Cora Willemse – geslaagd in 2023

 

Laten we teruggaan naar het begin. Herinner je je nog waarom je destijds aan de opleiding begon? Wat wilde je bereiken?
Ik was altijd al bezig met fotografie en beelden. Ik bladerde graag door fotoboeken of boeken met foto’s van verre oorden. Zelf maakte ik plakboeken met foto’s uit tijdschriften die ik mooi vond. Als kind toonde ik al interesse in de camera van mijn ouders en zodra het kon, kocht ik er zelf een. Ik volgde toen enkele cursussen en workshops. Toen onze kinderen uit de babytijd waren, pakte ik het fotograferen weer op en wilde ik zien of ik een stap verder kon zetten door een fotografieopleiding te volgen. Op social media ontdekte ik deze opleiding, en een kennis van mij had deze ook gevolgd. Omdat ik geen vooropleiding in de fotografie had, liet ik mijn portfolio zien aan de School voor Fotografie, en zo mocht ik starten met de 1-jarige opleiding. Mijn doel was om mezelf creatief te ontwikkelen, niet per se om als fotograaf te beginnen.

Hoe is dat gegaan?
Het was een uitdaging om de opleiding naast mijn baan te doen. Hoewel het lijkt alsof je genoeg tijd hebt om een opdracht uit te voeren, is twee weken toch kort, vooral als je alleen in het weekend tijd hebt vanwege je werk. Het bedenken van ideeën vond ik ook lastig, aangezien de opleiding verschillende modules heeft en ik niet alle vormen van fotografie beoefen. Sommige onderwerpen spraken me meer aan dan andere. Gelukkig hadden we een gezellige groep, en het was interessant om te zien hoe anderen de opdrachten uitwerkten.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Vooral een bevestiging! Het bewees dat het mogelijk is om als fotograaf te starten. Ik heb veel geleerd over de techniek. Hoewel het allemaal logisch klinkt, komt er veel bij kijken.

Wat heb je gedaan met fotografie?
Ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Coragraphics en ben begonnen met het maken van een website. Een van mijn eerste betaalde opdrachten was een productshoot bij het Katten café, waar ik ook mijn eindexamenopdracht had gemaakt. Dat vond ik geweldig. Ik fotografeer graag dieren en gezinnen. Na het afronden van de opleiding ben ik praktijkworkshops gaan volgen om mezelf verder te ontwikkelen en mijn portfolio op te bouwen. Zo heb ik meeloopdagen met hondenshoots gevolgd en Photoshop-workshops. Hierdoor heb ik geleerd om mijn foto’s mooi te bewerken, waardoor de onderwerpen sfeervol overkomen. Ik vraag aan collega’s met honden of ze model willen staan, en ook aan familie met een pasgeboren baby vraag ik of ik langs mag komen. Qua opdrachten die ik krijg is het divers: familieshoots, productshoots, hondenshoots, bedrijfsfotografie en binnenkort een bruiloft.

Waar denk je aan terug als je denkt aan wat je hebt geleerd?
Vooral aan het doorzettingsvermogen. Als je bezig blijft en jezelf blijft ontwikkelen, word je steeds beter. Door veel te fotograferen doe je ervaring op en ontdek je wat je wel niet leuk vindt. Dat is helemaal oké. Het is uiteindelijk belangrijk om je te specialiseren in wat het beste bij jou past. Daar kom je ook achter door de diversiteit van de opleiding. En de opleiding is een start; daarna begint het pas echt. Terwijl je tijdens de opleiding nog feedback krijgt, is het daarna in het echte leven.

Hoe kom je aan opdrachtgevers?
Vooral via-via. Ik krijg opdrachten van bekenden. Ik probeer vaak net iets extra’s te doen, zoals het maken van een fotoboek, een mini-harmonicaboekje of het sturen van een leuke afdruk. Ook krijg ik opdrachten via social media (Instagram). Ik maak nieuwsbrieven, Instagram-verhalen….noem maar op. Soms organiseer ik een weggeefactie, en daar komt vaak iets moois uit voort. Ook via de meeloopdagen leer ik mensen kennen, waardoor ik mijn werk verder kan uitbreiden.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ja, het is belangrijk om rustig te blijven tijdens het examen en niet te veel te stressen. Ik had meer van het moment willen genieten. Blijf in jezelf investeren en oefen veel in de praktijk. Succes komt niet vanzelf; je zult er veel in moeten investeren. Zoek onderwerpen waar je blij van wordt.

Wat zou je nog willen doen?
Honden fotograferen vind ik al een hele eer. Ik zou graag reisfotografie doen, waarbij ik mijn passie voor reizen en dieren combineer met mijn passie voor fotografie.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Mijn werk is te zien op mijn website:

https://coragraphics.mypixieset.com/

Op Instagram:

https://www.instagram.com/cora.graphics/

https://www.instagram.com/corawillemse/

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route