Femke Oepts – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotografie speelde altijd al een belangrijke rol in mijn leven. Waarschijnlijk doordat mijn vader in mijn jonge jaren (mede) eigenaar is geweest van een zeer grote en goedlopende fotostudio in hartje Amsterdam én doordat bloed kruipt waar het niet gaan kan… Soms werd mijn passie voor fotografie door een andere focus tijdelijk naar de achtergrond geduwd om vervolgens toch weer op te duiken.

Volkomen onverwacht kreeg ik van mijn werkgever te horen dat mijn baan als Adviseur Marketing en Communicatie zou komen te vervallen. Geen leuk bericht, maar het leek mij een prachtige kans om nu voor mezelf eens uit te gaan zoeken of fotografie bij hobby zou blijven of dat ik er op professioneel vlak meer mee zou willen doen.

Hoe is dat gegaan?
Om heel eerlijk te zijn, ben ik de studie destijds gestart met het idee dat het bij hobby zou blijven.

Niets is echter minder waar gebleken. Tijdens de studie werd ik min of meer besmet met het ‘fotografievirus’. Het inzicht kwam, dat ik fotografie niet meer wilde loslaten en hier zelfs mijn beroep van wilde maken. Ik ben Saskia, Colinda en Ramon enorm dankbaar, dat ze hieraan een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Naast het feit, dat ik blij ben met deze verrassende wending in mijn leven, geeft het ook enorm veel rust te weten welke plek fotografie inneemt.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding betekende echt heel veel voor mij. Ik heb de opleiding helaas voor anderhalf jaar moeten opschorten, doordat ik vlak voor de start van de examenopdrachten een ernstig fietsongeval kreeg met tijdelijke verlamming van mijn linkerarm als gevolg. Uitstel betekende voor mij echter zeker geen afstel. Ik was vastberaden om de opleiding toch te behalen. Mijn doorzettingsvermogen, de inmiddels duidelijke wens om fotograaf te worden, en de persoonlijke steun vanuit de School voor Fotografie hebben mij geholpen om de opleiding met goed resultaat te behalen. Dit was door de situatie waar ik uitkwam, heel belangrijk voor me en best een emotioneel momentje.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik kijk met een ontzettend leuk gevoel terug op de School voor Fotografie. Ik heb vooral geleerd vertrouwen te hebben in jezelf als zijnde fotograaf. Na afronding van je studie, heb je echt alle ingrediënten in huis om de markt te kunnen betreden. Wat ik ook heb geleerd, is je – in het begin – open te stellen voor alle fotografie richtingen waar je tijdens de opleiding mee in aanraking komt. Zo ben ik gaandeweg tot het inzicht gekomen, dat ik het werken met studioverlichting (eventueel in combinatie met natuurlijk licht) echt ontzettend leuk vind. Had Saskia of Colinda dit bij aanvang van de studie geopperd had ik zeker gezegd dat dit niks voor mij zou zijn…

Zoals de fotocollage met diverse publicaties beknopt weergeeft, ondersteun ik organisaties bij het visualiseren en versterken van hun boodschap. Geregeld maak ik zakelijke portretten voor (digitale) magazines en websites. Er loopt dan een tekstschrijver met mij mee voor het houden van een interview met desbetreffend persoon, terwijl ik van de persoon de bijbehorende beelden schiet. Tijdens mijn fotografie activiteiten laat ik me graag leiden door de energie van anderen en door mijn eigen energie.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik word blij als ik zie dat andere mensen blij zijn en het fijne gevoel dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de vervaardiging van een mooi eindproduct. Als opdrachtgevers bijvoorbeeld een mailtje met complimenten sturen. Of als ik hoor dat iemand het gaaf vindt om met mij te werken. Dat klinkt misschien zoetsappig, maar daar doe ik het echt voor. Mijn blijheid c.q. enthousiasme heeft (vaak ongemerkt) een wisselwerking. Opdrachtgevers zien tijdens de uitvoer van de werkzaamheden mijn passie voor het vak, vervolgens wordt er positief over je gesproken en zo heb je opeens weer een nieuwe opdrachtgever. Zolang je maar jezelf blijft, je beloftes waarmaakt, enthousiasme uitstraalt én werkt met een sterk projectplan, dan is mijn ervaring dat de rest wel volgt.

Voor nieuwe afstudeerders heb ik in ieder geval de tip om goed na te denken over je doelgroep. Welke doelgroep past het meest in je straatje en hoe zou je hen vervolgens kunnen helpen bij het oplossen van hun probleem? Bereid een goede pitch voor. Dit geeft de opdrachtgever vertrouwen en jezelf ook. Daarnaast zou ik iedereen willen adviseren je voor te bereiden op tegenslagen. Bijvoorbeeld als mensen je werk niet mooi vinden. Doorzettingsvermogen, zakelijkheid, onderscheidend vermogen en natuurlijk het hebben van plezier tijdens je werk zijn onontbeerlijk! Volg gewoon je hart én houd je hoofd erbij, dan komt het allemaal goed.

Wat zou je nog willen doen?
Ik heb op dit moment vele creatieve ideeën in mijn hoofd op o.a. het gebied van de ontwikkeling van andere en/of nieuwe verdienmodellen, in combinatie met aanvullende diensten in de fotografie. Het liefst zou ik een week lang in een hutje op de hei gaan zitten om in alle rust mijn ideeën verder uit te werken…
Ook zou ik graag nog mijn veiligheidscertificaat behalen, zodat mijn beeldmateriaal een boeiende bijdrage levert aan het imago en de professionele uitstraling van klanten in de industriële markt.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we  je werk bekijken?
Je kunt mijn online portfolio bekijken op Facebook en op Instagram.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route