Jos van der Maarel – geslaagd in 2017

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Toen ik 13 jaar oud was liep ik al met mijn eerste Lubitel 6×6 camera te fotograferen. Mijn carrière lag in het management van de gezondheidszorg maar ik droomde er altijd van nog iets professioneels met fotografie te gaan doen.
Ik wilde vooral een praktische opleiding waarin je wordt uitgedaagd om je niveau te verhogen. Dat vond ik binnen de SVF. Met deze opleiding wilde ik vooral leren een eigen identiteit aan mijn foto’s te geven en te zoeken naar het type fotografie waar ik mij prettig bij voel en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.

Hoe is dat gegaan?
Je denkt best veel van fotografie af te weten. Maar dat is dus niet zo. Ik moest volledig anders gaan denken en werken. En er komt een moment dat je denkt “het wordt dus niks meer”, maar dat hoort erbij! Medestudenten en docenten motiveren je zodat je de energie weer krijgt om verder te gaan.
En dat wordt uiteindelijk beloond met dat mooie diploma!

Wat betekende het afronden voor de opleiding voor je?
Dat je nooit te oud bent om te leren! De opleiding heeft mij enorm gestimuleerd mijn camera te blijven pakken en jezelf doelen te stellen en je grenzen te verleggen.

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Ik vind het overdragen van kennis erg leuk. Ik geef fotoworkshops voor Voigttravel aan gasten die een reis hebben geboekt en meer willen maken dan een vakantiekiekje. Daarnaast vind ik portretfotografie en straatfotografie erg leuk om te doen en trek er regelmatig op uit om dit in het “wild” te doen. Ik hoor dan altijd nog de stemmen van Colinda Boeren of Ramon Mangold als ze commentaar gaven op mijn foto’s. Wat ik kon verbeteren, waar ik op moest letten enz. Dat houdt je scherp en kritisch!
Ook heb ik geleerd uit mijn comfortzone te komen en zodoende kreeg ik die mooie opdracht voor een poster/flyer en programmaboekje voor de voorstelling “We are in trouble”. Ik had deze opdracht nooit durven doen zonder alles wat ik geleerd had op de SVF.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik er niet mijn brood mee hoe te verdienen. De “jacht” op opdrachtgevers is voor mij dus minder belangrijk. Tips voor afstudeerders: blijf geloven in jezelf, maak je zelf “zichtbaar” en wees niet te bescheiden. De sociale media zijn natuurlijk belangrijk maar denk er eens aan om je werk op te hangen in wijkcentra, buurthuizen, verzorgingshuizen enz.
Juist via deze weg heb ik opdrachten gekregen en vaak komt dan van het één het ander.

Wat zou je nog willen doen?
Nog een keer naar een Oost-Europees land om daar straat- en portretfotografie te kunnen doen. Gewoon een weekje door zo’n land zwerven met de camera om je nek. Verder ben ik bezig met de ontwikkeling van een “herinnerings” project voor (dementerende) ouderen. Foto’s van dierbare spullen uit hun leven die ook voor anderen herkenbaar zijn.

Dankjewel voor je verhaal. Waar kunnen we je werk bekijken? (website, facebook, publicaties)?
Mijn website: www.orionfotografie.nl en een presentatie van mijn werk voor We are in Trouble: www.buroponzo.nl/we-are-in-trouble

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Hooilaan1
4816 EM Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
bij Van Houten
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Route