Klaske Kuperus – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
“Wat maak je mooie foto’s! Kun je daar niet je werk van maken?”, was een vraag die me steeds vaker werd gesteld …
Met mijn compactcamera’tje kon ik de hele dag door de natuur struinen. Ik werd er gelukkig van. Ik vergat de tijd. En, nog veel belangrijker, alles wat me ziek had gemaakt. Voor de tweede keer in drie jaar was ik uitgeschakeld door een burn-out en ik had op dat moment de knoop al doorgehakt. Ik wilde niet terug naar mijn oude job.  Er was in die tijd nóg een prachtig wonder gaande waar ik veel mooie beelden van maakte. De zwangerschap van mijn dochter Gerdien en ons eerste kleinkindje Mace.  De beperkte mogelijkheden van het camera’tje waar ik mee werkte begonnen me steeds meer te irriteren. Ik merkte dat ik er meer uit wilde halen. Het idee om van fotografie mijn werk te maken groeide langzaam in mijn hoofd en in mijn hart.
Maar als ik mensen wilde gaan laten betalen voor mijn werk, dan moest het allemaal wel professioneler qua apparatuur , kennis en kunde. Dan wilde ik gaan werken vanuit een stevige basis, een goede camera aanschaffen en leren daarmee om te gaan.
Op internet zocht ik naar workshops en cursussen. Maar het was allemaal te veel of te weinig. Tot ik ineens op de site van School voor Fotografie terecht kwam. Ik voelde meteen dat ik het had gevonden. Ik melde me eerst aan voor de Basisopleiding, de 1-jarige vakopleiding tot fotograaf kon ik er eventueel nog achteraan doen als het me goed beviel. Ik schafte mijn eerste spiegelreflexcamera aan, een statief en wat andere accessoires, en op 17 april 2015 reed ik met gezonde spanning en een grote smile op mijn gezicht van Axel naar Breda voor de eerste les.  

Hoe is dat gegaan?
Súper!
Zodra ik binnen stapte voelde het goed. De sfeer op de School voor Fotografie is open en betrokken. Je bent geen nummer, je bent gezien en gekend en voor een gevoelsmens als ik is dat heel fijn.
Saskia te Koppele waarschuwde ons al tijdens de eerste les: “Als je hiermee begint is de kans groot dat je verslaafd raakt, dat fotografie een deel wordt van jou en van je leven”. En ze kreeg gelijk. Na de gedegen basis die ik mee kreeg van Kathelijne was ik niet meer te stoppen. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen als professioneel fotograaf en volgde ook de Vakopleiding. Alle facetten van fotografie kreeg ik mee. Saskia stimuleerde me om te luisteren naar mijn gevoel en mijn grenzen steeds weer te verleggen. Ramon Mangold leerde me kijken en de kern van een verhaal te vangen. En Peter van den Kerkhof leerde me dat beheersing van techniek belangrijk is voor het maken van goede foto’s.
Twee jaar lang heb ik genoten van het groeien en leren, samen met andere mensen die mijn passie delen. 

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Ik was intens blij. Ik was mijn hart, mijn gevoel, mijn passie gevolgd. Ik had mezelf erin gegooid, alles eruit gehaald en mijn inzet werd beloond met prachtige beoordelingen. Ik was 52 jaar en had het gevoel dat ik eindelijk een weg was ingeslagen waarin ik tot mijn recht kwam.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik mis het wel eens, die opdrachten waardoor ik steeds weer werd getriggerd om mezelf uit te dagen en het onderste uit de kan te halen. En het meest spannende, maar tegelijk voor mij ook het mooiste gedeelte van de lessen, het samen met de docenten en medecursisten bekijken van elkaars foto’s. Feedback ontvangen, ervaringen uitwisselen, leren van en met elkaar.
Wat ik heb geleerd is een deel van me geworden. Ik denk regelmatig met heel veel plezier terug aan de opleiding en ben ontzettend dankbaar voor wat het me heeft gebracht.
Inmiddels ben ik full-time bezig met mijn vak. Al tijdens de Basisopleiding kreeg ik verschillende opdrachten. En dat nam een vlucht toen ik in de zomer van 2015 begon met de fotografie voor Mia’s Restaurant & Lounge in Axel. Via het grote netwerk van Mia’s leerden al snel veel mensen in de regio mijn werk kennen. Ik ben Mia nog steeds dankbaar voor het podium dat ze mij heeft gegeven.
Naast het maken van familyshoots en zakelijke- en particuliere portretten fotografeer ik steeds meer voor websites van restaurants, bedrijven en instellingen. Ik hou van de samenwerking met andere enthousiaste en gedreven ondernemers, te brainstormen over wat ze voor ogen hebben, wat ik hen daarin kan bieden en samen toe te werken naar een bepaald doel. Vorig jaar zomer kreeg ik een supergave opdracht voor de fotografie van de reclamecampagne ‘Men in this Town’ van Van Westen Mannen in Zaamslag. De campagne loopt in tien gedeelten tot zomer 2019.
En naast mijn eigen opdrachten werk ik sinds anderhalf jaar samen met grafisch- en webdesigner Anouk Slegers. Samen bieden wij bedrijven en instellingen een totaalpakket. Anouk huisstijl en  website en ik fotografie en tekst. Inmiddels hebben we samen vijf projecten gedaan en voor het voorjaar en de zomer van 2019 staan er inmiddels vijf mooie nieuwe, uiteenlopende bedrijven op het programma. En op dit moment zijn we, tussen de bedrijven door, druk bezig met onze eigen gezamenlijke website.   

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Facebook is mijn winkel. Daar laat ik mijn werk zien en kunnen volgers mijn blogs lezen. In de drukke periode van mei tot en met oktober levert gemiddeld de helft van de posts die die doe op Facebook een nieuwe opdracht op. Jezelf laten zien is dus belangrijk! En dat houdt niet op bij het simpelweg posten van een aantal foto’s. Vertel over je werk, deel je gevoel en ervaringen en reageer op reacties. Zo bouw je een ‘band’ op met je volgers.
Hou er rekening mee dat professioneel fotograaf zijn meer inhoudt dan alleen fotograferen. Naast het bewerken van foto’s steek je veel tijd in contact met klanten, administratief werk, reclame maken, netwerken en jezelf ontwikkelen.  

Wat zou je nog willen doen?
Poehhh, zovéél!
Maar zitten zo weinig uren in een dag! Ik wil bijvoorbeeld een cursus volgen voor het maken van korte films en video’s. Bewegende beelden op website en social-media worden steeds belangrijker voor bedrijven. Een opfriscursus studioverlichting staat ook op mijn verlanglijstje. Ik wil mijn shop op Werk aan de Muur uitbreiden. Ook wil ik me meer gaan richten op het maken van bijzondere portretten met een verhaal, zowel in mijn kleine studiootje als op locatie. En als ik een uitgever zover kan krijgen komt er in de toekomst misschien nog wel eens een boek uit, gevuld met portretten en verhalen van al die mooie mensen die ik inmiddels mocht fotograferen.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Facebook: klaskekuperusfotografie
Instagram: klaskekuperusphotography
Website: www.anoukenklaske.nl
Werk aan de Muur: klaskekuperus.werkaandemuur.nl

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route