Marjo Dekker – geslaagd in 2018

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Ik had mijn bedrijf Moments of Memory Fotografie al ingeschreven bij de KvK voordat ik begon aan de 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie, een website en folders waren in de maak. Met mijn bedrijf Moments of Memory Fotografie, wilde ik alle waardevolle momenten van het leven vastleggen met als speerpunt afscheidsfotografie, trouwfotografie en familiefotografie. Ik had al een aantal cursussen en de opleiding tot Bekwaam Afscheidsfotograaf gevolgd maar nog behoefte aan lessen studiofotografie voor een (thuis) studio en fototechniek. Ook wilde ik graag een eigen stijl ontwikkelen.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding heeft in een jaar tijd veel vormen van fotografie en onderwerpen aangeboden, maar vooral de beoordeling en de bespreking van de foto’s waren het meest leerzame van de opleiding. Er zijn veel verschillende manieren om foto’s van dezelfde opdracht in te vullen. Studiofotografie bleek ook erg leuk te zijn.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het betekende voor mij dat mijn fotografische kennis en vaardigheden, maar ook mijn zelfvertrouwen en ondernemerschap een flinke boost kregen. Ik heb veel geleerd, van mezelf, van anderen en over fotografie in het algemeen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Uiteindelijk ben ik me met mijn bedrijf Moments of Memory Fotografie steeds meer gaan richten op de herinnerings- en afscheidsfotografie, een tak van fotografie die nog niet zo bekend is en zeer waardevol blijkt te zijn.  Fotoreportages van momenten die belangrijk en ingrijpend zijn in het leven vragen speciale kwaliteiten van mij als fotograaf.  Naast ruime fotografische kennis en vaardigheden, zoals omgaan met moeilijke lichtomstandigheden en inspelen op onverwachte situaties, moet je als fotograaf op de achtergrond blijven maar wel de momenten fotograferen die belangrijk zijn.
Ook moet je leren wat rouw en verlies betekent voor mensen zodat je hen als fotograaf in deze situatie kunt bijstaan. Ondernemerskwaliteiten zijn ook van belang; je moet contacten leggen en onderhouden, zorgen voor goede PR en naamsbekendheid. Doe waar je hart ligt, waar je blij van wordt en energie van krijgt, wees niet bang om iets nieuws te leren en sta open. Mijn beste critici zijn mijn klanten, met name de families. Wanneer zij blij zijn en ontroerd door mijn afscheidsreportages, dan weet ik dat ik het juiste doe!

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Omdat afscheidsfotografie nog niet zo bekend is, laat ik veel van mijn werk zien, op social media, maar ook interviews en advertenties, of op een beurs staan werkt goed.
Maar het belangrijkste is mond op mondreclame, ik vertel vaak over mijn werk en dat wordt onthouden door mensen en doorverteld. Verder maak en onderhoud ik intensief contact met uitvaartondernemers en andere bedrijven die met afscheid en rouw te maken hebben. Ik heb me aangesloten bij een groep van collega afscheidsfotografen. We helpen en stimuleren elkaar om meer bekendheid aan afscheidsfotografie te geven.
Klanten moeten weten wie je bent, wees duidelijk en open over wie je bent, wat je doet en waarom. Laat een goede fotoreportage van jezelf maken en deel dit. Klanten kiezen jou als fotograaf om de persoon die je bent én om het werk wat je levert.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil me heel graag richten op herinneringsfotografie, ik wil dit verder uitwerken en bekend maken. Er zijn veel fases van het leven waarin je afscheid neemt, dat kan zijn: werk, gezondheid, baan, verhuizing of een stukgelopen relatie.
Herinneringsfotografie is echter breed en het is moeilijk om de doelgroep te bereiken. Maar de ideeën zijn er. Ik heb sinds kort een kleine thuisstudio en ik hoop dat ik snel tijd vrij kan maken om mooie portretten te maken.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op:
Website:       www.momentsofmemoryfotografie.nl
Linkedin :     Marjo Dekker | LinkedIn
Facebook     Moments of Memory fotografie | Facebook
Instagram     Marjo Dekker (@afscheidsfotografie) • Instagram-foto’s en -video’s

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route