Kees de Winter– geslaagd in 2018

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Voor ik aan de vakopleiding aan de School voor Fotografie begon, heb ik de basisopleiding gedaan aan de Fotovakschool in Rotterdam. Ik was in die tijd nog predikant en serieus op zoek naar een carrière-switch. Op de basisopleiding was ik ervan overtuigd geraakt dat die switch er één richting fotografie zou gaan worden. Praktisch bleek het niet goed haalbaar te zijn om de vakopleiding in Rotterdam te gaan volgen, maar via een studiegenoot vond ik de weg naar de School voor Fotografie. Na een prettig intake-gesprek met Saskia te Koppele was de keuze voor deze opleiding snel gemaakt.

Hoe is dat gegaan?
Het is heel goed gegaan. Ik deed de opleiding naast mijn toenmalige werk. Het was fijn om naast het werk met iets bezig te zijn dat erg inspirerend was. En het was leuk om dit traject met een groep te doen. Buiten het leerelement van de lesdagen, was het ook altijd gezellig om naar school te gaan. Doordat je in verschillende opdrachten met elkaar samenwerkt, raak je steeds meer vertrouwd met elkaar. Zo heb ik, als model voor medestudenten, met outfits aangestaan die ik uit mezelf niet zomaar aan zou doen.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Alle examen-opdrachten afronden is nog een hele klus. Gelukkig heb je daar wel een paar maanden de tijd voor, maar enige stress komt er wel bij kijken. Een aantal van mijn plannen, kwam niet direct goed uit de verf. Dan is de verleiding er snel om het plan te veranderen. Maar Colinda Boeren, één van de docenten, zei dan: ‘Dat het resultaat niet goed is, wil niet zeggen dat het plan niet goed is’. Dus is ben bij mijn plannen gebleven en heb gezocht naar manieren om het resultaat te verbeteren. Als dat dan ook lukt, is dat mooi voor jezelf. Dat

Wat ga je doen met fotografie? En waarbij denk je terug aan wat je hebt geleerd?
Het afronden van de opleiding, viel voor mij ongeveer samen met het beëindigen van mijn vorige werk. Per de 1e van de daaropvolgende maand stond ik ingeschreven bij de KvK onder de naam ‘Bedrijfsfotograaf Culemborg’. Ik richt me op de zakelijk markt en binnen dat segment gaat het van product- tot portretfotografie en van bedrijfsreportage tot bedrijfsevenement. De stemmetjes die vanuit de opleiding dan altijd nog in mijn hoofd zitten, zijn: Hoe is je belichting? Wat is je compositie? Staat je onderwerp vrij?

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je al tips voor de nieuwe afstudeerders?
Een tip die ik al vanuit Rotterdam meekreeg, was: Laat je foto’s zien. Dat ben ik direct met alle resultaten van de opdrachten aan de School voor Fotografie gaan doen. Alles heb ik op Facebook gezet. Toen ik eenmaal aankondigde dat ik als fotograaf verder door het leven zou gaan, waren er daardoor al veel mensen uit mijn omgeving die wisten hoe ik daarmee bezig was. Nu merk ik dat mijn klanten vrijwel altijd uit die kring komen of aan die kring gelinked zijn.
Mijn klanten probeer ik natuurlijk ook wel buiten die kring te werven. Daarvoor heb ik mijn website, LinkedIn, Instagram en Facebook. En ik probeer met regelmaat mijn foto’s ook in afdruk te laten zien. Daarvoor doe ik mee aan de jaarlijkse Kunstroute in mijn woonplaats en exposeer ik in etalages

Wat zou je nog willen doen?
Momenteel werk ik aan een serie van zeven foto’s bij de zeven werken van barmhartigheid. Die zeven werken van barmhartigheid komen uit de kerkelijke traditie en het gaat daarbij om de liefdadigheid, zoals bijvoorbeeld eten geven aan iemand die honger heeft. Ik vind het erg leuk om voor deze foto’s een verhaal te verzinnen waarin er herkenning wordt opgeroepen, maar waarin het ook een beetje schuurt, omdat ik de kijker ook aan de eigen onbarmhartigheid wil herinneren.Deze vorm van fotografie, waarin ik een verhaal opbouw bij actuele thema’s, dat is wel iets wat ik vaker wil gaan doen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Mijn werk kun je zien op mijn website www.bedrijfsfotograafculemborg.nl en op instagram 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route