Miriam Rohde – geslaagd in 2018

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Jazeker weet ik dat nog. Ik had een basiscursus fotografie elders gevolgd en was enthousiast aan het fotograferen. Mijn huidige baan paste me op dat moment niet meer. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om uit te zoeken wat ik dan wel graag wilde doen en waar ik blij van werd. Bij mijn zoektocht naar een omscholing/ vervolgopleiding keek ik ook bij de School voor Fotografie. Dat leek me vooral heel tof en wellicht zat er stiekem wel in mijn achterhoofd “nou wie weet”.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb echt genoten van de dagen op school, het contact met de docenten en de medestudenten vond ik erg inspirerend en prettig. De aangeboden stof was leerzaam en lekker breed. Zelfs de files, heen en terug, nam ik voor lief. Ook vond ik het heerlijk om thuis met de opdrachten aan de slag te gaan, in het begin deed ik een opdracht wel 5 keer en koos ik soms pas op school wat ik zou laten zien. Gelukkig werd daarvan snel gezegd; doe maar niet. Er is altijd de ruimte om iets over te doen.
In het jaar van mijn opleiding heb ik echt dagelijks gefotografeerd voor een 365 dagen challenge op Instagram.Dat was naast het volgen van de opleiding ook zeker een hele goede leerschool. Van heel veel doen leer je ook heel veel. Ik ontdekte steeds meer mijn eigen stijl in fotografie en in mijn nabewerking.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Veel. Het afstuderen vond ik best een pittige tijd. Ik weet dat iedereen zichzelf fotograaf mag noemen, maar zelf durfde ik dat pas toen ik daadwerkelijk mijn diploma op zak had. Het was voor mij een bevestiging dat wat ik maakte met mijn camera echt “goed” genoeg was. Het leek toen opeens ook veel logischer om een redelijke prijs te vragen voor mijn tijd en creativiteit.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?Na een maand rust/vakantie houden na mijn afstuderen heb ik mijn eigen bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Pictures by Mir. Super spannend vond ik dat. Tijdens de opleiding werd ik al vaak gevraagd voor een fotoshoot, maar toen ik in juni daadwerkelijk begon viel het even helemaal stil en dacht ik help!  Ik ging toch aan de slag met mijn website en genoot van die lange maar hete zomer en toen mijn kinderen weer naar school gingen kwamen de opdrachten weer vanzelf.
Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar al heel veel verschillende dingen mogen doen; kinderportretten, gezinnen, grote families, een kunstproject, bruiloften tot behoorlijk wat zakelijke fotografie. Ik vind het lastig om te kiezen waar ik het allergelukkigst van word, want alles heeft zo zijn eigen charmes. Wel merk ik dat ik bij zakelijke fotografie veel profijt heb van mijn achtergrond als communicatiewetenschapper en mijn ruime werkervaring in de uitzendbranche.
Het ondernemen vind ik nog steeds best een uitdaging. Ik loop echt aan tegen het efficiënt indelen van mijn werktijd, het wel of niet aannemen van een opdracht en het hele administratieve proces eromheen. Ik heb mezelf drie jaar de tijd gegeven om er een mooi bedrijf van te maken en tot nu toe loopt het eigenlijk boven verwachting goed. Ik ben nu al benieuwd wat volgend jaar me gaat brengen.
Ik denk nog vaak terug aan de lessen. Vooral de manier waarop we leerden kijken bij het bespreken van de huiswerkopdrachten pas ik nog altijd toe bij het beoordelen van mijn eigen werk. Zo daag ik mezelf ook uit om steeds beter te worden.
Nu ik zelf wat meer ervaring heb opgebouwd heb ik ook geleerd dat het de klant niet altijd gaat om een “perfecte technische” foto, het draait toch vaak om een gevoel.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
In het begin kwamen mijn opdrachtgevers vooral via mijn social media. Ik deelde veel foto’s van mijn eigen kinderen en kreeg vaak de vraag of ik dat ook voor een ander wilde doen. Dit waren veelal mensen uit mijn eigen netwerk. En daarna kwam er dan weer een buurvrouw, een collega, een vriendin etc. Een tip is wel; laat zien wat je maakt en kies het juiste “platform” daarvoor (Instagram, Facebook, LinkedIn).
Nog steeds vind ik de contacten via Instagram vooral met andere fotografen heel waardevol. Niet alleen is het inspirerend om naar andermans werk te kijken, ook de feedback van anderen is leerzaam. Daarnaast heb ik ook geregeld opdrachten overgehouden aan deze contacten. Ze kennen mijn werk en verwijzen klanten indien ze zelf niet kunnen door naar mij.
Vorig jaar in september sloot ik me ook aan bij een ondernemersclub waarbij zo’n 90 startende ondernemers zijn aangesloten. Eén dag in de week maak ik gebruik van de werkplek daar. Uit de contacten met andere ondernemers daar haal ik ook opdrachten voor een zakelijke portret shoot, fotografie voor een website, het vastleggen van een bijeenkomst etc.

Wat zou je nog willen doen?
Ik zou heel graag weer terug willen om een specialisatie te doen op de School voor Fotografie, gewoon omdat ik het zo leuk vond. En misschien zou ik op de hele lange termijn zelf ook wel les willen geven in fotografie.Voor wat betreft mijn fotografiewerk zelf lijkt het me echt subliem om een keer een fotoreportage te mogen maken voor bijvoorbeeld het tijdschrift Happinez.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op;
Website:https://www.picturesbymir.nl/
Instagram https://www.instagram.com/pictures_by_mir/ https://www.instagram.com/picturesbymir_fotografie/
Facebook: https://m.facebook.com/picturesbymir/
Linked in: https://nl.linkedin.com/in/miriamrohde

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route