Colinda Boeren – geslaagd in 2008

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Nadat ik een paar jaar met de kinderen thuis had gezeten, ben ik gaan fotograferen. Eerst in de vorm van een cursus, maar al snel merkte ik dat ik meer dan alleen een cursus wilde. Vond het heerlijk om creatief bezig te zijn. Dus ik wilde me laten omscholen tot fotograaf.

De foto die ik mee stuur is denk toch nog een van mijn mooiste foto’s. Bijna elke dag zie ik dit schattige Bengeltje. En toen in voor Roodharigendag   een poster mocht maken, hebben we samen zo fijn aan dit beeld gewerkt. Eigenlijk was deze foto binnen 15 minuten gemaakt. Het mooie ervan is dat 2 jaar eerder ik haar echt moest overhalen om voor mij te poseren en 2 jaar later was de foto binnen 15 minuten gemaakt. Geweldig …. Daar word ik blij en heel trots van…

Hoe is dat gegaan? En wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik had ergens een krantenbericht bewaard over de school, dus heb deze erbij gezocht en me aangemeld bij de school. Hierbij kreeg ik een intake gesprek met Saskia. Ik moest haar ervan overtuigen dat ik heel graag fotograaf wilde worden. Omdat ik al wat werk kon laten zien, mocht ik de basiscursus overslaan en instappen in de Fotografieopleiding. Eenmaal daar merkte ik al snel dat het niveau (ook die van mijn medestudenten) redelijk hoog laag. Maar ik moest en zou fotograaf worden en heb heel hard  gewerkt om in 2008 met heel veel trots mijn diploma te halen. Eenmaal met je diploma op zak ben je er natuurlijk niet. Vond het toch wel erg raar dat ik mocht zeggen dat ik een fotograaf was. Maar van Saskia heb ik mee gekregen dat waar je voor staat je daar hard voor moest werken. Dat je moet geloven in jezelf.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik heb een kleine ruimte gehuurd, goede studiolampen gekocht, een website en logo met visitekaartjes laten maken en ben gewoon aan de slag gegaan. Vond het in het begin heel moeilijk om precies te zeggen wat mijn sterkste kanten waren. Via Ron van de Afdruk mocht ik een expositie houden in zijn ruimte. Dat was natuurlijk geweldig om alle ideeen die in je hoofd zitten om te kunnen zetten naar beeld. Kort daarna kreeg ik de mogelijkheid om een half jaar lang om bij de afbraak van de CSM (Suikerfabriek) te zijn en dit te mogen vastleggen. Dit werk mocht ik weer exposeren in het Stadskantoor en in het Amphia Ziekenhuis. Ook heb ik er voor gezorgd dat BN deStem hier een mooi artikel van 2 pagina’s over schreef met foto’s en al. Tijdens de opleiding was ook een van de opdrachten dat je voor publiciteit moest zorgen. Heb toen ooit de stoute schoenen aangetrokken en er is een foto in de Story geplaats met mijn naam erbij. Ook voor mijn eerste expositie had ik geleerd dat je gewoon op je doel moest afstappen. Er gaan ineens deuren voor je open waar die voor andere gesloten blijven.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Eerst begin je voor familie, vrienden en kennissen te fotograferen, maar al snel krijg je ook echte opdrachtgevers. Ik denk dat ik nog steeds het meeste werk via via krijg. Mijn slechtse kant van het ondernemen is toch wel het netwerken, mezelf aanbieden. Maar eenmaal in gesprek lukt het me wel juist in de klant te verdiepen en er samen iets moois van te maken. Mijn tip is dan ook om juist goed te luisteren en je te verdiepen in wat een klant wilt, om misverstanden te voorkomen.

 Wat zou je nog willen doen?
Nadat ik eerst fotograaf was, toen ondernemer en nu toch wel echt het gevoel heb dat ik een bedrijfje heb, zou ik graag willen dat ik mag blijven groeien. Dat ik nog steeds elke dag met heel veel plezier mooi werk kan en mag maken. Dat elke dag een leermoment heeft. En wie weet ooit ergens nog eens een expositie neer mag zetten.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Mijn website kan je vinden op www.imirafoto.nlFacebook
Enkele publicatie staan in een  magazine van de Weight Watchers, magazine van Reistijd of Veolia en er is werk te zien in Night Fever 2 Hospitality Design.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route