Ellen Bolckmans – geslaagd in 2013

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben met de opleiding begonnen om de basistechnieken die ik reeds zelf vergaard had, me helemaal eigen te maken met de nodige ondersteuning van de docenten. Ik had een doel… Fashionfotograaf zijn in bijberoep. Voor mij is fotograferen meer dan enkel een hobby. Ik wil er zoveel mogelijk mijn werk van maken. Uiteraard zijn daar opleidingen voor nodig en wist ik, “Ik stop niet bij de basisopleiding maar wil zeker de fotografieopleiding afronden en dat diploma op zak hebben.”

Hoe is dat gegaan?
Voor ik zelf een camera in de hand nam, durfde ik eens vóór de lens te gaan staan. Dit heb ik altijd leuk gevonden, desondanks het resultaat niet altijd een weerspiegeling was van wat ik voor ogen had. Dus het werd helemaal duidelijk voor mij. Ik ga zelf fotograferen en werk de concepten uit die ik fijn vind met een gepast model, locatie, visagiste, etc. Dit lukte me aardig. Echter miste ik expertise en vond het tijd om een opleiding te volgen. Een kennis en ook toevallig de adviseur van deze school, raadde me aan om les te volgen bij School voor Fotografie. Ik heb hier nooit spijt van gehad en heb zeer goede kapstokken aangereikt gekregen die ik de dag van vandaag nog steeds gebruik.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het slagen voor deze opleiding en het ontvangen van het diploma gaf mij de bevestiging dat ik de goede keuze heb gemaakt om de opleiding te volgen. Het betekende ook dat ik veel heb bijgeleerd en dat ik ben gegroeid als persoon. In het dagelijks leven ‘lees’ ik constant het licht. Geef mij een modeblad in mijn handen en ik ben alle beelden aan het analyseren. Zou ik dit ook kunnen? Hoe hebben ze dit gedaan? Waar staat het licht? Welke Photoshoptechnieken zijn er gebruikt? Dit daagt mij elke keer opnieuw uit om ook te streven naar dat niveau van werk. Doorheen de jaren heb ik me nog meer gespecialiseerd in Photoshop, waardoor mijn werk – in tegenstelling tot enkele jaren geleden – toch een ander perspectief heeft aangenomen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Tijdens de opleiding maakte ik alles in orde om te starten in bijberoep. Ondertussen heb ik heel wat modellenopdrachten gedaan, hard gewerkt om een stevig portfolio uit te bouwen. Hier werk ik nog elke week aan. Nu werk ik voornamelijk als freelancer voor bedrijven. Ik vind het fijn om allerlei takken van de fotografie uit te oefenen. Dit gaat van productfotografie, naar bedrijfsportretten of eventfotografie. Productfotografie was volledig nieuw voor mij en hebben de lessen tijdens de opleiding me goed op weg geholpen. Daarvoor ben ik nu nog steeds dankbaar.

Door contact te hebben met verschillende bedrijven, heb ik ook kunnen werken als E-marketing Assistent. Super leuk om te combineren. Foto’s maken voor een bedrijf en dit combineren met grafische vormgeving en uiteindelijk online adverteren. Dit daagde me uit om ook hiervoor nog extra opleidingen te volgen. Zo creëerde ik mijn volgende doelen: De opleiding E-marketing en Grafische vormgeving in 2016 afronden. Het geeft je natuurlijk een zekere druk om dit te blijven combineren maar het geeft je ook levenslust, en dit zorgt ervoor dat ik mijn doelen kan bereiken.

PS: wat mijn lieve lezers natuurlijk niet weten… Ik werk eigenlijk als fulltime godsdienstleerkracht in een buitengewoon onderwijs. Ik hoor jullie al denken: Huh?? Ja hoor, het kan! Waar een wil is, is een weg!! Daarom: doelen stellen, een strategie bedenken, en realiseren! Resultaat: Snakken naar je volgende doel. Lieve lezers, jullie mogen mij altijd contacteren voor tips, hulp, of gewoon simpelweg voor een babbel over fotografie.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Zoals eerder aangehaald werk ik voor mezelf, maar ook als freelancer voor bedrijven. Hiervoor bestaan verschillende goede websites. Waaronder: www.freelancenetwork.be een aanrader is.

Een tip die ik wil meegeven: zeker zijn van je werk en er voor gaan. Durf jezelf aanprijzen, zonder dat stapje te ver te gaan. Als je er wil komen als fotograaf, moet je doelen stellen en deze ook met man en macht proberen te realiseren. Durf naar modebladen te stappen, durf een krant aan te schrijven, zorg dat je een stevig portfolio uitbouwt.

Wat zou je nog willen doen?
Goh, nog zo veel… Een later doel die ik voor ogen stel, ik zou zeer graag opdrachten doen voor een modeblad, kapsalon, kledingzaak,… Je kent het wel. Op een zonnige dag door de winkelstraat lopen, wat shoppen, plezier maken en je eigen foto in die ene vitrine zien hangen op die geweldig mooie grootte.
Daarnaast lijkt me het ook leuk om voor een bedrijf te werken waar ik al mijn expertise kan gebruiken. Ik geef enorm graag les, maar fotografie, marketing, grafisch ontwerp blijven me ook altijd triggeren.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? 
Je kunt mijn werk altijd bewonderen op Facebook en Instagram

Heb je vragen of gewoon iets te vertellen? Stuur mij gerust een bericht via Facebook.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route