Reijer van Kasteren – geslaagd in 2020

 

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben altijd bovenmatig geïnteresseerd geweest in fotografie. Tijdens mijn kunst academie tijd  bracht ik al uren door in de doka maar koos ik uiteindelijk toch voor grafische vormgeving en rolde zo rond 2000 de reclamewereld in. Door mijn werk als Art-Director bij verschillende reclamebureaus had ik automatisch al veel met fotografie en fotografen te maken. In die tijd riep ik  altijd: later als ik groot ben wordt ik fotograaf. Toen ik na jaren vast werk aan het freelancen was, en wat meer eigen tijd had, dacht ik dit is het moment. Ik wilde gaan fotograferen. Althans, de basiskennis weer opfrissen en er ook echt eens tijd voor gaan maken. Saskia had ik ooit al les van gehad op het SintLucas dus de stap naar de SVF was een logische voor mij.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding voor mij was perfect omdat ik het prima kon combineren met mijn freelance reclame werkzaamheden en het me ‘dwong’ om echt elke week met fotografie bezig te zijn. Technisch mezelf zo te ontwikkelen dat ik de controle zou hebben om te maken wat ik in mijn hoofd heb. Met name de diversiteit in de opdrachten en lessen van docenten was fijn om te ontdekken waar mijn voorkeuren naar uitgingen en ook naar wat niet.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Voor mij persoonlijk een kleine mijlpaal omdat ik eigenlijk nooit eerder een studie had afgemaakt. Verder vond ik het tof dat ik mezelf fotograaf mocht noemen en nu ook door sommige mensen ook echt zo gezien wordt.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Met grote doel was eigenlijk om meer te gaan fotograferen en in ieder geval platen te kunnen maken zoals ik die voor ogen heb. Tijd is daar momenteel wel de grootste uitdaging omdat ik in 2022 samen met iemand toch een eigen reclamebureau ben begonnen. Fotografie wil ik daar echt los van zien ook omdat reclamefotografie niet echt de richting voor mij is. Wel heb ik in 2022 naar aanleiding van één van mijn afstudeeropdrachten samen met journalist Sjoerd Mossou een boek uitgebracht in opdracht van NAC Breda waarin ik 110 supporters van de club heb geportretteerd. Een heel toffe klus waar in drie maanden lang elk weekend en vrij uurtje aan besteed heb. Het boek WIJ ZIJN NAC is uiteindelijk naar 7000 supporters gegaan dus dat is echt wel iets waar ik als fotograaf (en supporter) enorm trots op ben.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
ik ben dus niet specifiek op zoek naar opdrachtgevers  maar vindt het wel leuk om seriematig en conceptueel te denken. Daar rolt dus ook weleens een opdracht uit zoals in het geval van NAC en toch ook via mijn netwerk en mijn reclamebureau zijn er wel eens opdrachten die dan weer wel lekker in mijn straatje passen of die ik gewoon leuk vind om zelf te doen.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Doen, doen, doen, al is dat ook een advies wat ik mezelf moet blijven geven. Fotografie vind ik echt een ambacht en is voor mij persoonlijk een creatieve uitlaatklep naast mijn meer commerciëlere reclame werkzaamheden. Verder; goed blijven kijken en leren van anderen. Inspiratie is overal en tegenwoordig lekker makkelijk toegankelijk.

Wat zou je nog willen doen?
Zoals ik al zei vind ik seriematig werken echt heel tof. Als het dan uiteindelijk een boek, of publicatie wordt is dat helemaal tof. Ik heb nog een aantal concepten liggen waar ik de komende tijd echt aan wil starten (lees ga 😉 ). Ooit een keer exposeren zou echt te gek zijn.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route