Esther Noordergraaf– geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Begin 2016 ben ik gestopt met werken, ik heb toen de keuze gemaakt om meer bij mijn gezin te zijn in plaats van 4 dagen per week te werken. Ik was altijd al bezig met foto’s maken, maar een spiegelreflexcamera ontbrak. Het stoppen met werken leek mij een goed moment om er eentje aan te schaffen, en tegelijkertijd te leren om er mee om te gaan. Ik heb gezocht naar een basisopleiding in de buurt en kwam uit bij die van de School voor Fotografie in Utrecht. Dit bleek een goede keuze! De opdrachten waren ontzettend leuk en leerzaam om te doen, en de lesdagen vlogen voorbij! Ik vond het dan ook ontzettend jammer dat het afgelopen was. Gelukkig was er een vervolg in de vorm van de jaaropleiding. Ik wist niet zeker of ik ook echt fotograaf kon en wilde worden, maar de opleiding leek me te leuk om niet te gaan doen. En ik heb er geen moment spijt van gehad!

Hoe is dat gegaan?
Om de week naar school gaan was een feestje. Ik keek echt uit naar die dagen. We hadden een gezellige en diverse groep. Ieder met zijn/ haar eigen inzichten, waardoor je veel verschillende feedback kreeg op je werk. Het was erg leerzaam om met die verschillende blikken naar je eigen werk te kijken. De opdrachten zelf vond ik ook super om te doen. Heerlijk om creatief bezig te zijn en steeds weer die uitdaging te krijgen. Het diverse aanbod maakte het zeer boeiend. We gingen de studio in met modellen, maar ook met producten. Een andere keer gingen we de straat op met een opdracht van Ramon en leerden we te letten op lantaarnpalen die uit hoofden konden groeien. 🙂 Kortom, het was een ontzettend leuk jaar, waarin ik heel veel verschillende facetten van de fotografie heb geleerd!

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Dat was echt geweldig, ik was ontzettend trots op mezelf en mijn klasgenoten. Echt heel gaaf om te zien wat een prachtige foto’s iedereen had afgeleverd, en hoe divers het werk was. Het gaf ook een zeker gevoel, blijkbaar kan ik echt wat met mijn camera!

Wat ga je doen met fotografie? En waarbij denk je terug aan wat je hebt geleerd?
Een kleine week nadat ik mijn diploma heb gehaald, heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat vond ik best wel een stap! Dat is nu bijna 3 jaar geleden. In die 3 jaar heb ik ontzettend veel verschillende opdrachten gedaan. Diverse bedrijfsreportages, familieshoots en een aantal bruiloften heb ik mogen doen, maar ook heb ik bijvoorbeeld de wanddecoratie verzorgd in de lerarenkamer van een basisschool. Ik heb de afgelopen jaren vooral gebruikt om veel ervaring op te doen om en uit te vinden waar mijn echte passie ligt. Elke opdracht vraagt zijn eigen aanpak, zo let je bedrijfsreportages op andere dingen dan bij familieshoots. Dit verschil in benaderen is iets wat ik heb geleerd tijdens de opleiding.  Dankzij de vele verschillende facetten van de fotografie die aan de orde komen en de bijbehorende thuisopdrachten.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je al tips voor de nieuwe afstudeerders?
De meeste van mijn opdrachten komen via-via, maar ook komen er opdrachten van mensen die mijn werk bijvoorbeeld op mijn Facebook pagina hebben gezien. Ik heb dan ook gemerkt dat het belangrijk is om daar regelmatig foto’s te delen en jezelf en je werk te laten zien. Maar ook een goede website kan veel opleveren. Die hoef je niet eens heel regelmatig bij te werken, als er maar een goede basis staat die representatief is voor jouw werk. Ook is het goed om jezelf te laten zien bij andere ondernemers, en ze vooral ook te laten weten dat je fotograaf bent! Veel ondernemers willen wel graag mooie foto’s voor hun website of social media, maar ze hebben niet altijd zin of tijd om dit te regelen. Als er zich dan een fotograaf aandient waarmee ze een klik hebben, wordt die stap ineens veel kleiner en heb jij er een leuke opdracht bij!

Wat zou je nog willen doen?
Ik zou me nog wel verder willen specialiseren in bedrijfsreportages om echt samen met het bedrijf een lijn uit te denken hoe ze zich in de markt willen presenteren.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website op Facebook en op Instagram.
Gemeentegids Bodegraven-Reeuwijk

 

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route