Ruud Claessen – niet afgestudeerd wel geslaagd

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
“Even terug naar het begin”. Dat is voor iemand met mijn geheugen nog niet zo gemakkelijk. Maar ik heb het even opgezocht, en het gaat hier over 2008. Ik was al een aantal jaren recreatief bezig met fotografie, en ik had in 2007 mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht en een aantal opdrachten gedaan. Toen ik voor het eerst die Nikon D70 in mijn handen had, dacht ik: Ja, dit is wat ik wil doen! Ik wist nog niet in welke vorm precies, maar ik wist dat ik mijn beroep wilde maken van de fotografie.

Maar tussen het hebben van een wens en het waarmaken zit een groot gat. Als je echt verder wil gaan met fotografie, dat je dan over een goede basis beschikken. Hoewel het fotograferen me destijds niet al te slecht af ging (vond ik toen), wist ik toch niet echt waar ik mee bezig was. Basiskennis had ik nauwelijks. Ik ging daarom op zoek naar een leuke fotografieopleiding waar ik de eerste serieuze stappen in de fotografie kon zetten. Mijn keuze viel toen al vrij snel op de School voor Fotografie (toen nog ‘The Photofactory’), vanwege de goede ‘vibe’ die ik erbij had, en het enthousiasme van Saskia.
Vanaf 2008 ging ik dus aan de slag bij de SvF.

Hoe is dat gegaan?
In het begin was het allemaal een beetje spannend. Ik had een afspraak met Saskia om mijn portfolio te bekijken. Gelukkig was ze erg te spreken over mijn foto’s, en kon ik meteen doorstromen naar de fotografieopleiding. Deze ging kort daarna van start. Ik kwam in een erg leuke en gezellige klas, met heel uiteenlopende mensen en fotografen. Ik had er zin in!

Wat betekende het niet afronden voor de opleiding voor je?
Er waren een aantal redenen waarom ik deze opleiding niet afrondde. Door wat privé-omstandigheden had ik niet gek veel energie om de eindopdrachten – die vrij veel werk waren – uit te voeren. Daarnaast had ik al vrij snel redelijk wat betaalde opdrachten. Al met al is het er uiteindelijk niet meer van gekomen om de eindopdrachten uit te voeren. Ik baalde daar destijds wel van, want het voelde toch een beetje als falen. Maar naarmate de tijd vorderde zakte dit gevoel weer weg, en was ik vooral blij met de opgedane kennis.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Een betere vraag zou zijn ‘Wat ben je niet gaan doen met fotografie?’. In tegenstelling tot veel van mijn collega’s ben ik niet gespecialiseerd in één bepaald gebied van fotografie. In het trouwseizoen ligt het zwaartepunt absoluut wel op de bruidsreportages, maar daarnaast hou ik me ook veel bezig met newborn- en zwangerschapsfotografie, bedrijfsfotografie, concert/popfotografie en af en toe eens een styled of fashion shoot, vooral voor mijn vriendin die een webwinkel heeft in vintage kleding en accessoires. Behoorlijk gevarieerd dus! En al zeggen veel collega’s dat je maar in 1 ding echt goed kunt zijn, ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Mijn interesses zijn nu eenmaal heel breed. Ik vind het te gek om een bruiloft te fotograferen, maar als je me neerzet op een groot festival zoals Lowlands of Pinkpop, dan voel ik me als fotograaf net zo goed in mijn element. Elke tak van fotografie heeft weer zijn eigenaardigheden, en die variatie spreekt me juist aan. Ook in zakelijk aspect zou ik het ‘risicospreiding’ kunnen noemen. Mocht er bijvoorbeeld een bepaalde tak van fotografie uit de gratie raken, dan heb ik in ieder geval nog genoeg ervaring op allerlei andere gebieden. Maar ondanks alle variatie komen er in elke tak van fotografie toch weer bepaalde zaken terug, en dat zijn juist die dingen die je tijdens een opleiding leert. Basiskennis, basisvaardigheden en basisprincipes.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik krijg mijn opdrachtgevers via verschillende kanalen binnen. Natuurlijk gewoon via Google/mijn website, maar ook via Social Media (Facebook) en heel belangrijk: mond op mond reclame. Onderschat niet hoe belangrijk dat nog steeds is. Eén goed woord van een klant kan zo leiden tot een hele rits andere opdrachten. Als ik 1 goede tip mag geven: hou je klanten te vriend. Dat klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar zelf onderhoud ik met heel wat klanten regelmatig contact, al is het maar op Facebook-basis. Af en toe een bericht of een like kan al wonderen doen. Zo blijft je naam toch telkens weer hangen en zullen mensen sneller geneigd zijn om je een volgende keer weer in te huren of door te verwijzen. Verder wil ik iedereen adviseren om niet te hoog (of te laag!) van de toren te blazen. Zorg dat je weet waar je staat, wat je kracht is en wat je zwakte is, en durf dat ook toe te geven aan je klanten. Profileer je niet als doorgewinterde en professionele fotograaf terwijl je dat niet bent. Maar profileer je ook niet als amateur en doe jezelf niet tekort.

Wat zou je nog willen doen?
Mijn grote droom is op dit moment toch wel het werken in het buitenland. Sowieso lijken bruiloften in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Italië me geweldig om te doen, maar verder van huis en iets anders dan bruiloften mag ook. Ik heb vorig jaar een reis gemaakt door Myanmar, en ook zou ik best graag wat reisfotografie willen doen.
Aan de andere kant heb ik op de zakelijke kant nog veel te leren, en daar wil ik me ook meer in verdiepen. Denk dan aan marketing, verkooptechnieken, dat soort dingen. Ik moest daar vroeger niet zoveel van hebben, maar ik moet bekennen dat de zakelijke kant van het fotograaf zijn me toch steeds beter begint te bevallen.
Tenslotte, en dat is nogal een grote stap, zou ik uiteindelijk graag over willen stappen naar analoog. Sinds ongeveer een jaar houd ik me bezig met analoge fotografie, en ik ben er helemaal gek op. Het karakter van deze foto’s vind ik geweldig mooi, en daarnaast vind ik het leuk om te doen. Alleen moet je zo’n stap natuurlijk weloverwogen nemen, dus als ik dit door wil zetten, dan moet ik de komende tijd veel na gaan denken over hoe ik dat commercieël gezien kan doen. Voorlopig blijf ik nog even lekker oefenen!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Website: www.ruudC.nl
Facebook: www.facebook.com/ruudCFotografie
Publicaties: Ik ben op dit moment nog bezig om een paar styled shoots gepubliceerd te krijgen.
Een shoot van een tijdje geleden staat gepubliceerd op Love My Dress: www.lovemydress.net

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Charles Petitweg 37-8
4827 HJ Breda
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route