Lisa Berkhuysen– geslaagd in 2021

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik had een punt bereikt waarbij ik niet meer zo goed wist wat ik wilde doen. Ik had hiervoor production design voor film gedaan aan de Nederlandse Filmacademie, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor fotografie, omdat ik de creatieve vrijheid daarvan graag meer in mijn leven wilde. Al lang had ik fotografie als hobby en voordat ik aan de 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie in Utrecht begon had ik een aantal bruiloften en andere shoots gefotografeerd, maar dat was nog niet echt wat ik wilde. Toen vond ik deze vakopleiding en wist ik dat dit mij kans zou geven te ontdekken wat ik echt met fotografie wilde doen.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding was erg leuk, ik vond het fijn zoveel met fotografie bezig te zijn en het gaf inderdaad kans verschillende aspecten binnen fotografie te ontdekken. Het is een zoektocht geweest naar mijn stijl en passie en dit is richting het einde van de opleiding goed gelukt. Tijdens Corona was het soms wat zoeken naar hoe je de opdrachten invulde, maar dat gaf juist ook wel wat extra uitdaging. Ik vond het interessant om de verschillende docenten te horen en te spreken, wat hun ervaringen zijn en wat voor feedback ze geven gaf mij inzicht over mijn eigen werk en het vak in het algemeen.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Het afronden van de opleiding was zwaar, ik zou eigenlijk een half jaar eerder afstuderen maar toen ben ik een familielid verloren, te jong. Ik heb er toen voor gekozen te stoppen en het eindexamen een andere keer weer op te pakken. Dit heb ik uiteindelijk gedaan en dankzij mijn familie heb ik een mooie afstudeeropdracht kunnen maken die mijn toekomstplannen in gang heeft gezet. Tegelijkertijd was het ook een beetje spannend om de opleiding los te laten en het dan weer zelf te moeten doen. Maar het plezier dat ik eruit haalde inspireert mij.

Wat ga je doen met fotografie? En waarbij denk je terug aan wat je hebt geleerd?
Ik heb nu Rauw Verhaal opgezet, dit richt zich op het fotograferen van thema’s rouw en herinnering. De eindexamen opdracht met mijn familie had ik uitgewerkt in een boekje, dat beviel mij toen zo, het vormgeven en fotograferen gecombineerd, dat ik wist dat ik er meer mee wilde doen. Ik vind het mooi om conceptueel na te denken over wat ik in beeld wil brengen en hier een eindproduct van te maken. Dus het belangrijkste dat ik ontdekt heb op deze opleiding is dat ik graag emoties fotografeer, in een concept verwikkeld en uitgewerkt tot product. Maar ook het van tevoren goed nadenken over wat je wil vertellen met de foto’s en het maken van de selectie ben ik sterker in geworden en helpt mij tegenwoordig nog steeds.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Met Rauw Verhaal ben ik pas net begonnen, maar ik ben bezig met social media kanalen opzetten. Ik heb hard gewerkt aan een mooie website en hoop zo geïnteresseerden te bereiken. Daarvoor vonden mensen weleens mijn portfolio website en kreeg ik zo aanvragen voor bruiloften (nu nog steeds). Ik hoop in de toekomst samenwerkingen aan te kunnen gaan met ondernemers gerelateerd aan mijn fotografie specialisatie.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Hou vast aan hetgeen waar je energie van krijgt, dat jou motiveert en inspireert er verder mee te gaan. Zelfdiscipline kan moeilijk zijn in dit eenzame vak, ik vind het dus belangrijk om te blijven doen wat mij echt blij maakt. En geef niet snel op, soms duurt het even voordat het begint te lopen of tot je jouw ding vindt. Gun jezelf die tijd!

Wat zou je nog willen doen?
Nu ga ik vooral focussen op Rauw Verhaal, het zou geweldig zijn als ik hier uiteindelijk full time mee bezig kan zijn. Ook wil ik mezelf blijven ontwikkelen, cursussen volgen en met andere fotografen ervaringen delen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken bij:website, Facebook en Instagram

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route