Kaat Nobelen – afgestudeerd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotograferen doe ik al sinds de lagere school. Begonnen met een Agfa Instamatic (ritsrats klik). Ik maakte voornamelijk foto’s tijdens onze familievakanties in het buitenland. Eind jaren 90 kocht ik mijn 1e tweedehands spiegelreflex en startte een beginnerscursus bij De Nieuwe Veste in Breda. In 2005 gingen we een maand naar India en daarvoor kocht ik mijn 1e digitale spiegelreflex Nikon D70. Ik kwam er uiteindelijk achter dat ik het fotograferen van dieren en natuur het leukste vind. Daarvoor heb ik in de loop der tijd ook verschillende workshops en cursussen gevolgd en dat doe ik nog steeds. Het is heel fijn om samen op pad te gaan met gelijkgestemden en daarbij nog steeds te kunnen leren en tips te krijgen. Door de crisis verloor ik mijn baan; op zoek naar een nieuwe invulling, was dit voor mij een hele goede reden om aan de 1-jarige fotografieopleiding bij de School voor Fotografie in Breda te beginnen en daarna wellicht voor mezelf te beginnen als huisdierenfotograaf.

Hoe is dat gegaan?
De opleiding was heel divers en met de verschillende onderdelen kon ik mezelf meer verdiepen in die onderdelen van waar ik dacht deze nodig te hebben. Het was ook leerzaam om te zien wat de resultaten van mijn mede-studenten waren. Sowieso vond ik het bespreken van de foto’s erg leerzaam.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De afsluiting met expositie was erg leuk. Prachtig om al die foto’s bij elkaar te zien. En voor mij: een aantal leuke projecten afgerond, maar zeker een steun in de rug om een eigen bedrijf te beginnen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
In 2019 ben ik met mijn bedrijf  begonnen. Naast het fotograferen van huisdieren, geef ik ook workshops natuurfotografie. Het is erg leuk om mensen wat meer te interesseren voor de natuur en hiervan op ieders niveau (van telefoon tot systeem/spiegelreflex) mooie foto’s te laten maken.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Opdrachten krijg ik voornamelijk viavia en via social media. Af en toe plaats ik een advertentie. Ik ga voor opdrachten die ik leuk vind. Wat ik hiermee verdien, zie ik als extra inkomsten en investeer ik weer op een of andere manier in de fotografie, aangezien ik de inkomsten niet hoef te gebruiken voor mijn levensonderhoud. Je kunt je foto’s verkopen via diverse kanalen, waarbij je zelf dan geen omkijken naar de afhandeling hebt (bijv. Werk aan de Muur).

Wat zou je nog willen doen?
Afgelopen jaar heb ik het project van Karin de Leeuw gevolgd in haar traject zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het spierfonds (24uur rollen). Dit jaar krijgt dit project een vervolg, waarvoor ik me ook weer in ga zetten. Dit is weer een nieuwe discipline voor me, welke ik ook erg leuk vind. Zo kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen en presenteren aan mogelijke volgende opdrachtgevers.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Mijn foto’s kun je zien op mijn website, Facebook en Instagram

.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route