Nynke de Jong – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Mijn zus was beeldend kunstenaar en zij bracht mij de liefde voor het kijken en het beeld bij. Via een vriend heb ik leren fotograferen met een oudere spiegelreflex camera en ik kon daarop niets anders dan alles zelf instellen (diafragma, sluitertijd). Sterker nog, ik moest daarop ook zelf scherpstellen. Het toestel ging met name mee op uitjes en op vakanties. Voor een vakantie naar Bolivia ben ik overgestapt naar een digitale spiegelreflex. Vanaf dat moment ben ik nog meer gaan fotograferen. Niet alleen het mooie Bolivia, maar ook mijn zoon, die geboren werd. Na mijn verhuizing naar Breda ontdekte ik dat er in Breda een School voor Fotografie bestond. Op zich wist ik al wel het een en ander, maar ik had bijvoorbeeld echt nog nooit een foto bewerkt. Ook wist ik niet dat je je witbalans kon aanpassen en speelde ik eigenlijk nauwelijks met de iso-waarde. De basiscursus vond ik fantastisch. De uitdagende en goede opdrachten en de fijne lessen van Kathelijne Roosen staken mij nog meer aan met het fotovirus. Omdat ik er wel verder mee wilde, heb ik besloten om mij in te schrijven voor de jaaropleiding.

Hoe is dat gegaan?
Het was soms echt hard werken en ook zoeken naar wat mij wel/niet aansprak. Zeker naar de examenperiode toe moest ik er meer tijd in steken. Ik vond het wel fantastisch om jezelf te prikkelen en op zoek te gaan naar examenopdrachten die bij mij paste en deze uit te werken. Het opende ook deuren. Zonder deze opdrachten was ik bijvoorbeeld nooit zomaar naar het circus gestapt om te vragen of ik daar een bedrijfsreportage mocht maken.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Het heeft ervoor gezorgd dat ik een hoop technische bagage op heb gedaan en ook dat ik er steeds meer achter kwam wat wel en niet bij mij paste. Ook kwam ik er gedurende het jaar er steeds meer achter dat ik blij werd van fotograferen en dat ik er verder mee wilde gaan.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik ben hoofdzakelijk familiefotograaf (gezinsfotografie en bruiloftsfotografie) en werk steeds meer documentair. Dit wil zeggen geen geposeerde foto’s, maar foto’s van de interactie tussen de mensen, de kleine normale en soms belangrijke momenten. Het liefst ben ik langere tijd (bijv. een hele dag) bij een gezin aanwezig om een document te maken van hun dag/dagelijkse leven. Deze richting heet ook wel een “day in the life”. Ik merk dat hierbij de lessen van Peter van den Kerkhof over licht en de documentaire lessen van Ramon Mangold af en toe mijn gedachten weer passeren.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Focus je op wat je goed kan en op waar je passie naar uit gaat. In het eerste anderhalf jaar liet ik allerlei verschillende soorten werk zien (vrij werk, bedrijfsreportages, lifestyle fotografie). Ik heb echter besloten om mij te gaan richten op het fotograferen van mensen en dan het liefst in hun “normale” habitat. En dat is ook wat ik laat zien en deel. Hierdoor zijn mijn opdrachten ook toegenomen. Verder is het goed om jezelf te blijven uitdagen. Af en toe stuur ik nu werk in voor wedstrijden (bijv. de “documentary family awards” of de maandelijkse NRC wedstrijd). Het is dan ook fantastisch als je foto uitgekozen wordt. Een laatste tip is het volgen van workshops, masterclasses bij fotografen wiens werk je aanspreekt en in de richting die je op wil gaan. Kortom, blijf je ontwikkelen.

Wat zou je nog willen doen?
Het komend jaar ga ik mij nog meer richten op zowel bruiloften als day in the life. Verder wil ik kijken of ik voldoende tijd heb om een eigen project uit te werken.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op www.nynkefotografie.com, op Instagram en op Facebook.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route