Claudia van de Starre – geslaagd in 2012

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Na 10 jaar bij Unilever te hebben gewerkt op de afdeling marketing trok ik de stoute schoenen aan. Ik heb de opleiding fotografie gevolgd bij School voor Fotografie in Breda.”
Tijdens deze studie heb ik mijn valkuilen leren kennen. Al snel ontdek je waar je talent ligt en waar niet. Als fotograaf wil je graag in alles goed zijn, maar ik heb in de  loop van de opleiding ontdekt dat ik verder wil in waar ik goed in ben. Daar heb ik me in gespecialiseerd.  Daar ligt mijn passie, daar kan ik mijn hart en ziel in gooien. Als je dat van jezelf tijdens de fotografie opleiding ontdekt, ben je al heel ver.

De opleiding biedt je alles aan. De zoektocht naar wat je talent is, begint hier. Niet dat dat altijd even makkelijk was. Tijdens de opleiding heb ik ook vaak genoeg gedacht ‘ik ga ermee stoppen’. De twijfel sloeg toe. ‘Ik ben helemaal niet zo goed’, ‘mijn collega’s maken zoveel mooier werk’. Dat is je eerste onzekerheid, maar daar moet je doorheen. De voldoening is dat je na je eindexamen weet wie je bent en waar je voor staat.

Hoe is het gegaan na je opleiding?
Vrij snel na mijn opleiding  begon ik aan kleine opdrachten. In het begin nog wat onzeker, maar eenmaal bezig bleek al snel dat ik  een volwaardig fotograaf ben geworden. Natuurlijk loop ik nog steeds met vragen ‘hoe kan dit nou beter’ of ‘hoe ga ik dit nou belichten’, ‘hoe krijg ik nog meer schaduw in mijn werk’. Daar groei je in en het blijft erg leuk om je daar in te verdiepen, want ik wil graag leren en dat  doe ik nog iedere dag.”

Heb je tips voor nieuwe studenten?
Als je straks naar foto’s van een jaar eerder kijkt,  dan zie je al zoveel verbetering in je werk. Je onzekerheid neemt steeds meer af, want je weet dat je het kunt. Daardoor ga je groeien en durf je ook te vragen wat je waard bent. Het is niet het durven, maar echt gewoon doen.

Hoe kom je aan je klanten?
Ik ben me op allerlei fronten gaan laten zien, ben zoveel mogelijk overal gaan fotograferen om naamsbekendheid op te bouwen. Daarna ben ik me gaan focussen op mijn passie en komt het werk vanzelf binnen. De mond-tot-mond reclame gaat zo hard dat je bijna niet meer hoeft te adverteren.  Mijn advies: Laat je veel zien in het begin, bijvoorbeeld op feesten en partijen. Als ik in het dorp loop, roepen mensen al ‘dat is de fotograaf’. Begeef je veel met je camera waar je ook naar toe gaat. Gebruik ook Facebook. Laat zien waar je dagelijks mee bezig bent en dan gaat het balletje van zelf rollen. Je klanten zullen hetzelfde doen. En je werk wordt je trots.

Hoe sta je er nu voor?
Mijn droom was mijn eigen fotostudio te beginnen. Hoe stoer is het als je het dan ook echt doet? Mijn fotostudio in Bergschenhoek is ingericht met aparte achtergronden, zoals stoere oude deuren en raampartijen. Mijn stijl laat zich karakteriseren als stoer en gewaagd, maar bovenal fashionable. Naast werk in de studio vind ik het een uitdaging om veel te werken op locatie.  Dat is echt mijn passie. Ik maak regelmatig modereportages en dat doe ik met heel mijn hart en ziel. Veel succes met de opleiding. Je zult zien dat je steeds meer van je werk houden als je eenmaal bezig bent. Ga ervoor. Wat ik kan kan jij ook en nog wel veel beter!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken?
Neem een kijkje op www.csfotofocus.nl
(Let op: website speelt geluid af)

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route