Anouschka Hendriks en Astrid Sjoerdsma
– geslaagd in 2011

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
We hebben elkaar leren kennen op het schoolplein van onze kinderen. Onze dochters werden vriendinnen en wij ook. We kwamen erachter dat we een gezamenlijke hobby hadden, nl fotografie. Zodoende kregen we het idee om samen “iets” hiermee te gaan doen en dat werd de basiscursus fotografie bij de School voor Fotografie in Breda (en daarna de opleiding). Eigenlijk alleen met het doel om betere hobby-fotografen te worden.

Hoe is dat gegaan?
We vonden de opleiding echt heel leuk. We verheugden ons op het leerzame en plezierige uitstapje één keer per twee weken. En ook de uren fotograferen voor de opdrachten wisten we gezellig in te vullen, niet alleen met het fotograferen maar ook met het uitzoeken van geschikte locaties, met het bezoeken van cafeetjes en samen lunchen.
Nog steeds hadden we geen plannen om professioneel aan de gang te gaan na de opleiding.
Langzaamaan begonnen de mensen in onze omgeving ons echter wel te zien als meer dan hobby-fotograaf en werden we steeds vaker gevraagd om foto’s te maken bij evenementen. Hierdoor merkten we dat je mensen wel heel blij kon maken met mooie foto’s. We konden het geleerde dus steeds vaker in de praktijk brengen.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding was wel een bevestiging dat we boven hobby-fotograaf waren uitgegroeid.We waren erg trots, ook omdat het afstuderen niet slechts een formaliteit was, je slaagde niet zomaar.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik (Anouschka) ben medio 2013 toch voor mezelf begonnen als professioneel fotograaf. Een vriend van mij is makelaar en zijn fotograaf ging naar het buitenland. Hij heeft mij toen gevraagd om zijn vaste fotograaf te worden. Daarom heb ik me in laten schrijven bij kvk. Bovendien heb ik toen ook een ruimte bij huis als studio ingericht en ervoor gegaan. Inmiddels fotografeer ik minstens één keer per week voor hem. Omdat we het nog steeds leuk vinden om samen te fotograferen doen we veel overige opdrachten samen. Astrid helpt dan mee in de studio met het neerzetten van de mensen, bediening van het licht etc. , terwijl ik de foto’s maak en en meestal de bewerking achteraf doe. Inmiddels hebben we ook samen opdrachtgevers o.a. Woonlandschap ‘De Leyhoeve’ waar we samen de huisfotograaf zijn voor de sociale evenementen. Deze opdracht hebben we binnengehaald doordat Astrid de winnende foto had bij een wedstrijd met de opdracht als prijs.
Laatst hadden we de leuke opdracht om foto’s te maken voor een CD-hoes. Deze CD is inmiddels uit en we zijn al gevraagd voor de volgende CD.
Al met al hebben we hele gevarieerde opdrachten (soms alleen, vaak samen. Gezelligheid is nog steeds belangrijk), zoals:
Portretfoto’s – Baby-fotoshoots (inclusief een puppie) – Zwangerschapsfoto’s – Feesten- en partijen (soms inclusief het maken van een boek) – Huizenfotografie – Evenementen (business gala Uden, Leyhoeve, pronkzittingen carnavalsvereniging).
Ik (Anouschka) verkoop ook werk voor aan de muur elke 2 maanden verkoop ik 1 à 2 werken, super leuk.

Waar we veel aan gehad hebben bij de opleiding is dat we ons ook echt professioneel voelen en dat we ook een goede prijs durven te vragen. Natuurlijk ook het gebruik van studiolampen, kritisch kijken naar de foto’s, vooraf een plan bedenken en de shoot voorbereiden en niet te snel te ‘knippen’.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Het is best lastig om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen omdat er nu eenmaal veel mensen met camera’s zijn (niet alleen professionele fotografen). Wat je wel merkt is dat het afleveren van goed werk, mond- op mondreclame in de hand werkt en dat opdrachtgevers meerdere keren terugkomen.
Ik (Anouschka) heb een eigen website, een webshop op werkaandemuur.nl én een zakelijke Facebook-pagina. Ook op linked in heb ik een account.
Zoals gezegd hebben we één opdrachtgever binnengehaald door middel van het (meedoen en winnen) van een wedstrijd. Verder houden we onze oren en ogen open.

Tip 1: Als je in het begin iets gratis doet bedenk dan dat je hier eigenlijk nooit betaalde opdrachten door krijgt, dus zorg dan dat je er veel van leert. Wij hebben dit gedaan als vrijwilligers bij de plaatselijke carnavalsvereniging. Hier hebben we geleerd optredens en publiek te fotograferen in een donkere zaal met veel beweging en wisselende lichtomstandigheden.
Tip 2: Probeer dingen uit en zoek als het mogelijk is een maatje want je hebt veel steun en profijt van elkaar, al is het maar een kritisch oog.
Tip 3: Bereid je fotoshoots goed voor en lever de foto’s ook zo optimaal mogelijk af.
Tip 4: Geniet van het fotograferen. Je ontmoet namelijk zoveel leuke en bijzondere mensen door de fotografie, maakt ook veel bijzondere momenten mee en ook de dankbare reacties bij aflevering van je foto’s geven je nieuwe energie..

Wat zou je nog willen doen?
Iets specifieks wat we willen doen is er niet, we willen gewoon nog meer opdrachten binnenhalen. Maar… we hebben nog wel de wens om een keertje samen een verre fotoreis te maken,
Wij blijven in ieder geval genieten van het ontmoeten van al die bijzondere en verschillende mensen, het meemaken van bijzondere momenten en de dankbare reacties na afloop.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt werk zien op website en bij werk aan de muur en op Facebook

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route