Karin van Es – geslaagd in 2023

 

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Waarom ik aan de opleiding ben begonnen is omdat deze opleiding al een aantal jaar op mijn wensen lijstje stond zodat ik mijn werk nog meer kon verdiepen en werkveld kan verbreden. Ik kon mijn oude werk niet meer doen en heb deze opleiding mogen volgen via een omscholingstraject. Ik kreeg deze kans en heb deze met beide handen vast gegrepen en ben ervoor gegaan. Buiten dat ik wou bereiken dat mijn werk zou verbeteren door deze verdieping en verbreding van mijn werkveld wou ik op 40 jarige leeftijd de kans grijpen om alsnog mijn diploma te halen. Je bent nooit te oud om te leren!

Hoe is dat gegaan?
In het begin voelde het allemaal ontspannen aan, ik leerde wel de nodige dingen onderweg maar ik had niet het gevoel dat er grote druk achter zat. Sommige opdrachten lagen mij meer als andere, maar eigenlijk doorliep ik de opleiding relatief makkelijk. Toen de examens zich aandienden en wij met deze opdrachten aan de slag mochten merkte ik dat die laatste maanden pittig zouden gaan worden!
Een rollercoaster van emoties zijn voorbij gekomen, wat slapeloze nachten, last-minute toch de keuze te maken om mij zo goed als volledig op de portretten te storten… Die laatste maanden waren niet makkelijk, soms zelfs behoorlijk stressvol! Maar ik heb het doorstaan en met succes! Daar ben ik waanzinnig trots op. We hebben elkaar er als groep doorheen getrokken wanneer de emoties even de overhand namen waren we er voor elkaar en gaven we elkaar positieve vibes.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De opleiding afronden betekend kort door de bocht dat ik veel beter in mijn werk ben geworden en dat ik trots kan zijn dat ik toch nog mijn diploma heb weten te behalen. Buiten dat voel ik mij zekerder over mijn werk en tijdens de fotosessies met mijn klanten. Gaandeweg heb ik heb mijn netwerk flink uitgebreid en ik heb dingen gedaan waar ik zonder opleiding niet eens aan gedacht zou hebben. En niet te vergeten ik heb nogal wat angsten overwonnen: Angst om alleen auto te rijden en angst om met het OV te reizen. Die laatste is wel leuk om even toe te lichten. Alleen al bij het denken aan het reizen met het OV kreeg ik last van hyperventilatie en paniekaanvallen. Doordat ik voor één van mijn opdrachten bij Jimmy Nelson in zijn studio in Amsterdam werd uitgenodigd kreeg ik de uitdaging om mijzelf over die angst heen te gaan zetten. Ook omdat ik voor de opdracht nachtfotografie koos om naar Delft te gaan, kon ik het beste met het OV reizen. Dit was de eerste kleinere stap om die grotere reis naar Amsterdam ook te kunnen maken. Want zeg nou eerlijk… Die uitnodiging van Jimmy Nelson laat je toch niet schieten! Het voelde echt als een eer dat ik die kans heb gekregen om met hem in gesprek te gaan over hoe hij is gekomen waar hij nu staat om samen met hem te kijken wat ik nodig heb om verder te groeien in mijn vak.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik fotografeer denk ik al mijn hele leven, zolang als ik mijn kan herinneringen liep ik al met een camera in mijn handen om van alles vast te leggen. Toen ging het nog vooral om vakanties en uitjes naar de dierentuin met een simpele camera en later met de digitale spiegelreflex van mijn vader op de automatische stand.
Sinds 2018 ben ik het serieuzer aan gaan pakken. Nadat ik in een burnout raakte en om weer – zonder al teveel klachten – een stukje te kunnen wandelen buiten maakte ik onderweg foto’s en stond ik hiermee stil bij de kleine dingen. Een vogeltje, mooi licht in de ochtend, de dauw druppels op het gras.
Ik kocht mijn eerste eigen camera en ben na een tijdje mensen gaan fotograferen, kinderen met een beperking wel te verstaan: want die zijn zo lekker puur…
Stap voor stap breidde ik mijn kennis uit tot ik besloot om eind 2019 mijn eigen bedrijf – Make a Change Fotografie – te starten en betaald te gaan fotograferen.
Na die burnout kon ik mijn oude vak niet meer uitoefenen maar wilde toch heel graag iets betekenen in onze maatschappij en mijn bijdrage leveren naar wat ik kan.
Ik kreeg de keuze… Mijn eigen bedrijf starten of mijzelf af laten keuren (zo slecht ging het op dat moment met mij dat dit tot de mogelijkheid behoorde).
Zonder twijfel heb ik gekozen om voor mijn eigen bedrijf te gaan en mijzelf om te laten scholen. Inmiddels weet ik prima mijn grenzen en zal hier dan ook binnen blijven.Dat betekend voor mij geen full-time baan als fotograaf.
Maar een mooie balans behouden tussen het runnen van Make a Change Fotografie en mijn privé leven. Ik ben nu portretfotograaf voor zowel particulieren als (kleine tot middelgrote) bedrijven. Wetende van mijzelf dat ik één op één op mijn allerbest functioneer portretteer ik veelal andere zzp’ers op dit moment, want ik vind het zichtbaar maken van deze groep hard werkende ondernemers heel belangrijk en daar zet ik mij dan ook graag voor in. Dit kan gaan om portretten of andere facetten binnen de bedrijfsfotografie, zoals personal branding, product fotografie of het productieproces.
Mijn doel voor komend jaar is om met de trend mee te gaan en natuur of stadswandelingen te gaan maken met kleine groepjes ondernemers. Onderweg kletsen we er op los en klikken we op een aantal plekken in ongedwongen sfeer een aantal foto’s. Het kan erg helpen wanneer je een ontspannen wandeling maakt om je eigen natuurlijke houdingen aan te nemen. Dit staat wel zo leuk wanneer je jezelf online wilt laten zien. We sluiten dan af met een kopje koffie/thee/… En hier maken we de laatste foto’s. Een win-win situatie voor deze kleine ondernemers! Je bent in beweging, je hebt leuke contacten met gelijkgestemden en je hebt aan het einde van je wandeling een leuke serie foto’s om bij je content te voegen… 

