden een quote van Ansel Adams: ‘“Twelve significant photographs in any one year is a good crop.”  Dat vond ik heel relativerend.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik dacht altijd dat creatief zijn betekende dat je handig was. Dat je mooie dingen kunt maken met je handen. En ik ben heel onhandig, dus ik dacht altijd dat ik niet creatief was.  Dus toen ik de opleiding afrondde was dat een bevestiging dat ik wel degelijk creatief ben. Alleen niet met mijn handen, maar mijn hoofd zit vol creatieve ideeën.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik schrijf nog steeds, maar mijn focus ligt nu meer op fotografie. Het is veel meer geworden dan ‘een foto maken bij een artikel’. Ik heb me vooral gericht op het maken van zwart-wit portretten en food fotografie. Ik hoor nog regelmatig de docenten in mijn achterhoofd. Peter van den Kerkhof die zegt: ‘Het licht moet van één kant komen!’ En Tineke Schuurmans die juist heel nuchter vindt dat ‘alle regels gebroken mogen worden’.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Brutaal zijn. Ik ben opgegroeid met het idee ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dus op iemand afstappen en zeggen dat ik dé persoon ben voor die opdracht, past niet echt bij me. Net als constant op Social Media mijn werk laten zien. Dat heb ik moeten leren als ondernemer. Niemand is geïnteresseerd in wat je doet, dus als jij niet laat zien wat je kan, kom je nergens. Ik heb geleerd om brutaal te zijn. Al blijf ik wel altijd mezelf: vriendelijk en enthousiast.

Wat zou je nog willen doen?
Meer analoog werken. Ik ben dol op oude technieken. Mijn portretten maak ik graag op zwart-wit film. Ik zou graag meer zelf willen ontwikkelen en afdrukken.

Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken bij: www.instagram.com/lovefoodphotography

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route