Iris Koopmans – geslaagd in 2020

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik ben begonnen omdat ik mezelf (creatief) weer wilde ontwikkelen. Ik heb altijd al een grote liefde voor beeld en vormgeving gehad. Na de middelbare school ben ik dan ook begonnen op de kunstacademie, maar qua onderwijs paste dit toen niet bij me. Ik heb toen voor de ‘serieuze’ opleiding, fysiotherapie gekozen. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut ging het toch weer kriebelen om creatief aan de slag te gaan, ik ging op zoek naar fotografie opleidingen en kwam toen uit bij de School voor Fotografie.

Hoe is dat gegaan?
Eerst ben ik begonnen met de basisopleiding fotografie, dat beviel zo goed dat ik hierna de 1-jarige fotografieopleiding ben gaan volgen. Ik vond het heerlijk om bezig te kunnen zijn met de afwisselende fotografie opdrachten uit de lessen. En om samen te werken met mijn klasgenoten. Ook het bespreken van ieders gemaakte foto’s tijdens de lessen, was erg leerzaam en inspirerend. Wat ik  ontzettend leuk vond is dat je in een klas zit met verschillende mensen van verschillende leeftijden, ieder met zijn eigen achtergrond en invulling van de opdrachten. Het leukst vond ik de studio lessen, waarin je onder andere leert hoe licht werkt en hoe je flitsapparatuur kunt gebruiken.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Door een examen opdracht, waarbij ik sieraden gefotografeerd had kwam ik aan één van mijn eerste opdrachten, daar was ik toen zo ontzettend blij mee. Het afronden van de opleiding zorgde ervoor dat ik een goede basis had om mezelf verder te ontwikkelen als fotograaf. Het gaf me zelfvertrouwen en zorgde ervoor dat ik langzaam aan ook betaalde opdrachten durfde te gaan doen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Vorige jaar besloot ik de switch te maken en volledig te gaan voor fotografie. Ontzettend spannend, maar tot nu toe zeker geen spijt van.  Ik richt me vooral op commerciële fotografie (product- en bedrijfsfotografie). Sinds kort huur ik een plek in een studio in Bavel, ik vind het fijn om een echte werk plek te hebben ipv vooral vanuit huis te werken. Ik assisteer soms de andere fotografen in de studio bij (grote) shoots, wat erg leerzaam is. Ook kan ik bij hun terecht met mijn vragen, ze zijn zeer behulpzaam.
Ik houd altijd in mijn achterhoofd dat je alles kunt leren. Volgens mij was dat toen ook een slogan bij SVF: Fotografie is een vak en dat vak kun je leren. Door de dingen die ik nu zie in de studio gaat er weer een hele wereld voor me open en ik vind het erg leuk om hierin te ontdekken en te blijven leren. Dat is denk ik ook wat het vak leuk maakt, dat er altijd wel nieuwe ontwikkelingen zijn en je nooit uitgeleerd raakt.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
Vooral via social media (instagram) en mond tot mond reclame.

Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Tips genoeg, maar makkelijker gezegd dan gedaan, dit zijn ook punten die bij mij steeds terugkomen en in ontwikkeling blijven.
* Plan genoeg tijd in om je te ontwikkelen, bijv. tutorials te kijken of te experimenteren met nieuwe onderwerpen, technieken, licht opstellingen etc.
* Bouw een portfolio op in de richting die jij leuk vind, specificeer je niche/doelgroep.
* Sta open voor dingen die op je pad komen, maar weet ook wanneer je nee moet zeggen tegen een opdracht.
*Schat je werk op waarde en bereken wat je wil/zou moeten verdienen en baseer daar je prijzen op (maar maak het niet persoonlijk).
* En ten slotte, mogelijk kun je ook een (meer ervaren) fotograaf assisteren bij klussen, voor fotografen is het altijd handig om iemand te hebben die kan helpen en tegelijkertijd leer je ontzettend veel bij.

Wat zou je nog willen doen?
Mezelf verder professionaliseren als fotograaf en ondernemer. Mijn kennis mbt apparatuur en nabewerking uitbreiden en ook videografie toevoegen aan mijn portfolio. En verder ontwikkelen in bovenstaande punten

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken bij:website, Facebook en Instagram

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route