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Mijn opdrachtgevers kom ik voornamelijk tegen door te netwerken. Wanneer iemand je een beetje leert kennen en weet wat je doet dan creëer je een gunfactor (of niet…) maar laten we even van het meest gunstige uit gaan dat je in de smaak valt.
Wanneer iemand dan een fotograaf nodig heeft zullen ze mogelijk aan jou denken.
Neem nou als voorbeeld onze eigen expositie en diploma uitreiking. Ik raak in gesprek met een leuke dame die onder de indruk was van mijn werk. Ze stelde mij wat vragen over het ondernemerschap en we wisselen contact gegevens uit. Ik stel haar voor om in het nieuwe jaar eens uitgebreider te kletsen met elkaar. Echt even de rust en tijd te nemen om elkaar te leren kennen. Ik heb het ondernemers-ei niet uitgevonden maar samen komen we verder. Het gaat uiteindelijk niet alleen om wat je kan, maar zeker ook om wie je bent…
Ik voer dit ook door online en met succes. Soms plaats ik een oproep of reclame op social media. Hoe specifieker je op zoek gaat naar jouw klant, des te groter de kans dat jij je klanten vind… Je weet dan namelijk beter waar je zou kunnen zoeken.
En zo vinden potentiële klanten jou ook weer…

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Denk er niet te makkelijk over. Gedurende de opleiding lijkt het allemaal heel gemoedelijk en smooth te gaan tot je bij de examens komt en alle kennis goed moet combineren en flink wat feedback te verwerken krijgt.
Het is niet dat je het niet goed doet, het is dat je jezelf nog kunt verbeteren.
Geef niet zomaar op! Er zijn altijd meerdere wegen die naar jouw eindbestemming leiden. Focus op jezelf, maar vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag hulp waar nodig. De docenten staan graag voor je klaar.
Er zijn geen twee fotografen hetzelfde. Ik ken geen concurrentie. Ik ken wel collegialiteit en creativiteit. Wanneer je met anderen deelt en samenwerkt kunnen er hele mooie dingen ontstaan. Je kan elkaar helpen. Geef 10 fotograferen 1 opdracht of thema en je zult 10 verschillende foto’s krijgen… Dus wees lief voor elkaar en steun elkaar dan heb je een fantastische tijd tijdens je opleiding!

Wat zou je nog willen doen?
Er staat al heel lang een wens om deel te nemen aan een workshop van Anja van Ast waarbij we in een abdij/klooster/… aan de slag gaan met een groepje fotografen en modellen. De settings vind ik adembenemend mooi! Dit wil ik komend jaar absoluut gaan doen.
Een tweede ding wat ik heel graag wil doen is opnieuw deelnemen aan portretwedstrijden komend jaar! Ik neem al een aantal jaar deel en met succes van een twaalftal ‘honorable mentions’. Ik ben erg nieuwsgierig of ik mijn werk nu goed genoeg kan krijgen om een 1e/2e/3e prijs te winnen nu ik de kennis van de opleiding kan meenemen. 
Een derde waar ik graag een nieuwe draai aan wil geven en verder mee wil is het verzamelen van verhalen van vrouwen. Deze verhalen komen dan in mijn eigen jaarlijks magazine de Femunique. Waar ik de cover voor het examen voor heb ontworpen… Hoe dit precies vorm gaat krijgen daar ben ik op dit moment nog niet uit. Maar ik denk dat we als vrouwen elkaar kunnen steunen door onze verhalen te vertellen en te delen en het is een uitgelezen kans voor kleine ondernemers om wat extra reclame te maken buiten dat je een aantal toffe contextuele portretten rijker bent.
Als laatste een grote wens die ik ook heel spannend vind! Ik zou heel graag op de uitnodiging van een collega fotograaf uit India – Documentair portretfotograaf, Anjan Gosh – in gaan en met een aantal werken in Kolkata gaan exposeren en daarna samen met hem een fotografie rondreis maken van 2 weken door zijn regio in India.
Hier zal ik nog even de nodige klanten voor moeten helpen om dat bedrag te verdienen om die reis te maken. Dus kom maar op… Ik kijk er naar uit!

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?

Het meest actief ben ik op instagram. Dit staat gekoppeld aan facebook. Daarnaast ben ik te vinden op Linkedin en heb ik mijn eigen website.

https://www.instagram.com/makeachangefotografie/

https://www.facebook.com/MakeaChangeFotografie/

https://www.linkedin.com/in/karin-van-es-15ab5822b/

https://makeachangefotografie.nl/

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route