Jolanda Siemonsma – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Fotograferen deed ik al mijn hele leven. Mijn grootste wens was dat ik na mijn middelbare school naar de School voor Fotografie kon gaan. Maar dat was niet haalbaar toen, omdat deze alleen in Den Haag. Daarnaast mocht ik ook graag Photoshoppen, (en toen nog PainShopPro). Maar daar had ik foto’s voor nodig. Dus heb ik het fotograferen weer opgepakt na een aantal jaren. Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik voor iemand wilde fotograferen. Daarom besloot ik eind 2014 naar de Kamer van Koophandel te gaan om mij daar te laten inschrijven. Het voelde voor mij niet goed om een onderneming te starten zonder een opleiding. Ik had mijn oog al laten vallen op de School voor Fotografie, maar Breda was wel heel ver van Friesland. Dus toen de School voor Fotografie in Utrecht een vestiging begon heb ik geen moment getwijfeld en Saskia gebeld. Ik werd toegelaten en startte met de 1-jarige fotografieopleiding in februari 2015

Hoe is dat gegaan?
Ik voelde mij na jaren weer helemaal student en samen met een leuke groep klasgenoten heb ik genoten van mijn opleiding. Alles wat ik nog miste, leerde ik daar. Vooral ook veel over mijzelf, naast het technische stukje fotografie. Wat wil ik, wie ben ik en wat kan ik, wat wil ik nog leren. En de leraren aan de School voor Fotografie waren zo enthousiast, zodat het elke keer een feestje was om naar school te gaan.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Wat mij heel erg bijgebleven is dat we een persoonlijk ontwikkel plan moesten maken, dit had ik nog nooit gedaan. Ik wilde 5 jaar na mijn diplomering wel fulltime fotograaf zijn had ik opgeschreven. Dit leek me in 2016 nog niet haalbaar. Maar juni 2018, ben ik gestopt met mijn werk bij de makelaar en ben vanaf dat moment alleen met fotografie bezig. Dus binnen drie jaar!
Ook zoek ik nu steeds meer mijn eigen weg in de fotografie en leer mezelf steeds beter kennen. En leer te vertrouwen op mezelf. Ik heb me gespecialiseerd in o.a. Moment Design Fotograaf en afscheidsfotograaf.
Ik fotografeer dus mensen en leg met veel passie en liefde hun onvergetelijke momenten vast. En ik blijf mezelf ontwikkelen door allerlei workshops en Masterclasses te volgen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Voor mij was het zeker erg belangrijk om de opleiding af te ronden. Ik was zo vreselijk blij met het diploma, echt een afronding van de studie. En supertrots op mezelf. En enorm blij dat ik de stap heb gemaakt om de opleiding te gaan volgen.
Ik heb me gespecialiseerd in o.a. familiefotografie, studio portretten en afscheidsfotografie.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik ben erg actief op Social Media, ik netwerk en moet het natuurlijk heel veel hebben van mond op mond reclame. Mijn tip voor nieuwe afstudeerders is, blijf je zelf prikkelen en ontwikkelen en laat je zelf zien.

Wat zou je nog willen doen?
Er zijn nog een heleboel dingen die ik graag zou willen doen. Maar ik zorg ook dat ik dat ga doen. Dat is iets wat ik ook heb geleerd.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website, Facebook , Instagram en www.afscheidsfotografiesneek.nl

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route