Carissima Mea Blokland – niet afgestudeerd wel geslaagd

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Natuurlijk weet ik dat nog! Ik wilde een creatieve baan omdat ik dacht daar een stuk gelukkiger van te worden dan ik op dat moment was met alle banen en studies die ik al geprobeerd had. Ik heb dus zeker niet van mijn hobby mijn werk gemaakt, maar ben op zoek gegaan naar een baan die als een hobby zou kunnen gaan voelen. En buiten dat heel cliché: geen baas boven me.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb meerdere malen gedacht aan stoppen. Er zijn zoveel goede fotografen… maar toen ik tijdens mijn opleiding een fotowedstrijd (en leuk bijbehorend geldbedrag) won, zag ik dat als bevestiging en motivatie: ik kon ook wel wat.

Wat betekende het niet afronden voor de opleiding voor je?
Mij ging het nooit zo om een diploma, ik dacht een autodidact te kunnen zijn: maar dat werkte niet. Ook niet met de te dure LOI cursus. Uit de opleiding heb ik kunnen halen wat ik nodig had, de handvatten om voor mezelf te beginnen. Die had ik nodig, en die heb gekregen. Ik ben er nog elke dag blij mee.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Vijf jaar geleden ben ik als Mea Fotografie voor mezelf begonnen, puur commercieel en vooral voor particulieren. Bruiloften, studiofotografie, newborn, met uitstapjes als een kerstkaart mogen maken voor de ABN AMRO. Als ik maar mensen mag fotograferen, dan doe ik dat. Ik heb een studio aan huis. Inmiddels werk ik sinds twee jaar fulltime als fotograaf en kan ik er van leven. Mijn eerste buitenlandse bruiloft is geboekt en de newbornfotografie loopt erg goed. In de praktijk betekent het overigens fulltime+, er gaan zeker meer dan 40 uur per week in zitten. Nog steeds kijk ik af en toe met Ramons (Ramon Mangold, docent SVF) ogen naar beelden: irriterende hoekjes die afleiden, palen die uit hoofden groeien: kritisch blijven kijken naar beelden.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik haal veel binnen via mijn website en vooral: mond-tot-mond (of beeld-tot-oog) reclame. Verder doe ik bruidsbeurzen en sta af en toe bij het Geboortehotel op een open avond. Facebook werkt geweldig als via-via advertentiekanaal. Vanwege privacy is het soms lastig er zelf veel op te zetten. Ik ben daar heel voorzichtig mee en wil altijd schriftelijke bevestiging dat ik foto’s mag gebruiken op mijn site.

En tips: specialiseer je, en geef niet op. Besteed dingen uit die je niet liggen (zoals de administratie) en neem jezelf eens voor een jaar lang overal “JA” op te zeggen. Werk jezelf een slag in de rondte, blijf kritisch en hou vol. Voor mij is luxe: elke dag kunnen werken op je sokken. En doen wat je het liefste doet: zoeken naar schoonheid, in alles en de hele dag door. De beste therapie die er is.

Wat zou je nog willen doen?
Ik zou meer tijd willen hebben om vrij werk te maken. Ik werk graag met danseressen en sporters en zou hier meer tijd voor willen hebben.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
www.meafotografie.nl
https://www.facebook.com/carissimameafotografie

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route