Margreet Noordhof – geslaagd in 2016

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Het was in een periode in mijn leven dat het tijd was voor een nieuwe stap. Ik twijfelde alleen over welke kant ik op zou gaan. Op een gegeven moment stelde ik mijzelf de juiste vraag. Het antwoord was zo overduidelijk dat ik er bijna van schrok. Binnen een week was ik student aan de School voor Fotografie en zat ik aan de lestafel in Utrecht. Het moest zo zijn, geen tijd om te twijfelen meer. Dat ik niet eerder tot die stap ben gekomen heeft te maken met te weinig vertrouwen in mijzelf. Afgelopen januari was ik in Liberia aan het fotograferen en daar heb ik geleerd dat een ambitie of een droom is als een zaadje. Om die droom uit te laten komen heeft het voedingstoffen nodig om tot groei en bloei te komen. Je moet er zelf in geloven en je omgeving mag je daarin stimuleren. Wat ik uiteindelijk wilde bereiken was voor mij nog niet duidelijk. Ik wist alleen dat dit de juiste richting was en dat gaf genoeg vertrouwen om bezig te gaan.

Hoe is dat gegaan?
Ik heb een hele goede tijd gehad bij de SVF. Het was hard werken en de lat lag hoog. Precies zoals ik in elkaar steek. Als we het doen dan doen we het goed, maximale impact bereiken en geen genoegen nemen met minder als er meer in zit. Uiteindelijk word je klaar gestoomd om in alle facetten een goede fotograaf te worden. En het mooie is dat goed zijn niet te vangen is in een kader. Iedereen is uniek en daarin moet iedereen ook op zijn eigen manier goed worden. De optimale versie van jezelf zeg maar. Dat kan als er veiligheid en vertrouwen is tijdens de opleiding. En naast al deze elementen was er ontzettend veel plezier tijdens onze leerprocessen. Ik heb er goede vrienden aan over gehouden en daar ben ik dankbaar voor.

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Een belangrijk moment. Ik heb tijdens de examenperiode wel eens gedacht; als we het niet eens worden met elkaar dan neem ik afscheid zonder papiertje want ik weet dat het voor mijn missie/doel geen verschil gaat maken. Je merkt, ik ben behoorlijk eigenwijs. Maar uiteindelijk moest ik kunnen slagen om echt goed te zijn. Alleen al om breder, dieper en verder te kunnen kijken dan dat ik zelf kan. Als je daartoe in staat bent blijf je door leren en ontwikkelen en dat komt ten goede aan je fotografie. Ten minste, in mijn geval!

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Uiteindelijk ben ik in de ontwikkelingshulp terecht gekomen. Ik fotografeer veel voor ontwikkelingshulporganisaties, verschillende projecten over heel de wereld. Op elk moment dat ik fotografeer pas ik toe wat ik geleerd heb. Waar ik vooral aan terug denk zijn de momenten waar wij als leerlingen erg om moesten lachen met bepaalde opdrachten tijdens de opleiding. Tijdens het fotograferen komen bijna alle elementen die je geleerd hebt terug en dat brengt vaak een herinnering met zich mee.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Om eerlijk te zijn zorgen mijn foto’s voor nieuwe opdrachtgevers. De eerste foto’s die ik maakte voor een ontwikkelingshulporganisatie veroorzaakten een soort van kettingreactie. En dat is nog steeds zo. Daarnaast heb ik ook inhoudelijk te maken met ontwikkelingshulporganisaties en daardoor word ik als fotograaf ook gezien. Het is moeilijk om een tip te geven voor nieuwe afstudeerders omdat het voor iedereen weer anders is. Maar als het balletje eenmaal rolt zorg er dan voor dat het niet stopt. Zelfs als je daar je focus even voor moet verleggen of als het je even iets minder oplevert. Ik noem dat altijd investeren. Ontdek waar je kracht ligt, van welk soort fotografie je echt gelukkig wordt, waar een evt. missie ligt en bedenk dan waar je over vijf jaar op dat gebied zou willen staan. Geloof in jezelf en zorg dat je in het zicht komt van de mensen die invloed hebben.

Wat zou je nog willen doen?
Een eigen project wat inzicht geeft over verschillende culturen en gewoontes over landsgrenzen heen met als focus en doel om de overeenkomsten die we als mensen delen te laten zien en ervaren. Maar dat is een project voor op de langere termijn. Ik heb ook nog andere plannen in de week liggen. Dat zijn van die ideeën waarvan ik niet weet of ze ooit uit gaan komen. Wanneer het de juiste tijd is, de juiste mensen aanhaken en de omstandigheden gunstig zijn misschien wel en anders dan komt er wel weer iets anders op mijn pad verwacht ik.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Je kunt mijn werk bekijken op mijn website www.margreetnoordhof.nl. Ik ben ook te vinden op verschillende social media (facebook, twitter, linkedin, instagram).

Het AD interviewde Margreet over haar fotografie.

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route