Helene van Rijn geslaagd in 2022

 

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik wilde een nieuwe weg inslaan na een periode dat ik niet kon werken. Fotograferen doe ik al sinds ik me kan herinneren. Later kwam ik als marketeer in aanraking met professionele fotografie. Ik kocht beeldmateriaal in beeldbanken of liet het als opdrachtgever maken. Beeld heeft mij altijd gegrepen. Het lag dus best voor de hand om mijn hart te volgen en zelf professioneel door de lens te gaan kijken. Ik deed de 1-jarige opleiding en vervolgens de specialisatie Documentaire fotografie. Ze zeggen wel eens: “Je kiest er niet voor om fotograaf te worden, dat ben je of wordt je”. Op mij is dat zeker van toepassing.

Hoe is dat gegaan?
Het volgen van de opleiding was een feestje, goede vakdocenten en een leuke groep medestudenten. Het was soms hard werken om het huiswerk voor de volgende les af te krijgen. Het maken van plannen van aanpak, onderwerpen fotograferen die buiten mijn comfortzone lagen en vooral de foto’s netjes nabewerken, het was niet altijd gemakkelijk. Maar daarom is het ook een vak. Ik heb dus veel geleerd.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het was voor mij een nieuwe start. Ik kon met vakkennis gewapend mijn hart volgen. Dat gaf zelfvertrouwen.

Wat ben je gaan doen met fotografie?
Als Stadsfotograaf Delft maak ik meestal reportages van de veranderingen in de stad, evenementen en technische onderwerpen. Daarnaast werk ik als freelance fotograaf voor het ANP. Voor de media maak ik regelmatig illustratief beeld van onderwerpen waarvan geen nieuwsfoto’s beschikbaar zijn, denk aan ongewenste intimiteiten, cybercrime en criminaliteit.

En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Als ik op reportage ga bedenk ik vooraf wat mijn droomshot is. Hét beeld waarvoor ik mijn bed uitkom. Het leuke is dan dat zo’n gedroomd shot soms zo mijn lens inwandelt. Het plan van aanpak heb ik dan ook heilig verklaard.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Opdrachten krijg ik via via. Van het één komt het ander. Beelden voor ANP maak ik op eigen initiatief. ANP heeft een lijst met onderwerpen waarvan ze foto’s willen, dat is handig. Ik hoef  nooit stil te zitten.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Haal alles uit de opleiding wat erin zit. Ontdek wat je het leukste vindt en ga vooral dat doen. Als je graag commerciële shoots wilt doen, ontwikkel dan je eigen manier. Laat je niet verleiden om in trainingen te leren om mensen in een ‘keurslijf van kunstjes te dirigeren’.

Wat zou je nog willen doen?
Ik ben al een tijdje bezig met een boek over Delft, maar ik heb het eigenlijk te druk om het af te maken. Dat dus.

Dankjewel voor je verhaal.

Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?

Websites: www.Helenevanrijn.nl Stadsfotograaf-delft.nl
Instagram: @stadsfotograaf_delft

https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2024/04/waterveiligheid-verbeteren-met-gras-70304w/

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route