Jeanette van Starkenburg – geslaagd in 2019

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Voordat ik met de opleiding startte fotografeerde ik al een aantal jaar. Ik had al eens een basiscursus, gevorderde cursus en een masterclass gevolgd. Puur hobbymatig. Tot het moment aanbrak dat ik werd benaderd voor fotografie-opdrachten. Daar werd ik eerlijk gezegd wat zenuwachtig van….
‘Kan ik dat wel’, ‘heb ik genoeg kennis’, ‘wat als ze dit en dat vragen…..?’
Ik ben mij gaan oriënteren in een vakopleiding die aansloot bij waar ik inmiddels stond in mijn fotografie en kwam bij de School voor Fotografie uit.
Na een gesprek met Saskia te Koppele en het tonen van werk en mijn website gaf zij groen licht om met de opleiding te starten.

Hoe is dat gegaan?
Ik vond de eerste lessen behoorlijk pittig, ‘s nachts doomde ik over pixels en flitstechnieken. Maar vanaf de eerste les was ook duidelijk dat ik de juiste beslissing had genomen. Ik voelde ik me als een vis in het water. Doordat ik uit mijn comfortzone werd gehaald heb ik zoveel geleerd van de opdrachten. Ook het leren plannen van een shoot en het nadenken over het verhaal erachter, de juiste casting, aankleding en belichting. De opleiding dwingt je over je eigen grenzen heen te gaan en je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Superzenuwachtig was ik als mijn foto opdracht besproken werd maar van de bespreking van de foto’s en ook het kijken naar andere foto’s heb ik veel geleerd. In de tweede helft van de opleiding ligt de nadruk veel meer op de examenvoorbereiding.
Voor mij betekende dit ook dat ik meer mijn eigen richting kon geven aan wat en hoe ik wilde fotograferen. Met name het werken in een grotere serie en de consistentie tussen de beelden vond ik lastig.  Ondanks het feit dat ik heel goed op schema liep voor het examen was dit toch nog wel even spannend. Supertrots ben ik op het eindresultaat!

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
De opleiding volgde ik op het moment dat ik geen ander werk had en kon mij daardoor totaal focussen op de opleiding. Dat vond ik persoonlijk erg prettig (De opleiding kan overigens goed met een (parttime) baan gecombineerd worden.)
Bij de start van de opleiding had ik een brede interesse in fotografie. Natuur, architectuur/interieur, portretten, mode/modellen, reclame, straatfotografie etc. Ik vond het moeilijk een richting te bepalen. In plaats van een lijstje te maken wat ik leuk vond, maakte ik er één waar mijn interesse juist niet lagen. Door te skippen werd duidelijk waar echt mijn interesse lag, namelijk bedrijfsfotografie.
Mijn opdrachten voor uiteenlopende bedrijven is ook heel divers: (zakelijke) portretten, foto’s ter profilering van een bedrijf (websites etc.), magazines maar ook congressen en evenementen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Het behalen van mijn diploma gaf mij meer zekerheid bij opdrachten. Nu heb ik immers alle facetten in de fotografie geleerd op professioneel niveau. Tijdens de opleiding was ik door de lesopdrachten gestart met kilometers maken, een mooi portfolio opgebouwd en enorme kennis vergaard.
Een meer dan goede basis om mijn weg te vervolgen.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik richt mij nu echt op bedrijfsfotografie. Door de opleiding heb ik ook geleerd zakelijk(er) te denken en te handelen. De tijd dat ik even gratis foto’s maak is voorbij en dat moet ook als je serieus genomen wilt worden. Reken ook een goed onderbouwd uurtarief en zorg voor een klant- en servicegericht aanpak.
Wat ik meeneem in de praktijk door wat ik heb geleerd tijdens de opleiding is veel! Van gebruik maken van het juiste licht zeker bij portretten (lessen van Colinda Boeren), compositie, nabewerking (Jorgen Janssens), oog voor details, ‘ruis’ in de foto waar Ramon Mangold op hamerde. Zeker dat laatste wordt opgemerkt bij klanten, die zien het zelf niet wanneer ik ze er op wijs. Dat wordt erg gewaardeerd.

Wat zou je nog willen doen?
Mode/Modellen fotograferen en reclame fotografie is wat mij nog steeds erg aanspreekt maar hier (nog) weinig mee hebt gedaan. Wellicht ga ik in de toekomst de specialisatie reclamefotografie volgen bij de School voor Fotografie.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website, Instagram  en bij Instagram strand_noordwijk

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route