Saskia Molders – geslaagd in 2015

Even terug naar het begin. Weet je nog waarom je destijds aan de opleiding bent begonnen? Wat wilde je bereiken?
Destijds ben ik aan de opleiding begonnen, omdat ik nog met veel vragen zat over fotografie. Niet alleen over het technische aspect, maar ook over mezelf in de markt zetten als fotograaf. Terwijl ik wel al een eenmansbedrijfje was begonnen in de fotografie (ik noemde dat fotomakerij en mezelf fotomaker; fotograaf vond ik teveel eer). Tevens vond ik het een must om aan te kunnen geven, dat ik een opleiding tot (vak)fotograaf succesvol had afgerond. Ik was op zoek naar een opleiding die ik met mijn werk kon combineren, dus parttime. De School voor Fotografie was precies wat ik zocht. Hard werken, maar zo veel geleerd.

Hoe is dat gegaan?
De vooropleiding had ik al gedaan. En toen was het een jaar lang eens in de 2 weken naar Breda voor een hele dag les van diverse docenten in diverse disciplines. Tijdens de les werd er een soort van “deur op een kier gezet” en dan was het aan ons leerlingen om – als huiswerk – die deur wagenwijd open te doen. Oefenen, zaken opzoeken, alles om dat maar voor elkaar te krijgen. Het nam veel tijd in beslag, maar het was meer dan de moeite waard. Uit je comfort zone komen, jezelf uitdagen, het uitwisselen van ervaringen en kennis met medestudiegenoten en docenten… het was een fantastisch leerjaar. Met natuurlijk het examen, bestaande uit diverse foto-opdrachten, en het diploma op zak als climax. De contacten die ik heb opgedaan zijn voor het leven.

Wat betekende het afronden van de opleiding voor je?
Met mijn diploma voelde ik me plots wel (vak)fotograaf. Het gaf mij een meer zelfverzekerd gevoel en ik was overtuigd van de kwaliteit van mijn fotowerk. Wist ook mijn weg te vinden, zoals het bewust kiezen voor bv. zakelijke/commerciële fotografie en welke stijl me lag. En waar jezelf van overtuigd bent, dat kun je goed aan de klant overbrengen. Ik zie de opleiding als basis (een sterke!) en dat ontwikkeling van mijn stijl, kennis, vaardigheden e.d. een dagelijks en leuk proces is. Ik zeg nu ook met trots als men vraagt wat ik als werk doe: fotograferen!

Wat ben je gaan doen met fotografie? En waarbij denk je dan terug aan wat je hebt geleerd?
Fotografie is mijn inkomen. Mijn bedrijfje DE FOTOMAEKERIJ bevindt zich weliswaar nog in de kinderschoenen, maar er is constante groei en dat is belangrijk. Waar ik regelmatig aan terugdenk zijn de praktijkervaringen die de docenten met ons hebben gedeeld als fotograaf. Zoals het omgaan met een opdracht of klant of het bepalen van je tarief. En altijd spookt door m’n hoofd bij het fotograferen: licht-halftonen-schaduw.

Hoe kom je aan je opdrachtgevers? Heb je tips voor de nieuwe afstudeerders?
Mond-tot-mond reclame werkt ontzettend goed voor mij. Elke opdracht goed afleveren (mooie foto’s, maar ook meedenken met de klant/assertief zijn) is voor mij de beste reclame die er is. Daarnaast is social media onmisbaar. Een groot bereik en snelle berichtgeving met waar je mee bezig bent op dat moment. Als algemeen visitekaartje heb ik natuurlijk ook een website. Daarnaast treed ik regelmatig naar buiten met fotowerken op exposities in bedrijfsruimtes/instellingen. En netwerken, niet alleen via de officiële weg (netwerk events) maar ook jezelf laten zien in het sociale leven. Wat ik als tip mee wil geven: blijf trouw aan jezelf. Bepaal voor jezelf waar jouw talent(en) ligt/liggen, hoe je jezelf wilt presenteren en laat je niet in verwarring brengen. Als jij overtuigd bent van waar je voor staat en van je werk, overtuig je anderen ook.

Wat zou je nog willen doen?
Ik wil me meer gaan verdiepen in o.a. foodfotografie. En dan de fotografie mogen verzorgen voor toonaangevende restaurants. Het zou fantastisch zijn als dit uitkomt. En als het kan nog veel meer…

Waar kunnen we je werk bekijken?
Je kunt mijn werk bekijken op: www.defotomaekerij.nl en op facebook-pagina De Fotomaekerij.

 

E-mail: info@schoolvoorfotografie.nl
Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer: 076-5203200

School voor Fotografie Breda
Gasthuisvelden 11
4811 VX Breda
2e verdieping
Route

School voor Fotografie Utrecht
Concordiastraat 68
3551 EM Utrecht
Route

School voor Fotografie Groningen
De Poort
Friesestraatweg 31
9718 NB Groningen
Route