Willy Sybesma – afgestudeerd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik was al jaren bezig met de fotografie en heb ook al jaren een eigen bedrijf. Maar nog nooit een écht ‘papiertje’ (diploma) gehaald. Wel heb ik heel veel workshops etc gedaan, maar wat nog restte was een diploma. In de vakantie trof ik een fotografe uit Zeeland die de opleiding bij de School voor Fotografie had gedaan en zij maakte mij erg enthousiast. Wat ik wilde bereiken was een diploma op zak en meer leren.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding was een opleiding waar ik weer nieuwe ideeën kreeg en nieuwe vormen van fotografie ging doen. Zoals documentaire fotografie. Leuk om dit te leren.De opleiding was soms ook weleens confronterend…je denkt zoveel al te weten, maar dan ontdek je dat er nog zoveel te leren valt.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Dat ik nu een fotograaf ben met een diploma op zak. Yes I did it! En dat ik er super lieve vriendinnen aan overgehouden heb. Dat vind ik heel waardevol.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Zoals gezegd was ik allang bezig met fotografie. Ik doe het meest schoolfotografie en heel veel familiefotografie. Daarnaast werk ik als vrijwillig fotograaf bij Make a Memory; foto’s maken van kinderen die zijn overleden of komen te overlijden in de leeftijd van 24 weken zwangerschap tot en met 16jaar. Heftig maar zo dankbaar om dit voor de ouders te mogen doen.
Vorig jaar heb ik de opleiding tot Moment Design fotograaf gevolgd en geslaagd. Superleuk en helemaal mijn manier van fotograferen.
Op de opleiding werd vaak gezegd dat op den duur het wel zou blijken waar je specialiteiten zouden liggen….Nou dat vind ik nog steeds een lastige. Ik vind zoveel soorten in de fotografie te leuk, maar met mensen omgaan wel de allerleukste, daar ligt mijn kracht. En als ik weer even in de rust wil komen ga ik de natuur in, mét mijn camera en geniet ik van de prachtige natuur.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik moet zeggen dat ik er heel weinig voor hoef te doen, de opdrachten stromen binnen. Ben er vaak helemaal beduusd van, elke week mailtjes van gezinnen, van scholen, van koppels etc. Nooit geadverteerd maar de mond tot mond reclame werkt voor mij blijkbaar het beste. Als je goed werk aflevert dan blijkt dus dat dit doorverteld wordt. Helemaal super natuurlijk.

Wat zou je nog willen doen?
Mijniet zo vaak onzeker voelen of ik wel goed genoeg ben gezien de opdrachten en mijn overvolle agenda moet ik daar helemaal niet over in zitten. En ik zou ook wel heel graag nog meer speciale (kinder) portretten willen maken, prachtig bewerkt in PS. Dat lijkt me zo geweldig. Wie weet…..als ik wat meer tijd heb.

 

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
www.facebook.com/WillySybesma
www.willysybesma.nl
www.jufwilly.nl
www.instagram.com/willysybesma.nl

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route