Geerard van Giessel – Mensen in Foto’s

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Het volgen van een opleiding fotografie stond al jaren bovenaan mijn verlanglijstje. Mijn drukke baan heeft het lang tegengehouden. Toen ik eind 2010 ben gestopt als IT manager bij ABN AMRO was de keuze snel gemaakt. Na een dagje meekijken en een gesprek met Saskia ben ik gestart met de opleiding. Ik had toen nog geen beeld van mijn toekomst als fotograaf

Hoe is dat gegaan?
Ik heb nog nooit met zoveel plezier een opleiding gevolgd. Zelfs de voor mij lastige onderwerpen (zoals kunstgeschiedenis) wisten mij te boeien. Ik werd gestimuleerd om opdrachten uit te voeren die ik vooraf niet zag zitten. Gedurende de opleiding werd voor mij duidelijk waar mijn voorkeuren liggen. Mensen en foto’s is voor mij de meest uitdagende combinatie. Daar ben ik later ook op doorgegaan.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Voor mij was de keuze om examen te doen makkelijk. Als ik ergens aan begin dan wil ik dat ook succesvol afronden. Wel is de voorbereiding van het examen een pittige klus. Eerst het idee, dan het plan en natuurlijk de uitvoering. Je leert meteen wat het betekent om een reportage te maken. Je kunt niet zomaar een instelling binnenlopen en beginnen met fotograferen. Het vergt veel overleg, afspraken vastleggen, toestemming vragen en plannen. Het diploma is voor mij de bevestiging dat ik de kennis en kunde heb om als professioneel fotograaf te werken.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Wat ga ik doen met de opleiding? Beroepsfotograaf is een mooi beroep maar onderzoeken geven aan dat het niet mee valt om er van te leven. Specialisatie is dan belangrijk, onderscheidend zijn, daar gaat het om. En dan moet het ook nog bij me passen.
Voor mij is de keuze gevallen op uitvaartfotografie. Ik maak fotoreportages van de uitvaart van volwassenen maar ook van kinderen. Vooral bij kinderen is het emotioneel zwaar maar bijzonder dankbaar werk. Een fotoreportage is aandenken, verwerking en troost. En dat is voor mij belangrijk, ik kan mijn fotografie inzetten op een manier die er toe doet.
Fotograferen van een uitvaart is uitdagend. Ik gebruik geen flitslicht, uitvaartcentra zijn donker, ik moet de momenten weten te vangen en dat alles onopvallend. Hier heb ik de bagage van de opleiding hard nodig. Vooral het kijken en de juiste compositie is cruciaal.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Als fotograaf ben je ondernemer. Naast je passie krijg je er van alles bij. Website, marketing, verkoop, administratie en IT vragen veel inspanning. Mijn opdrachten komen uit mijn persoonlijk netwerk en ik stop hier veel energie in. Dat is ook mijn tip. Zorg dat je zichtbaar bent en dat potentiële opdrachtgevers je kennen.

Wat zou je nog willen doen?
Een expositie van uitvaartfotografie is nog een grote wens. Ik weet nog niet hoe ik dat voor elkaar krijg maar het gaat er vast eens van komen…

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website www.menseninfotos.nl en je kunt me volgen op facebook

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route