Petra Mwaro-Jansen – pas afgestudeerd

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Mijn hele leven heb ik eigenlijk al gefotografeerd. Op school stond ik al in de donkere kamer. Toen de digitale camera op de markt kwam heb ik er gelijk een gekocht. Heel serieus was dit allemaal niet, lekker op de automatische stand en zeker niet bij moeilijke lichtomstandigheden. Met het groter worden van mijn sportende kinderen groeide ook de passie voor de fotografie, en waren zij een gewild foto object. Hier en daar volgde ik een workshop, maar dit gaf me niet de kennis die ik wilde. We verhuisde naar een groter huis waar ik de mogelijkheid had een kleine studio in te richten. Na 1 1/2  jaar portret- en sportfotografie, vond ik het tijd worden voor het serieuze werk. Daarnaast wilde ik mezelf ontwikkelen. Ik liep steeds tegen de grenzen op van mijn technische kennis aan. Na veel rondkijken koos ik voor de School voor Fotografie. Vooral het technische deel van de opleiding heeft mij doen besluiten te kiezen voor deze school. Ook de duur van de opleidding van één jaar kon ik goed combineren met werk en privé. Ik liep een ochtendje mee met studenten die al richting eindexamen gingen, en na een gesprek en portfolio review bij Saskia te Koppele kon ik begin augustus 2019 aan de 1-jarige opleiding beginnen.

Hoe is dat gegaan?
Ik vond de eerste lessen behoorlijk pittig, ‘s nachts doomde ik over pixels en flitstechnieken. Maar vanaf de eerste les was ook duidelijk dat ik de juiste beslissing had genomen. Ik voelde ik me als een vis in het water. Doordat ik uit mijn comfortzone werd gehaald heb ik zoveel geleerd van de opdrachten. Ook het leren plannen van een shoot en het nadenken over het verhaal erachter, de juiste casting, aankleding en belichting. De opleiding dwingt je over je eigen grenzen heen te gaan en je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Superzenuwachtig was ik als mijn foto opdracht besproken werd maar van de bespreking van de foto’s en ook het kijken naar andere foto’s heb ik veel geleerd. In de tweede helft van de opleiding ligt de nadruk veel meer op de examenvoorbereiding.
Voor mij betekende dit ook dat ik meer mijn eigen richting kon geven aan wat en hoe ik wilde fotograferen. Met name het werken in een grotere serie en de consistentie tussen de beelden vond ik lastig.  Ondanks het feit dat ik heel goed op schema liep voor het examen was dit toch nog wel even spannend. Supertrots ben ik op het eindresultaat!

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Met heel veel plezier heb ik de 1-jarige fotografieopleiding gevolgd. Door de verschillende opdrachten heb ook goed geleerd waar mijn kracht ligt en wat ik leuk vind om te doen. Ik heb gemerkt dat ik me in mijn studio het meest op mijn gemak voel Ik werk graag alleen!. Daarnaast heb ik met het afronden van de opleiding ook afstand gedaan van die eeuwige onzekerheid of mijn werk wel goed is en wat andere ervan vinden. Het afronden van de opleiding is voor mij echt een nieuwe start.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Het is voor mij nog maar 3 maanden geleden dat ik ben afgestudeerd, maar heb wel goed nagedacht wat de volgende stappen gaan worden.
Op dit moment ben ik mijn porfolio aan het opbouwen. Ik het gevoel dat ik nog een zoekende ben naar mijn eigen stijl. Dit wil ik in orde hebben voordat galeries langs ga om mijn werk aan te bieden. Want het exposeren van mijn werk en het verkopen ervan is mijn ultieme doel. Daarnaast blijft de liefde voor portretfotografie bestaan. Ook ben ik bezig met een heel spannend project. Samen met iemand die mooie verhalen schrijft hopen we een boek te gaan uitbrengen, maar dit staat nog in de kinderschoenen.
Wat ik meeneem uit de opleiding is een goede voorbereiding van de shoot, en let ik bij elke foto er echt op dat het licht en schaduwen goed zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een goed verhaal achter de beelden zit. Ik weet nu beter hoe ik het moet aanpakken om een beeld neer te zetten en kan makkelijker een foto analyseren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Mijn examenserie STIL PROTEST is gepubliceerd in het online magazine van PF, een krant en een online magazine van een lokaal cultureel centrum. Ik was zelf super verbaasd dat dit zo makkelijk ging. Eigenlijk is mijn tip dat je gewoon heel brutaal moet zijn en geloven in je eigen werk. Zorg voor een goed verhaal achter je beelden, kies het juiste media uit en stuur gewoon een mail waarin je je foto’s en verhaal aanbied.
Daarnaast weten mensen nu ook dat ik foto’s maak en mond tot mond reclame is daarbij echt wel heel belangrijk. Ik zou mijn website eigenlijk nog moeten professionaliseren maar dat pak ik in de loop van 2021 op!

Wat zou je nog willen doen?
Heel veel 😊 Maar het boek  is een mooie start en een expositie lijkt me een mooi vervolg. Daarnaast merk ik dat ik me een beetje stuurloos voel en heb me daarom aangemeld voor het alumini programma.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website, Instagram  en bij PF.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route